Blæksprutter kan ændre farvepigmenter på deres hud, så de reflekterer lys på forskellig vis og kan optræde med forskellig farve.
Alon Gorodetsky har sammen med to kolleger fra University of California, Irvine ladet sig inspirere af sprutterne til at fremstille et materiale, hvor man kan justere egenskaberne ved infrarødt lys. Dermed kan blive muligt fuldstændigt at camouflere sig overfor infrarøde kameraer f.eks. ved militære operationer.
Forskerne beskriver også i Science, at denne teknik kan give andre helt nye muligheder i systemer, hvor man gerne vil styre den termiske udstråling.
Tæt på det ideelle materiale
Blæksprutter og visse andre havdyr kan styre deres farve ved at celler med farvepigment og celler, der reflekterer lys, kan ændre størrelse.
Med en kombination af elektroder, rynkede membraner og en reflekterende belægning kan man lave et syntetisk materiale, der har de samme egenskaber og derved blive usynlig for et infrarødt kamera.
Der har været andre forsøg på at lave noget tilsvarende, men termisk camouflage har hidtil været på bekostning af af en række andre egenskaber.
Den amerikanske forskergruppe hævder nu at have en materiale, der er mekanisk stabilt, let at fremstille i form af en dielektrisk akrylat elastomer med en fotonisk coating, som i det hele taget er så tæt på det ideelle, som man kan tænke sig.
.. men optimering er nødvendig
De militære anvendelse synes indlysende.
Om det nye materiale kan få stor anvendelse i øvrigt må nok komme an på, om yderligere forskning kan vise, at det er muligt at optimere den mekaniske aktivering af materialet, der forandrer egenskaberne i det infrarøde område. Det gør forskerne selv opmærksom på i deres artikel.
