Kronik: Papirarbejde sluger tid fra brandrådgivning

Illustration: Bjørn Nielsen/www.bpln.dk

 

Helle Bugge er kompetencechef hos Moe Rådgivende Ingeniører Illustration: Privatfoto

Ved årsskiftet overgik al brandsikring af bygninger i Danmark til den såkaldte certificeringsordning. Dvs. vi brandrådgivere, der igennem mange år, har projekteret brandsikkerhed i bygninger, skal nu certificeres og herefter virke efter nye omfattende regler som en garant for, at byggerier bliver tilstrækkeligt sikre at opholde sig i.

For at blive certificeret skal vi dokumentere vores mange års erfaring som brandrådgivere ved oplistning af relevant projektportefølje, fremsende dokumentation på tilstrækkeligt højt uddannelsesniveau indenfor byggeri og brandsikkerhed samt til sidst ved eksamen, hvor vi skal forsvare egne indsendte brandstrategier på komplekse projekter. Det kræver tid og mange resurser i en travl hverdag at få certifikatet i hus.

Certificeringsordningen har nu været i gang i snart 5 måneder og de første erfaringer på godt og ondt er gjort. Det viser sig, at der er en kæmpe udfordring: hvis man følger de nye vejledninger 29 og 30 til Bygningsreglementet 2018, så ender man i et sandt papirtigerhelvede, blot for at vi kan dokumentere de anviste niveauer og kontroller.

Det faglige fokus kan herved forsvinde ”ned i dybet” pga. de omfattende kontrolplaner og skemaer, der skal udfyldes. Der er nemlig lagt op til, at alle forhold, der er udført iht. anvisningerne, skal dokumenteres kontrolleret. Når alle kontroller er udført og skemaerne udfyldt, kan man blive helt i tvivl, om man nu overhovedet fik beskrevet de væsentlige brandtekniske fokuspunkter, bekymringer mv.? Derfor vurderer jeg, at der vil være en øget risiko for, at fejl smutter gennem kontrollen med det resultat, at brandsikkerhedsniveauet ikke bliver som forventet.

En anden stor ulempe er, at det tager utrolig lang tid at dokumentere kontrollerne. Erfaringer har vist, at vi kan bruge 2-3 gange så lang tid, hvis kontrolskemaer iht. vejledning 29 og 30 slavisk skal følges, som hvis vi kunne fokusere på at kontrollere de brandtekniske forhold, der bør og skal genovervejes eller slet ikke holder vand.

Resultatet bliver både, at bygherren får en regning, der ikke står mål med den værdi, kontrollen har bibragt, og samtidigt lægger ordningen, som den ser ud nu, en meget stor belastning på de få certificerede brandrådgivere, der findes på nuværende tidspunkt.

Der er stor mangel på certificerede brandrådgivere i BK3 og BK4 (brandklasse,red.). Med de nuværende regler risikerer vi, at antallet af certificerede ikke bliver tilstrækkeligt, fordi ingen brandrådgivere har lyst til at arbejde med papir fremfor brandsikkerhed. Jeg har været brandrådgiver på fuld tid siden 2006 – jeg elsker mit job og glæder mig hver dag til at møde på arbejde, men denne papirtiger kan fjerne glæden og lysten til at virke som brandrådgiver.

Jeg ønsker mig et forbedret kontrolsystem, der tager højde for, at jeg har bevist mit værd med min certificering, og at jeg er mig mit ansvar bevidst og bruger tiden rigtigt. Min primære opgave er nu engang at sørge for, at byggeriet er brandsikkert og ikke blot på papir.

Emner : Rådgivere
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med undtagelse af Sundhedssektoren, der har et stærkt centraliseret system, mangler det totalt i alle øvrige ministeriges områder. Det fører til et system af love med bøder og straffe og mange små kontroller. Det er dyrt og tilfører lille værdi -men megen tom beskæftigelse. Forfatteren til brand området understreger dette meget tydeligt. Der bør selvfølgelig satses på forebyggelse. 1) Det sker bl.a. gennem gode design regler og anvisninger og type prøvning af løsninger, sådan som jeg tror vi bedst kender det fra Rockwool test. Hvis man skal udfylde et skema for hver eneste byggeri, bruges der en masse tid på ren kontrol af design - dette er virkelig tomt arbejde, som gentager de samme ting hver gang og ikke fører til nogen forbedringer. 2) endelig skal der være et godt system for indberetningr af skader og fejl med opfølgning af undersøgelser af årsag virkning som input til design regler. (jeg mindes rapporteringen af husbrande, kunne man ikke finde årsagen så var det altid fjernsynets skyld) 3)Drop den tåbelige kontrol. 4)Certificering har været drøftet og anvendt på en række områder. Det er ikke urimeligt at gøre en vanskelig kontrollerbar proces som svejsning til et certificerings område, men at dygtige ingeniører skal certificeres og certificeres er at overdrive det meget. 5)Jeg har aldrig hørt at en læge eller en jurist er afkrævet dokumentation for sin kunnen ved at blive certificeret. Men det er måske netop der, hvor det er mest påkrævet. Undersøgelser i socialministeriet viser, at der begås 37% fejl i sagsbehandlingen - et fuldstændigt uhyrligt højt tal. Udlændingestyrelsens krav om dansk prøve til gud og hver mand er også groft diskriminerende og nedværdigende.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten