Da solskinsøen var kul-ø: H.C. Ørsted borede i Bornholm
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Da solskinsøen var kul-ø: H.C. Ørsted borede i Bornholm

PLUS.
I starten af 1700-tallet øgedes interessen for Bornholms mineralforekomster. I 1770 besluttede Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab, som var stiftet året før, at sende bjergråd Henrich Blichfeldt og selskabets sekretær, nationaløkonomen Christian Martfelt, til Bornholm for at foretage mineralogiske undersøgelse med særligt fokus på cementsten. De udarbejdede dette kort, som på sin vis opsummerede den bedste viden om Bornholms geologi, 50 år før Ørsted, Esmarch og Forchhammer tog fat på samme opgave Illustration: Rønne Byarkiv

Efter Napoleonskrigene havde Danmark tabt Norge, og staten var gået fallit. Så sendte kongen H.C. Ørsted til Bornholm for at finde kul og mineraler.

Bornholm har mange kæle­navne: Østersøens perle, Solskinsøen, Klippeøen. Solmæssigt ligger Bornholm klart i toppen, men overgås dog af katte­gatøerne Læsø og Samsø. Klipper er, som alle ved, karakteriske

Læs videre med et PLUS-abonnement

Få adgang til al PLUS-indhold og Ingeniørens e-avis med et PLUS-abonnement.

Som IDA-medlem har du gratis adgang til PLUS-indhold. Læs her hvordan.

I forbindelse med coronavirus har vi valgt at forlænge det gratis prøveabonnement på PLUS, så det varer 30 dage i stedet for 14 dage.

Abonnementet udløber af sig selv, når perioden er afsluttet.