Kropsvarme skal opvarme nye kontorer

40.000 nye kontor- og hotelkvadratmeter lige ved siden af Stockholms centralstation skal opvarmes af kropsvarmen fra mennesker.

250.000 passagerer bevæger sig dagligt igennem centralstationen, og ved hjælp af almindelige varmevekslere skal kropsvarmen trækkes ud af ventilationsluften og over i det nye byggeri, Kungsbrohuset.

Teknikerne forventer, at varmeindvindingen på centralstationen vil kunne dække op imod 15 pct. af Kungsbrohusets varmeforbrug.

Byggeansvarlig Karl Sundholm oplyser til Information, at resten vil komme fra almindelige varmekilder såsom fjernvarme og fra udenomsluften eller det jordvarmeanlæg, som bygherren Jernhusen for øjeblikket ansøger om tilladelse til at anlægge.

De kommende lejere i byggeriet, som skal stå klar i 2010, vil dermed ikke blot kunne prale af Sveriges vel nok mest centrale beliggenhed. De vil også kunne bryste sig af at bo i Sveriges mest miljøvenlige kontor­ejendom.

Ifølge Jernhusen, der administrerer alle svenske banegårde, vil varmeforbruget i det 13 etager høje hus kun være halvt så stort som i tilsvarende byggerier.

Konceptet vækker interesse

Teknologien er langt fra ny. Alligevel er Jernhusen blevet kontaktet af andre firmaer, der ønsker at bruge konceptet i andre byer, siger direktør Per Berggren til BBC.

Byggeriet vil blive certificeret efter hele tre standarder, Green Building, P-märket, som er en svensk overbygning på CE-mærkningen, samt et nyt svensk system, der udvikles i samarbejde mellem den statslige svenske byggestyrelse Boverket og Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Også nedrivningen af det gamle byggeri på adressen Klarabergsviadukten 78 sker ifølge Jernhusen under maksimal hensyntagen til miljøet. Blandt andet vil vinduerne blive genanvendt i Estland og kontorudstyret er blevet skænket til Læger uden Grænser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten