Kronik: Nedlæggelse af regioner truer dansk drikkevandsforsyning
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kronik: Nedlæggelse af regioner truer dansk drikkevandsforsyning

 

Jens Brandt Bering er forretningschef for forsyning i Niras Illustration: Niras

Nu hvor valgkampen er i fuld gang, kan man spørge sig selv, om landets drikkevandsforsyning er et af de store temaer i valgkampen? Det synes jeg desværre ikke.

Men det burde det være, og man kan have et spinkelt håb om, at de seneste fund af nye pesticider kan ændre dette. I årtier har vi i Danmark fejret og profileret os internationalt på vores forsynings- og fødevaresikkerhed. Vi har brystet os af vores rene drikkevand – at vi drikker grundvand efter simpel vandrensning for grundvandets naturlige indhold af jern og mangan og ikke benytter avanceret vandbehandling til at fjerne miljøfremmede stoffer i grundvandet.

De seneste 20 år har vist os, at det rene drikkevand i hanerne er hårdt tilkæmpet og på ingen måde nogen selvfølgelighed. Det har krævet og kræver fortsat en fokuseret og specialiseret kortlægning, overvågning og ikke mindst beskyttelsesindsats, og det er noget, vi ikke kan tage for givet. Det er vi de seneste år blevet mindet om talrige gange.

Senest gennem massive fund af pesticidrester i vores drikkevand fra sprøjtemidlet chloridazon, nedbrydningsproduktet dimethylsulfamid (DMS) og senest også chlorothalonil-amidsulfonsyre, hvor vi endnu ikke kender problemernes omfang. Vi må ikke reducere eller blot fortsætte vores indsats mod grundvandsforurening. Den skal styrkes – og derfor burde Danmarks drikkevand være et af de tunge temaer i valgkampen.

En nylig opgørelse fra Geus viser, at chokerende 41 pct. af boringerne, de danske vandværker benytter, leverer drikkevand med pesticider eller nedbrydningsprodukter fra pesticider. Fire ud af ti. Og i godt 10 procent af boringerne er grænseværdien på 0,1 mikrogram pr. liter overskredet. Samlet set findes spor af DMS, som vi pt. betragter som det mest udbredte stof, i 30 pct. af de 1.565 vandboringer, som blev undersøgt i perioden 2018-19.

Det mest bekymrende er, at ‘de nye tal’ sandsynligvis ikke viser ‘en ny virkelighed’. Vi er blot først de senere år begyndt at teste for flere stoffer. Derfor er det så meget desto mere bekymrende, når valget stiller regionale omstruktureringer eller nedlæggelse i udsigt. Regionerne – og amterne før dem – har opbygget en unik kombination af regional hydrogeologisk indsigt, specialistviden om jord- og grundvandsforurening samt forvaltningspraksis. Bliver det i sidste ende sparekniven, der taler, når regionerne nedlægges, og disse fagmiljøer dermed ødelægges, vil den spareøvelse blive en meget dyr fornøjelse i længden.

Det er et problem for drikkevandsforsyningen at nedlægge regionerne, hvis det betyder nedlæggelse af den regionale planlægning. Både staten og kommunerne vil få svært ved at sætte det regionale vandmiljø øverst på dagsordenen. Kommunerne skal balancere mange lokale hensyn og skabe gode betingelser for lokalt erhverv osv. og vil have svært ved at prioritere de regionale grundvandsinteresser på tværs af kommunegrænserne. Staten vil have svært ved at have tilstrækkelig lokal og regional indsigt.

Husker vi tilbage til, da amterne blev nedlagt, førte det til et stort videntab på området for vandløb og grundvand. Det kan ske igen nu, hvor det er regionerne, der står for skud. Der er brug for ‘et regionalt lag’ mellem det kommunale og det statslige til at varetage vandkredsløbet. Ellers kan forbrugernes tillid til den kommunale drikkevandsforsyning blive yderligere udfordret, og det sker måske netop i disse måneder. Begynder vi først at købe flaskevand i supermarkedet, er det hverken bæredygtigt, hvad angår sundhed, miljø eller pris.

Læs også: Alarmerende ny opgørelse: Pesticider i fire ud af ti vandboringer

Læs også: Miljøstyrelsen har givet dispensation til 17 forbudte pesticider år efter år

Emner : Vandmiljø
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kamp mellem amter og kommuner, hvor sidstnævnte løb af med sejren.
Store besparelser på kommunale udgifter til special institutioner (kommuner har idag hjemtaget næsten alle deres borgere til mindre specialiserede tilbud)
De facto privatisering af gymnasier og VUC
Og så det liberale tusindårsrige: offentlige myndigheder blev sat til at handle med hinanden. Det er de færreste bekendt hvilket bureaukrati det har medført og min egen opfattelse af Lykkes forslag til endnu en sundhedsreform er at den ville føre til endnu mere

  • 3
  • 1

at nedlæggelse af regionerne er en (meget) slet skjult måde at forsøge at skære ned på miljøafgifterne.

Uanset mange fine ord fra den afgående regering var det bestemt ikke der, deres prioriteter lå ☹️

  • 4
  • 0

Er det vandmiljø gennerelt eller specifikt drikkevand?
For vandforsyningen klares af lokale andelsselskaber m.fl. hvor der foretages de analyser som staten stiller krav om. Hvordan og hvorfor regionerne skulle tage sig af drikkevandsforsyning er ikke tydelig.

  • 1
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten