Kronik: Kommunale kontrolbesøg nu eller mere giftig nedrivning

I foråret kørte der en del sager om, hvordan bygninger over hele landet blev revet ned uden hensyntagen til miljøet. En fremgangsmåde, der betyder, at nogle af verdens farligste giftstoffer som PCB, bly og asbest vil florere i vores jord og i nye byggeprojekter fremover.

Det kom frem i en stor Rambøll-rapport, som kortlagde, at flere kommuner valgte nedrivningsløsninger, som ikke levede op til de miljømæssige krav fra staten – endda for midler fra statens egen indsatspulje.

I Nedbrydningssektionen under Dansk Byggeri kan vi nu se resultaterne af det øgede fokus på miljørigtig nedrivning, da mange kommuner nu er begyndt at kortlægge deres nedrivning af bygninger. Det er et fantastisk skridt i den rigtige retning og i høj grad noget, der vidner om, at mange kommuner er handlekraftige og virkelig ønsker at gøre en forskel for miljøet. Det er sød musik i mine og resten af Nedbrydningssektionens ører.

Nu mangler kommunerne kun det andet og helt afgørende skridt på vejen mod mindre miljøbelastet nedrivning – nemlig løbende kontrolbesøg under nedrivningsprojektet. For uden disse nytter kortlægningerne ikke meget. I rigtig mange nedrivningssager bliver der desværre tænkt: ‘Et par kg forurenet maling skader nærmest ikke miljøet’.

Nogle miljøeksperter vil måske gå så langt som til at give dem ret – hvis altså ikke det var fordi, at de mange kg forurenet maling dagligt løber op i flere ton, når man ser på hele landet. Det har og får alvorlige konsekvenser for både naturen og for os dødelige.

Det kan måske virke harmløst at rive et lille hus ned i Udkantsdanmark uden at frasortere metal, glas, gummi med videre samt fjerne alt maling med sanering. Men det er præcis sådan, vi ikke må tænke. Mange bække små... En enkelt dråbe PCB kan forurene tonsvis af jord eller rigtig mange liter vand. Derfor skal der føres skrappere kontrol ved nedrivning af bygninger for at sikre, at der bliver taget hensyn til miljøet.

Kontrolbesøgene gør det muligt for kommunerne ved selvsyn at se, om det miljøfarlige affald rent faktisk sorteres fra det byggeaffald, som skal genanvendes til nye byggeprojekter i kommunen. Vi ser desværre kun meget få kontrolbesøg i dag.

Hvis ikke der er tid eller ressourcer hos kommunen, må vi som minimum kræve, at der benyttes nedrivningsvirksomheder med egne systemer for kontrolbesøg. Alle medlemmer i Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri får foretaget kontrolbesøg gennem et samarbejde med Cowi.
Hvis ikke vi begynder at se kontrolbesøg ude ved de mange hundrede nedrivningspladser, der p.t. er rundt om i landet, så er jeg bange for, at asbest-spøgelset fra 80’erne kan blive virkelighed igen. Denne gang med endnu farligere stoffer som for eksempel bly og PCB.

Så lad dette være et opråb til kommunerne om vigtigheden af kontrolbesøg! Vi skal helt i mål for at gøre den forskel for miljøet, vi sammen ønsker at gøre.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg er meget enig med Thomas Kingo i, at vi desværre for ofte ser bygninger blive nedrevet uden sortering og uden screening for miljøfarlige stoffer. Det er bare ikke min opfattelse at problemet ligger hos yder kommunerne med de mange nedrivninger af gamle ejendomme, hvor der har været stor fokus på selektiv nedbrydning og miljøscreeninger.

Det er et stort problem når en nedriver tager sig betalt for en ydelse, som efterfølgende ikke bliver udført. Jeg er ikke for-taler for øget kontrol, men at nedbrydere finder en større selvjustits i den betydning at de selv er i stand til at leve op til lovgivningen - uden kontrol. Vi har alle en forventning om, at dem vi ansætter til en opgave løser den i henhold til gældende lovgivning. Derfor må det også være rigtig ærgerlig når man selv gør et sobert og professionelt arbejde, så se at der stadig er firmaer der ikke har den samme selvjustits.

Vi der screener bygningerne leder efter kilderne til forurening og ikke efter anomalier på en ellers ensartet væg. Men vi kan da helt sikkert også med mere viden og erfaring blive bedre.

I mens vi alle arbejde på at forbedre os kan vi håbe på, at andre vurderer om grænseværdierne for eksempelvis PCB og Bly kan justeres ved genanvendelse af bygningsmaterialerne. Jeg kan stadig stå uforstående over, at der hver dag køres store mængder jord med bly i havet, men at det skal være så svært, at genanvende brokker med lavt indhold af bly eksempelvis under motorveje.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten