Kropslugt kan afsløre Parkinsons årtier før udbrud. Nu ved forskere hvorfor

Illustration: Aarhus Universitet

I 2015 blev den skotske Joy Milne verdensberømt, som kvinden der kan lugte Parkinsons.

Hendes mand, Les, var død af Parkinsons sygdom samme år – 20 år efter at han var blevet diagnostiseret med den.

Men allerede seks år før diagnosen, havde Joy Milne lagt mærke til, at hans kropslugt var blevet mere moskus-agtig. At ændringen i kropslugten kunne have noget at gøre med sygdommen, gik imidlertid først op for hende, efter at hun havde været til et møde i en støtteforening, hvor der var andre Parkinsons-patienter til stede.

Ved et foredrag kom hun til at snakke med en forsker om lugten, og forskeren blev så interesseret, at hun blev inviteret til en test på Edinburgh University. Her blev hun bedt om lugte til 12 t-shirts - halvdelen indsamlet fra patienter med Parkinsons og halvdelen fra patienter uden.

Joy Milne spottede alle Parkinsons-patienterne – men blev ved med at holde fast i, at én af de resterende seks t-shirts også stammede fra en person med Parkinsons-sygdom. 11 korrekte ud af 12 var et godt resultat, så lægerne undrede sig ikke over smutteren. Men otte måneder senere blev manden fra kontrolgruppen diagnostiseret med Parkinsons.

»Det imponerede os virkelig, så vi var nødt til dykke længere ned i fænomenet,« fortalte lægen Tilo Kunath dengang til BBC.

Læs også: Ny opdagelse: Antibiotika til meningitis afhjælper Parkinsons demens

Og nu har forskerne så fundet ud af, hvad det er, som Joy Milne kunne lugte. Det fortæller BBC i en ny artikel.

Ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ACS Central Science, danner personer med Parkinsons sygdom mere hippursyre, icosan og octadecanal i den olieagtige substans, som kirtlerne producere for at beskytte huden. Og det er de stoffer, som Joy Milne har kunnet lugte.

Forskerne har forsøgt at detektere de samme stoffer med et massespektrometer og håber at kunne udvikle en test til tidlig diagnose af Parkinsons sygdom.

Læs også: Nu kan du endelig tage en godkendt gentest af, om du er disponeret for Parkinsons

Selv om der verden over arbejdes på en kur, findes den ikke endnu. Men ifølge forskerne fra Edinburgh kan man måske mindske nogle af de motoriske problemer, som Parkinsons-patienter ofte lider af, hvis man kan begynde behandlingen tidligt.

For Joy Milne ville det også have været en lettelse at vide, at hendes mand var ved at udvikle Parkinsons.

»Det, at han blev mere tilbagetrukket, reserveret og fik flere omgange med depression og humørsvingninger: Hvis jeg havde forstået, hvad der var i gang med at ske, ville det fuldstændigt have ændret vores syn på vores liv.«

Læs også: Protein i blære-forklædning giver nyt håb for Parkinson-patienter

7.300 mennesker i Danmark har Parkinsons. Gennemsnitalderen ved diagnosestillelse er 61 år, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

(citat): "Men ifølge forskerne fra Edinburgh kan man måske mindske nogle af de motoriske problemer, som Parkinsons-patienter ofte lider af, hvis man kan begynde behandlingen tidligt." (citat slut). Jeg tvivler på, at der er videnskabelig dokumentation for ovenstående udsagn. Det handler måske i stedet for, at jo tidligere sygdommen diagnosticeres, jo mere medicin kan medicinalindustrien få solgt til denne gruppe patienter.

  • 2
  • 14
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten