Kronik: Ti typiske vildfarelser om patenter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kronik: Ti typiske vildfarelser om patenter

Tegning: Lars Refn Illustration: Lars Refn

Patenter danner ofte grundlag for beslutninger om valg af teknologi, lancering eller ikke lancering af produkter, køb af virksomheder med mere. Hvis beslutningerne tages ud fra forkerte antagelser om patenter kan man stille sig selv dårligere eller løbe unødige risici. Her 10 hyppige misforståelser om patenter.

Den svære først: Når jeg har et patent har jeg lov til at fremstille og sælge det patenterede produkt. Nej! Ikke automatisk. Der kan allerede foreligge et patent, der beskytter princippet om et bord med ben. Din opfindelse på tværstivere mellem benene er ny og patenterbar, men stadig dækket af det tidligere princippatent. Patentet giver en forbudsret, ikke en brugsret.

Når jeg har et patent skal jeg bygge opfindelsen ind i mit produkt. Det bestemmer du selv. Man kan sagtens have patent på opfindelser, som man ikke har realiseret i praksis.

Frank Petersen er European Patent Attorney og patent director, Grundfos Illustration: Privatfoto

Der er ingen forskel på et patent og en patentansøgning. En mega brøler. ‘Patentansøgning’ eller ‘pat.pending’ betyder, at myndighederne ikke er færdige med at behandle den, dvs. den kan blive afslået. Vigtigt for investorer at forstå, før de sætter penge i projektet.

Vi har patenteret vores logo. Nej, I har ej. I har varemærkebeskyttet jeres logo. Sammenblanding af de forskellige immaterialretstyper er en hyppig fejl. Det er jo nemt at slå alt sammen under ordet ‘patent’, men rent faktisk må vi sondre mellem patent, brugsmodel, design og varemærke. Og så er der jo også ophavsretsloven og markedsføringsloven.

Software kan ikke patenteres. Jo, det kan den, hvis den er ny og opfinderisk og brugt i et teknisk apparat. Softwarestyringer til elektromotorer for eksempel.

Uklarhed i patentstatistikken. En opfindelse kan beskyttes og føre til patent. Så har man ét patent. Men samme opfindelse kan videreføres som patent i f.eks. fem andre lande. Har man så seks patenter? Svaret er, at man har en patentfamilie, der består af seks patentlande.

Kineserne er langt bagefter Vesten, når patenter skal håndhæves. Det var engang rigtigt, men kineserne indførte for to år siden en landsdækkende patentdomstol. Lige nu med 43 dommere specialiseret i immaterialret. De seneste afgørelser viser hurtig behandling og relativt høje erstatninger. Den europæiske patentdomstol er endnu ikke i kraft.

Du kan få et verdenspatent. En klassiker. Nej, der findes intet kontor, der udsteder dette. Vildfarelsen skyldes især det såkaldte PCT-system, der offentliggør patentansøgninger under overskriften ‘World Intellectual Property Organisation’. En opfindelse er typisk beskyttet i seks-ti lande.

Det er nemt at sælge patenter. Modsat. Det er ganske vanskeligt og tidskrævende at finde interessenter, hvis det overhovedet lykkes. Hvis man som virksomhed vil af med nogle af sine ubrugte patenter er løsningen ofte blot at lade dem dø, idet kommercialiseringsforsøg er for tidskrævende.

Et dødt patent kan genoplives. Nej, når det er dødt eller udløbet efter 20 år, er opfindelsen i public domain, og alle må bruge den. MP3 komprimeringsalgoritmen kan ikke patenteres igen.

Det er i øvrigt også en vildfarelse, at den danske opfinder Karl Kristian Krøyer fik afvist en patentansøgning på at hæve skibe med krøyerkugler, fordi det allerede havde været vist i Anders And. Det er en herlig historie, men lang, så den må vi tage en anden gang.

Tak for en fin gennemgang :-)

Vedr. "Anders And -historien" så KUNNE en beskrivelse i et gammelt Anders And-blad være nyhedsskadelig for en given opfindelse, så i princippet kunne historien være sand!

  • 2
  • 0

Det er interessant at det nævnes at software kan patenteres.
Det blev ellers hårdnakket benægtet, op til afstemning om EU-patentet.

  • 3
  • 0

Vedr. "Anders And -historien" så KUNNE en beskrivelse i et gammelt Anders And-blad være nyhedsskadelig for en given opfindelse, så i princippet kunne historien være sand!


Historien er sand. Som barn læste jeg i Anders And-bladet, hvordan ænderne hævede et sunket skib ved at fylde det med bordtennisbolde, sikkert udtænkt af de kvikke grønspætter Rip, Rap og Rup.
I denne forbindelse er bordtennisbolde og Krøyer-kugler helt ækvivalente, så metoden var allerede beskrevet og kunne derfor ikke patenteres.

  • 0
  • 0