Kulminationen på 10 års pomfrit-forskning: Satisfries med 20 pct. færre kalorier

Det er ikke hver dag, der bringer nyt fra pomfrit-forskningens verden. Men i en tid, hvor der er stadig større fokus på fedme, kan Burger King efter 10 års forskning præsentere 'Satisfries'. Der er tale om pomfritter, men med 30 pct. mindre fedt og 20 pct. færre kalorier end Burger Kings almindelige pomfritter. Kalorie-reduktionen er vel at mærke sket uden at skifte kartofler, olie eller tilberedningsudstyr, fortæller flere amerikanske medier.

Præcist hvad fastfood-foretagendet har gjort, er en hemmelighed. Men The Daily Beast oplyser, at der er tale om et stykke ingeniørkunst. Forklaringen skal findes i ændringer i den coating, der ofte bliver anvendt på pomfritter i industriel sammenhæng.

Coatingen på Satisfries bevirker, at mindre fedt bliver optaget af kartoflerne under friturestegningen. Og det er udviklingen af denne coating, der ligger 10 års forskning bag, skriver The Daily Beast. Skribenten har i øvrigt selv prøvesmagt de nye pomfritter, og han mener ikke at ville kunne smage forskel på Satisfries og traditionelle pomfritter.

USA Today skriver, at der i en lille portion af de nye Satisfries er 270 kalorier og 11 gram fedt, mens der er 340 kalorier og 15 gram fedt i de traditionelle pomfritter.

Satisfries bliver i første omgang lanceret i Nordamerika, og kommer til at sameksistere med Burger Kings eksisterende pomfritter.

Direktør for Burger King i Nordamerika, Alex Macedo, siger ifølge USA Today:

»Små ændringer skaber stor effekt. Dette kommer til at vokse, lige som light-sodavand gjorde det over tid.«

Satisfries bliver i første omgang lanceret i Nordamerika, men pomfritterne kan også være på vej til Danmark. Til Ekstra Bladet siger Sofie Navardsen, markedschef for Burger King i Danmark:

»Vi synes bestemt, at de nye Satisfries er en interessant nyhed, og vi er i gang med at vurdere, om de også skal introduceres i Danmark.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad har de haft på af forskere? 1 person fra børnehave til 5te klasse?

Eller måske døde forskerne af åreforkalkning pga. alle de mange smagsprøver undervejs?

Der er godt nok nogle, som har et meget lidt stressende arbejdsliv - kunne man komme til at tro.

 • 1
 • 14

Nu er fedt jo mere kompliceret end som så. Hvordan er sammensætningen af de forskellige fedt typer i den nye fritte.? (Mono, poly, saturated, trans - fat, omega 6 og omega 3)

Hvordan undgår man at en industriel frituregryde, fyldt med det billigste raffinerede vegetabilske olie man kan finde, ikke omdanner al fedtet til trans-fat, når den står ved høj temperatur hele dagen?

Trans-fedt er det stads der giver blodåreforsnævring. Bør undgås på linie med rygning.

 • 0
 • 0

Ja bestemt. Men denne slags passer ind i deres nuværende logistik da det er samme udstyr der skal benyttes. Dermed spare de investeringen i nyt udstyr til alle deres restauranter. Samtidig er 15 min tilberedning måske i overkanten inden for fast-food branchen. Men må da bestem kunne minimeres ved storindustri.

 • 1
 • 0

Jeg tænker om der er nogen påvirkning af kroppen (pga. den omtalte coating)?

 • Som fx den indvirkning lightprodukter har på blodsukkeret: Man bliver mere sulten, og spiser mere - og taber sig ikke pga. det. På samme måde må der være en indvirkning af kroppen, med satisfries - Da jeg har min tvivl om det er helt 'naturligt' - Eller om der er noget kemisk inde over
 • 3
 • 1

Tænke sig: Man har et særdeles usundt produkt, som man så gør en smule mindre skadelig. Det skal nok være et godt salgsargument, så flere indtager det.

 • 0
 • 3

Pomfritterne er nu ikke længere helt vildt umanerligt fantastisk fedende, men kun helt umanerligt fantastisk fedende. Men man kan sælge dem som fedtfattige så køber folk 50% flere og bliver 30% tykkere. Det da lige hvad vi trænger.

Nej, produkter i den kategori, skulle tvinges til at have en tekst der fyldt minimum halvdelen af embellagens forside, hvor der med store fede røde bogstaver stod "Advarsel, stærke fedende". Så vidste folk hvad de købte.

 • 1
 • 1

Mon ikke de ret hurtigt havde udviklet de "magre" pommes frites, og så brugte resten af de 10 år på, at udtænke og mønsterbeskytte navnet? ;-)

 • 2
 • 0

Nej, produkter i den kategori, skulle tvinges til at have en tekst der fyldt minimum halvdelen af embellagens forside, hvor der med store fede røde bogstaver stod "Advarsel, stærke fedende". Så vidste folk hvad de købte.

Ja, men hvorfor stoppe ved pommes frites? Jeg synes der skulle store advarselsmærkater på alt!

Pizzabiksene skulle ha' store skilte som fortæller hvor usunde deres pizzaer og burgere er, og på smørbakkerne og sodavanderne og øllerne og spiritussen og slikket og kagerne i supermarkedet. På bildørene og cyklerne og knallerterne og motorcyklerne og busserne og S-togene, som fortæller hvor farlig transport er. På grøntsagerne som fortæller at de ikke-økologiske grøntsager er giftige, og de økologiske ikke er renset for alle bakterier og parasitter. På fisk som der kan være tungmetaller i, på glas med fødevarer som kan gå i stykker og folk kan komme til skade med.

Måske kunne man rationalisere og bare fremstille én mærkat hvor der står: "ADVARSEL! Dette produkt kan være farligt på en eller anden måde!" Så klistrer vi det skilt på alting!

Mon ikke det ville have en fantastisk effekt på vores sundhed og sikkerhed?

 • 8
 • 1

»Små ændringer skaber stor effekt. Dette kommer til at vokse, lige som light-sodavand gjorde det over tid.«

Kommer de helbredsmæssige skadelige virkninger, ved dette vidundermiddel til også at kunne måle sig med den fra de skadelige virkninger fra de kunstige sødemidler der bruges i de light-sodavand der her sammenlignes med ?

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten