Kronik: Den langsomme dræber rammer stadig landets håndværkere

Det er nødvendigt med større bøder til bygherrer, der undlader at oplyse om asbest i bygninger, mener kronikøren. Illustration: Blik- og Rørarbejderforbundet

 

Henrik W. Petersen er formand for Blik- og Rørarbejderforbundet Illustration: Privatfoto

Selvom brugen af asbest har været forbudt i snart 40 år, og vi alle ved, at det er uhyre farligt, oplever vi i Blik- og Rørarbejderforbundet stadig, at kollegaer i en alt for tidlig alder må forlade os, efter at de er blevet ramt af asbestrelaterede kræftsygdomme. Det kan ske, enten fordi de ansvarlige er bange for den større regning, som en renovering vil kunne give, eller fordi de simpelthen ikke kigger grundigt nok efter.

Udsættes man for asbest i forbindelse med sit arbejde og udvikler kræftsygdomme som følge af det, vil den naturlige tanke være, at man skal have en form for erstatning. Men da det er svært at fastslå, præcis hvornår man blev udsat for den asbest, der nu er skyld i kræftsygdommen, kan det være vanskeligt at trække en streg og pege på det endelige tidspunkt, man blev udsat for asbesten.

Desuden kan de mellemliggende årtier fra udsættelsen for asbest til sygdommens udbrud være med at mudre sygdomsbilledet – livets og arbejdets almindelige slid på kroppen måske kombineret med en usund levevis kan gøre det svært at fastslå årsag og sammenhæng. Det giver store udfordringer både i forhold til personens arbejdsgiverforsikring og den livsforsikring, han eller hun efterlader til sine pårørende.

I et notat udarbejdet af Beskæftigelsesministeriet fra april 2018, blev det dokumenteret, at flere end en tredjedel af de 500 årlige henvendelser fra personer med symptomer på asbestrelateret sygdom bliver afvist retten til erstatning. For at man kan få udbetalt en erstatning, kræves det nemlig, at man kan påvise en plausibel dokumentation, der understøtter, at sygdommen er arbejdsrelateret.

Ud over de store udfordringer som lønmodtagere, der er udsat for asbest gennem deres arbejde, står over for, står også lønmodtagerens familie tilbage uden støtte. Der er nemlig ikke nogen lovgivning, der sikrer, at ægtefæller, som er blevet udsat for asbest, kan søge om erstatning og gøre sig håb om at få den. Kræftens Bekæmpelse kritiserede i 2015 daværende beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen (S), efter at han to gange havde afvist at ændre på lovgivningen, så kvinder med lungehindekæft på grund af deres mands arbejde kunne være sikre på at modtage erstatning. Mange kvinder ved end ikke, at deres kræfttilfælde kan skyldes, at de i 60’erne og 70’erne gav deres mand et kram, når han kom hjem, og at de vaskede hans tøj fyldt med asbestrester.

Der er altid to grupper, man skal have for øje, når man snakker om asbest: De, der allerede er blevet udsat for asbest, og de, der kan risikere at blive det.

Den første gruppe og disses pårørende skal vi hjælpe ved at lægge pres på politikerne til at ændre lovgivningen for erstatning til pårørende. Vi skal også hjælpe ved at kunne dokumentere, hvor man blev udsat for asbest, så dokumentationen er i orden i erstatningssagerne. Dette skal gøres ved, at der laves en landsdækkende kortlægning og registrering af, hvor asbesten findes i bygninger i Danmark, så man får overblik over, hvem der har været udsat for asbest og se, hvor udsættelsen kan være sket. I samme ombæring kan man sikre, at man ikke sender nogen ud at arbejde, hvor der allerede er konstateret asbest.

For at undgå at flere udsættes for asbest i fremtiden, mener Blik- og Rørarbejderforbundet, at det er nødvendigt med højere bødetakster for bygherrer, som undlader at oplyse om asbest. Vi mener også, at det er nødvendigt med en stærkere vejledningsmanual for tjek mod asbest, samtidig med at det er nødvendigt med et styrket lovkrav om udførslen af kontrollen. Arbejdstilsynet skal styrkes, så de har både ressourcer og kompetencer til at udfylde myndighedsrollen.

Asbest er og bliver uhyre farligt, og det er bydende nødvendigt, at politikerne handler nu, så færre bliver udsat for det, og så de der er blevet ramt af asbestrelaterede kræftsygdomme kan få den erstatning, de har krav på.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når det amerikanske (USA) luftvåben siden 1949 har haft asbest som farligt middel til isolation, burde man vel have anvendt åndedræts værn herhjemme i mange år, der hvor man har nedbrudt tingene. Det var dog en selvfølge at dette gjorde man ikke (anvendte åndedrætsværnet). Dobbeltkonfekt burde fremme forståelsen. Lægers syn på asbest kan måske i bagklogskabens lys, sammenlignes med nydelsen af tobak.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten