Kropsvarme kan generere elektricitet

13. august 2007 kl. 10:291
Tyske forskere har udviklet et elektronisk kredsløb, som kan nøjes med strøm, der kan skabes ud fra kropsvarme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere på det tyske forskningsinstitut Fraunhofer Institute kan nu genere og udnytte elektricitet fra kropvarme. Teknologien har eksempelvis en fremtid indenfor hospitalsudstyr, spår de.

Ideen er baseret på princippet i termoelektriske generatorer, TEG, som kan hente elektrisk energi alene fra temperaturforskelle. Det kræver dog store temperaturforskelle, så de normalt få graders forskel mellem huden og omgivelserne kan kun give en lav spænding.

Kan klare ned til 0,5 grader

Konventionelle TEG'er leverer derfor kun omkring 200 millivolts. Da elektroniske apparater kræver mindst en eller to volt, har ingeniørerne kombineret komponententerne på helt nye måder og udviklet et kredsløb, som kan arbejde ved 200 millivolt.

På den måde er det lykkedes at bygge elektroniske systemer, som ikke kræver internt batteri, men alene kan klare sig med energi fra kropsvarme. Forskerne tror på, at de i fremtiden vil kunne generere elektricitet ved temperaturforskelle helt ned til 0,5 grader.

Hospitaler og radiatorer

Den nye teknologi kan eksempelvis være en fordel på hospitaler, hvor patienterne som regel er koblet til et utal af apparater, der overvåger blandt andet hjerterytme og puls. Alle apparaterne kræver i dag hver deres strømstik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover kroppen kan elektriciteten eksempelvis også genereres på radiatorer og aircondition, hvor den kan udnyttes af målere, der overvåger udgifterne, forslår forskerne.

Dokumentation

Fraunhofer: Electricity from body heat

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. august 2007 kl. 13:51

Dette er måske løsningen for mange kvinder med hedeturer. Nu er det ikke længere helt uden mening at de skal svede...