Kronik: Nyuddannede ingeniører i job er vores fælles ansvar

Danske virksomheder mangler ingeniører. Alligevel er dimittendledigheden blandt ingeniører ikke nul. Så hvad er det, der afholder mange virksomheder fra at ansætte nyuddannede, spørger kronikøren. Illustration: VIA University College

 

Peter Sørensen er bestyrelsesformand i VIA University College og borgmester i Horsens Kommune Illustration: Horsens Kommune

Lige nu er en ny generation af diplomingeniører ved at færdiggøre deres uddannelser. De er klar til at træde ind på arbejdsmarkedet, og de kender virkeligheden fra praktikophold. Nyuddannede ingeniører bidrager derfor positivt til virksomhedernes produktion og samfundets vækst allerede fra første dag.

På samme tid står en lang række danske virksomheder og mangler arbejdskraft inden for netop ingeniørområdet. Virksomhederne må sige nej til ordrer og se, at væksten taber fart, fordi de ikke har folk nok.

Set i det lys burde dimittendledigheden inden for ingeniørfagene være lig nul. Men det er den ikke, så hvad afholder alt for mange virksomheder fra at ansætte nyuddannede? Nyuddannede, som er nysgerrige og sultne efter at komme i gang – også med andre ingeniørfaglige områder end dem, de lige er uddannede til.

Vi står i en unik position i Danmark lige nu. Vi har højkonjunktur, og vores virksomheder har det bedste potentiale i mange år for at sikre udviklingen, væksten og dermed velfærden i alle danske kommuner. Men det kræver, at vi alle sammen tager et medansvar for at få de nye, unge medarbejdere godt i gang på arbejdsmarkedet – helst allerede dagen efter, at de har afsluttet deres eksamen.

For at sikre virksomhederne adgang til de rette kompetencer – ikke kun nu men også i de kommende år – har de midtjyske kommuner, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og andre organisationer med Region Midtjylland i spidsen og 55 mio. kr. i ryggen indgået Den Midtjyske Teknologipagt. Den indeholder 14 konkrete indsatser, der skal implementeres inden 2020, og et af de overordnede mål er, at flere unge skal vælge en STEM-uddannelse (Science, Technology, Engineering og Mathematics) i 2025.

Udviklingen illustrerer tydeligt efterspørgslen efter arbejdskraft med STEM-kompetencer. I region Midtjylland er den steget med 46 procent i perioden fra 2011 til 2016. I resten af landet er det tilsvarende tal 39 procent, viser en analyse fra Seismonaut og Højbjerre Brauer Schultz. Vi står altså med et stort potentiale, så hvordan udnytter vi det bedst?

Ja, noget af løsningen er jo at tage af den arbejdskraft, der er. Nemlig de nyuddannede. Også selv om kompetencerne måske skal tones lidt, før de matcher jobbet 100 procent. Ingeniører har nemt ved at tilegne sig ny viden. Det vil sige, at en maskiningeniør i løbet af relativ kort tid kan blive en dygtig produktionsingeniør – og omvendt. Ligesom en nyuddannet, udenlandsk ingeniør ikke skal være på en dansk arbejdsplads i mange måneder, før fagsproget på dansk og den danske humor og kultur bliver en del af mindsettet.

Lige nu arbejder folkene i VIA’s karriereservicecenter intensivt på at få de nyuddannede ingeniører i arbejde hurtigst muligt. En rundspørge blandt de studerende, der om få uger står med deres eksamensbevis i hånden, viser, at næsten hver femte overvejer at læse videre. Samtidig tilkendegiver en stor del af dem, at de meget gerne vil have hjælp til jobsøgning. Noget kunne altså tyde på, at mere uddannelse er de unges plan B.

Arbejdsmarkedet har brug for ingeniørerne nu, og derfor skal vi hjælpe til alle sammen: Kommunale jobcentre, erhvervsråd, brancheforeninger, business regions, uddannelsesinstitutioner, de nyuddannede selv og ikke mindst virksomhederne. En del af dem siger heldigvis allerede ja tak til de nyuddannede. De virksomheder ser det som en fordel selv at få lov at forme en ny medarbejder, der ikke kommer med forestillinger og holdninger fra mange år på arbejdsmarkedet. Men andre virksomheder har stadig ikke opdaget potentialet i de nyuddannede. Det, synes jeg, er synd – for både virksomhederne, de unge og vores samfund.

Derfor er min opfordring klar: Kig nu med nye øjne på de korte CV’er, der om lidt lander på jeres skriveborde – hele vejen rundt. Det er vores fælles ansvar, at både virksomheder og nyuddannede får mulighed for at udnytte potentialet og vækstmulighederne fuldt ud.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

(citat)..Alligevel er dimittendledigheden blandt ingeniører ikke nul. Så hvad er det, der afholder mange virksomheder fra at ansætte nyuddannede, spørger kronikøren..(citat).

Svaret er efter min mening enkelt. Virksomhederne kan ikke finde ud af at forholde sig sagligt til loven om udbud og efterspørgsel.

Rækkefølgen er: " Først kommer lønniveau - dernæst kommer udbuddet af arbejdskraft". Det er en klokkeklar erfaring fra "de gode tider".

Det bliver ikke bedre af, at søgningen til ingeniørstudierne er steget, for kandidaterne kommer på markedet med en klar bevidsthed om eget værd på grund af den massive propaganda, der foregår i dag.

 • 2
 • 1

Det tager også lidt tid inden lysten til at flytte til Holstebro eller Sønderborg bliver stor nok. Det kræver lige et par afslag fra forhåndsfavoritterne. Sandsynligvis er der ikke noget problem for nogle studerende kunne godt tænkes at tage en god og velfortjent sommerferie efter at være pacet igennem folkeskole, gymnasium og studie. Ro på.

 • 1
 • 2

Hvad om virksomhederne promoverer sig sammen med kommuner og ejendomsmæglere i regionale klynger. Meget af det kan lægges digitalt, så selv mindre virksomheder kan være med. Det behøver ikke de store investeringer, kun grundig omtanke.

 • 1
 • 2

Jeg forstår hensigten med artiklen, men jeg forstår ikke teksten.

Hvad har specielt "diplomingeniører" med sagen at gøre ?

Kan Peter Sørensen ikke skrive dansk ? - eller har han bare skyklapper på ?

Det er naturligt, at en virksomhed helst vil ansætte en ingeniør med 15 års specialist-erfaring i lige netop det søgte special-område - men sådan er verden ikke (længere, og netop nu). Især store virksomheder har et moralsk ansvar for at ansætte ny-uddannede ingeniører,

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten