Jeg kan dog ikke undlade at bemærke at der er en 'problematisering' af beslutningen om projektet - specielt mht trafikmodeller. Her er jeg nok ret enig med Claus Hjort-Frederiksen i at det er op til politikerne undervejs ti lsbeslutningen at melde ud om de har det rette grundlag. Og lige her er der så mange tidligere eksempler på at trafikken udvikler sig helt anderledes end forventet - Strorebæltsbroen med det samme - og Øresundsbroen tilsvarende efter en sløj start - samme med Metroen osv. ...så at lægge trafikmodeller til grund er alligevel i sig selv meget usikkert.
Derimod giver det rigtigt meget god mening at på projektbudgettets robusthed - og hér er der uden tvivl rigeligt at finde - og en nødvendighed på at følge op på om der er fornuftigt risikostyring.
Jeg finder det utroligt vigtigt at adskille driftsbudgettets usikkerheder (som skal være politiske beslutninger, og under alle omstændigheder baseret på skøn) - og projektbudgettets usikkerheder (som skal håndteres med de rigstige risikovurderingsværktøjer, kontraktmodeller o.a).
I den specielle situation er det så igen rigtigt af politikerne at vurdere om der er en reel risiko for, at en for tydelig udstillen af vores partner (Tyskland) som særlig risikofaktor - i sig selv øger risikoen for projektet. At gøre dette, kunne jo påvirke 'klimaet' i Tyskland yderligere negativt.
pointe: Det vil altid være en balance mellem det politiske mulige - og det ingeniør mæssigt ideelle. Det må vi perfektionister lære at acceptere!