Hvem vil ikke gerne have frisk, hjemmedyrket basilikum til at drysse over sine pastaretter, velduftende, lokalproduceret timian til at simre med i gryden eller sprøjtefri, sprøde salater lige ved hånden i køkkenet hele året rundt?
Såkaldt ‘urban farming’ er ifølge nogle vejen frem, hvis en voksende global og i særdeleshed urban befolkning skal kunne brødfødes. Andre taler tværtimod for, at byboerne skal holde sig til hobbydyrkning i højbede og altankasser, da det alligevel vil være umuligt på bæredygtig vis at konkurrere med landbrug på landet. I denne serie undersøger Ingeniøren dyrkning af fødevarer i byerne. 1: Fremtidens mad spirer i storbyens landbrug 2: Drivhus og dyrehold rykker ind på taget af Fields 3: Den vertikale farm: landbrug uden jord og naturligt sollys 4: Finner vil gøre højteknologisk dyrkning til allemandseje (Denne artikel)Urban farming
Det vil de fleste velsagtens, mener finske Tregren. De har netop præsenteret T-serien, virksomhedens nyeste skud på stammen af indendørs plantekasser til hjemmet, det såkaldte kitchen gardening, der baserer sig på samme dyrkningsteknologier, som store, urbane plantefabrikker, men er skaleret til at passe ind i et køkkenvindue:
»Vores 'køkken-have' bringer kitchen gardening ud til masserne. Med masserne mener jeg dem, der føler et stort pres over at skulle dyrke planter selv, fordi de simpelthen dræber alting,« forklarer medstifter af Tregren Markus Nilsson.
Systemet henvender sig dermed til de forbrugere, hvis grønne fingre i højere grad er at finde i drømmen om en sprudlende vindueskarm end i forlængelse af deres hænder.
For at imødekomme disse forbrugeres dyrkningsønsker har den finske virksomhed udviklet softwaren Active Growing Technology, der regulerer nærings-, lys- og vandtilførsel efter planternes respektive behov i forskellige vækstperioder, mens en dertilhørende app beder om påfyldning af vand og næring ved mangel, så den knap så plantekyndige ikke selv skal holde øje med planten.
Udvidelse af eksisterende system
Softwaren er koblet til et dyrkningssystem, som finnerne allerede har flere års erfaring med. Her gror urter og salater i et vækstmedie lavet af tørv og får væske og næring fra hydroponisk kultivering, hvor vand tilsat kunstig gødning bliver sendt i cirkulation om planternes rødder ved hjælp af et pumpesystem. Denne kultivering får ifølge Tregren plantevæksten til at gå tre gange hurtigere end ved traditionel dyrkning.
Lyset kommer fra regulérbare LED-pærer, hvis lys hovedsageligt er tilpasset gode vækstbetingelser for planterne i form af hvidt, blåt og rødt lys. Heri er blandet gult lys, der skal gøre lampens skær mere behageligt for menneskets øje, så plantekassen kan pynte i éns hjem uden at genere. Tregrens T-serie Kilde: Tregren
- Plantekasserne findes i tre størrelser med plads til henholdsvis 3, 6 og 12 urtepotter
- Planterne gror under LED-lys
- Dyrkningen sker ved hydroponisk kultivering, hvor planterødderne bliver overstrømmet med cirkulerende, næringsmættet vand
- Lys-intensitet, vand og næring reguleres af softwaren Active Growing Technology, der styres via appen SmartGardener
- Via appen får brugeren besked om påfyldning af vand og næringsstoffer, mens man kan fortælle vækst-softwaren, hvilken plante der står i kassen, så lys, vand og næring tilpasses plantens estimerede behov
- Softwaren tilpasses urter, salater og blomster fra både frø- og plantestadie
- Kassen, uanset størrelse, har et energiforbrug på 8 W
Sidste detalje med lysets tilpasning illustrerer meget godt, at det er det udseendemæssige design af kassen, der har været i fokus for finske Tregren. Ud over det er der ifølge den danske professor i plantefysiologi og ekspert i indendørs dyrkning, Carl-Otto Ottosen, intet revolutionerende i Tregrens plantekasser:
Gå i byggemarkedet og byg den selv
»Der er ikke noget specielt nyt i det her,« siger Carl-Otto Ottosen med reference til, at Ikea sammen med utallige andre allerede har lanceret kitchen gardens baseret på LED-lys og hydroponik.
Ifølge ham er det udseendet, man betaler for, og her er prisen på godt knap 600 kr. for en plantekasse til et par få krydderurter og det dobbelt beløb for en stor kasse i professorens øjne for dyrt:
»Hvis man køber et system til selvvanding og en normal LED-lampe i et byggemarked, kan man måske få det til omkring 100 kr.,« argumenterer han.
Her får man selvfølgelig ikke den hjælpende påmindelse med fra Tregrens Smart Gardener-software til at holde styr på plantens behov, men det undrer også Carl-Otto Ottosen, at det skulle være nødvendigt:
»Hvis man vil dyrke selv, må man også have et ønske om at kigge på sin plante og se dens behov,« siger han.
En plante til hele vinteren
Ifølge Markus Nilsson er en af fordelene ved at bruge Tregren T-serie, at man kan holde liv i eksempelvis krydderurter, man køber i supermarkedet. Også om vinteren, når der ikke er samme mængde tilgængelig sollys:
»I september, når lyset begynder at blive begrænset, kan du tage din indkøbte plante ind og lade den gro hele vinteren. I maj, når lyset vender tilbage, vil det stadig være den samme plante, du kan høste fra,« siger Tregren-stifteren.
Men selvom den danske professor måske nok anerkender, at de hjembragte urter kan holde lidt længere under LED-lys i en kasse som Tregrens T-serie, er Carl-Otto Ottosen også her skeptisk:
»Krydderurter har fået kuldechok under transporten til forretningen og inde i selve forretningen. Og det kan det ikke holde til. Samtidig får den et chok ved bare at blive flyttet rundt,« forklarer han.
Selv har han ikke god erfaring med at holde liv i eksempelvis basilikum og forklarer, at planter dyrket i store væksthuse har spalteåbningerne i plantens blade åbne på vid gab, hvilket de fortsat har, når de kommer hjem i stuen. Derfor sker der en stor fordampning fra bladene, der, sammen med de forskellige chok, gør det svært at holde liv i de indkøbte urter. Uanset vanding, lys eller smarte software-teknologier.
