Kulfiber-rumfærge skal bringe dyr fra ISS blødt ned på Jorden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kulfiber-rumfærge skal bringe dyr fra ISS blødt ned på Jorden

USA får alligevel en rumfærge - dog kun i mini-udgave. Illustration: Sierra Nevada Corp.

Nasa har udvalgt Sierra Nevadas Dream Chaser som et af tre forsyningsfartøjer til og fra Den Internationale Rumstation (ISS) fra 2019.

Dream Chaser er en slags mini-rumfærge i kulfiber, der oprindelig blev designet til at bringe astronauter op til ISS. Men rumfærgen blev dømt ude, efter at Nasa i september 2014 fravalgte mini-rumfærgen som transportfartøj for astronauter og gav kontrakterne til SpaceX samt Boeing i stedet.

For Sierra Nevada var det et Apollo 13 øjeblik, som direktør Mark Sirangelo har forklaret det til Washington Post. Men firmaet nåede på tre måneder at indsende en ansøgning om at bruge Dream Chaser som forsyningsfartøj i stedet. I går høstede de frugterne af deres arbejde:

Sierra Nevada skal nu dele kontrakten - på op til 95 milliarder kroner - med SpaceX og Orbital Science, der hver skal gennemføre mindst seks missioner fra 2019 til 2024 op til ISS. Dream Chaser har mulighed for at levere 5,5 ton forsyninger (tryksat og ikke-tryksat) til ISS, men er - ligesom Cygnus (Orbitals kapsel) og Dragon (SpaceX´ kapsel) - afhængig af en løfteraket.

»Vi er beærede over at være udvalgt af Nasa ... og det er med den største ydmyghed, at vi bemærker den tro, der er på Dream Chaser, og ser frem til at vise fartøjets omfattende evner for verden. Det er den amerikanske drøm, der går i opfyldelse for os alle,« lyder det fra præsidenten for Sierra Nevada, Eren Ozmen i en pressemeddelelse.

Læs også: Amerikansk mini-rumfærge skadet under sin første landing

Sierra Nevada får del i den såkaldte anden forsyningsrunde, CRS2. Første runde, CRS1, er i gang, hvor SpaceX og Orbital Science har kontrakterne. Begge firmaer har dog haft to uheld for nylig, og selvom de er tilbage og i gang med at levere fragt, så oplyser Nasa til Space.com, at uheldene har været udslagsgivende for, hvorfor Sierra Nevada fik del i de nye kontrakter.

»En af overvejelserne fra et operationelt synspunkt på ISS er, at det er meget vigtigt at have mere end en forsyningskæde. Hvis du mister én, så har du mulighed for at sætte en anden ind,« siger Kirk Shireman, der er manager for ISS.

Forskere smiler over udsigt til blød landing

Dream Chaser gør det sammen med Dragon-kapslen muligt at bringe flere prøver tilbage fra ISS. Det er nemlig et tilbagevendende problem. Men Dream Chaser har en særlig fordel frem for Dragon-kapslen. Den kan lande på en landingsbane, ligesom den store rumfærge gjorde, og det kan være en fordel for særlig følsomme videnskabelige eksperimenter, eller eksperimenter med levende dyr, bemærkede chefforsker for ISS Julie Robinson på en pressekonference ved Johnson Space Center i Texas:

»Hvis landingen er for hård på land eller på havet, risikerer du at ødelægge prøverne, før videnskabsfolkene kan få fat i dem,« siger hun til New Scientist.

Læs også: Privat SpaceX-konkurrent tester bremser i ørkenen

Ifølge Julie Robinson er de ofte voldsomme g-kræfter og bevægelser af kapslerne en udfordring, når forskerne vil bringe visse levende organismer hjem og studere deres egenskaber. Den turbulente tur kan give for store ændringer, og derfor er der behov for hurtige og rolige ture tilbage fra rummet. Det gælder også for f.eks. krystaller groet i vægtløshed, skriver Space.com. Tidligere har direktør Mark Sirangelo oplyst, at Dream Chaser kan gennemføre reentry med kun 1,5 g. Til sammenligning oplever astronauter på Soyuz-fartøjet typisk mellem 3 og 5 g ved reentry.

Læs også: Mini-rumfærge kan bruges til videnskab og fjernelse af rumskrot

Flere medier melder også om, at Dream Chaser har den fordel, at turen hjem kan ske hurtigere, fordi den nu kan tage 3 til 5 timer i stedet for 24 timer. Men den oplysning indeholder en række fejl. For det første tager turen hjem ikke 24 timer i dag, og SpaceX´ Dragonkapsel har allerede leveret prøver tilbage til Jorden på knap 5 timer.

Foldede vinger kan være en fordel

Dream Chaser er 9 meter lang og har et vingefang på kun 7 meter. Til sammenligning havde rumfærgerne en længde på 37 meter og et vingefang på 24 meter. Mini-udgaven kan folde vingerne sammen og passe ind bag fairingen på flere eksisterende løfteraketter.

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har længe hørt forskere tale om katapult, at mindske brændstofmængden, da den er uhyggelig stor i forhold til effektivitet.

Hvornår kommer det?

 • 0
 • 0

Anbring Dream Chaser på toppen af Falcon 9. Så nærmer vi os et 100% genanvendelige system. :-)

 • 5
 • 0

Jeg kommer bare til at tænke på fly, der ikke kkan lande med fyldt brændstof osv. En ting er, at den kan bringe 5,5 ton derop, men hvor meget kan den tage retur?

Ikke at det nødvendigvis er relevant, men nysgerring er man vel.

 • 0
 • 0

Hvordan det?

Du siger det jo selv - både Dragon og Dream Chaser udgør 3. trin - så Dream Chaser i stedet for Dragon. Fordelen er landing på landingsbane og mindre G-påvirkning. Jeg ville da selv foretrække en fly-landing fremfor faldskærm.

Dream Chasers illustration af ekstra cargo bay er jo stort set identisk med Falcon unpressurized cargo bay. De har nok allerede tænkt tanken...

 • 0
 • 0

Dragon 2 lander ikke med faldskærm.

Men med hensyn til genanvendelse, så er problemet det andet trin på Falcon 9 som der ikke er nogen planer for. Space X siges at have opgivet at genanvende trin 2 indtil de får udviklet en raket baseret på en større motor.

 • 1
 • 0

Dragon 2 lander ikke med faldskærm.

...bliver den ikke nedbremset med faldskærm efter reentry, så det kun er selve landingen der sker med thrusters? Uanset finder jeg stadig 'flyvende' landing mere tiltalende.

Re. genbrug - mon ikke man kunne bygge 2-trin og Dream Chaser sammen, så hele konstruktionen lander? Hvis SNC har styr på konstrukction, varmeskjold, foldbare vinger etc. så er det jo 'bare' at forlænge hele konstruktionen en smule... ;-)

 • 0
 • 0

...bliver den ikke nedbremset med faldskærm efter reentry, så det kun er selve landingen der sker med thrusters?

Nej det er det som er det nye. Den russiske soyuz kapsel bruger også raketter til at bremse lige inden den lander. Men Dragon 2 har kun faldskærme med som backup. Den lander ligesom første trinet på Falcon 9 udelukkende med brug af raketter. Formålet er blandt andet at sikre at man har fuld kontrol over hvor den lander.

Med hensyn til at bygge trin 2 sammen med Dream Chaser, så vil jeg da tro at man kan bygge et fartøj, hvor trin 2 er bygget sammen. Men at det ikke er trivielt og Dream Chaser er ikke dette fartøj. Trin 2 vejer en hel del og er ikke bygget til at kunne modstå reentry. Hvis du forlænger varmeskjoldet til også at dække trin 2 så giver dette også en del ekstra vægt. Det samlede system kommer til at veje meget mere end Dream Chaser. Det giver problemer både på vej op og ned igen. Det kræver en kraftigere løfteraket, payload bliver mindre og så videre.

Vi må nok vente og se hvad Space X selv kommer med af løsninger :-).

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten