Kulturminderne forsvinder med permafrosten
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kulturminderne forsvinder med permafrosten

Når kystlinjer bliver udsat for stigende havniveau og længere isfrie perioder, bliver kulturminderne truet af bølger, vind og vejr, skriver Niku, Norsk institutt for kulturminneforskning. Illustration: Elin Rose Myrvoll, Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku)

Nøglerne til historien smelter væk i takt med klimaforandringerne i Arktis, for når klimaet bliver varmere, smelter sne og is, og naturen nedenunder blottes.

Og dermed ødelægges mange kulturminder, der er blevet ’frysetørret’ og bevaret på grund af permafrosten.

Når isfrie kystlinjer eksempelvis eroderer væk, vil rester efter tidligere kulturer, som har ligget urørt hen, udsættes for et helt andet klima og miljø end tidligere. Det vil betyde, at flere tusind år gamle genstande forsvinder. Det skriver Niku (Norsk institut for Kulturmindeforskning) på forskning.no.

’Arkiver’ forsvinder i en faretruende fart

Vibeke Vandrup Martens fra Niku har sammen med et internationalt forskerteam – blandt andre med forskere fra Nationalmuseet i Danmark og fra Københavns Universitet – netop publiceret en videnskabelig artikel om klimaforandringernes effekt på arkæologisk interessante steder i Arktis.

Læs også: En hund er en ulv er en hund

Her har forskerne samlet al den forskning, der er udgivet inden for området, og tendensen er klar: Den globale opvarmning er en trussel mod kulturminderne i Arktis.

»Det kolde klima i Arktis har været specielt egnet til at tage vare på arkæologiske lokaliteter og materialer, som kan hjælpe os med at forstå vores fælles kulturelle og økologiske historie,« siger Vibeke Vandrup Martens til forskning.no.

»Nu ser vi eksempler på, at de vigtige kystlinjer bliver udsat for stigende havniveau og længere isfrie perioder. Det gør de arkæologiske lag mere udsat for bølger, vind og vejr, og det store potentiale, som ligger i disse ’arkiver’ forsvinder i en faretruende fart,« fortsætter hun.

Plyndringer af elfenben fra mammutter

Der er to årsager til, at situationen er kritisk: Arktis varmes hurtigere op end det globale gennemsnit, og de arkæologiske fund er hovedsageligt lavet af træ, ben og elfenben – nogle gange med knoglefund fra mennesker og dyr.

Læs også: Svalbards globale frøbank fejrer 10 år med en million ’flag’ i lagkagen

»Når organisk materiale smelter ud af en isbræ eller frossen grund, bliver det pludselig udsat for ilt. Det får det skrøbelige materiale til at rådne hurtigt,« fortæller Vibeke Vandrup Martens til forskning.no.

Samtidig frygter arkæologerne også, at der sker plyndringer, eftersom stadig større områder af Arktis bliver tilgængelige for turister. Det ser man allerede i Sibirien, hvor elfenbensjægere bruger hydrauliske pumper for at få fat i elfenben fra mammutter.

Behov for nødudgravninger

Arkæologernes budskab er derfor klart: Man bør hurtigst muligt vurdere og prioritere de arktiske fundsteder. Og nogle steder bør man allerede nu gå i gang med en nødudgravning for at redde kulturminderne.

Forskningsartiklen Climate change and the deteriorating archaeological and environmental archives of the Arctic er udgivet i tidsskriftet Antiquity Journal.

»Nu ser vi eksempler på, at de vigtige kystlinjer bliver udsat for stigende havniveau og længere isfrie perioder."
http://www.psmsl.org/data/obtaining/statio...
Fra dette link ser det ikke ud til at havet stiger, og man kan se målinger også fra Svalbard.
Vis os dog eksemplerne, og vis hvor Arktis er varmet så hurtigt, og om det er kommet over 0C i længere perioder end normalt.

  • 2
  • 12

Næh, den "accelererende" afsmeltning som man konstant hører om viser Sig slet ikke i mpli gerne.
De sidste3 år er der slet ikke sket nogen stigning baseret på satellitmålinger.!
Se www.climate4you.com under menuen oceans, med undermenu nederst der viser satellitmålinger af vandstand (altimetri) så længe man har haft satellitmålinger (de sidste 40år ca) og målinger af tidevand meget langt tilbage i tiden (nogle målinger går tilbage til 1850 ca) .

Der er tale om samne trend som altid i tidevandsmålingerne, overhovedet ingen tegn på ændring.de sidste 150 år!

  • 3
  • 17

Hovedproblemet, som beskrevet i artiklen, er "Arktis varmes hurtigere op end det globale gennemsnit". Dette er et faktum. De har stigende problemer på Svalbard.

  • 7
  • 3