Kronik: Glem ikke flow og bygningsdesign i kampen mod listeria

22. januar 2015 kl. 15:52
Artiklen er ældre end 30 dage

Alle, der arbejder inden for fødevareindustrien, har ansvar for, at ingen bliver syge af at spise de produkter, der har passeret igennem de danske fødevarevirksomheder. Derfor har myndighederne et særligt fokus på fødevaresikkerheden i hele produktionskæden, og det fokus er intensiveret efter sidste sommers udbrud af listeria.

De forgangne måneders diskussioner har helt naturligt været fokuseret på produkter, processer og produktionsmaskiner. Man risikerer dog at negligere de bygninger og installationer, hvori produktionen foregår, og hvor der er stor risiko for krydskontaminering fra eksempelvis kondensvand, der drypper på endnu ikke indpakkede færdigvarer i et overfyldt lager.

Vores erfaring er, at det overordnede hygiejniske design af bygninger, køleanlæg og procesventilation ofte bliver overset som risikoområder, når det drejer sig om at forhindre udbrud af bl.a. listeria.

De hygiejnemæssige udfordringer bliver ganske enkelt uoverkommelige, når man i bekæmpelsen af bakterier glemmer den overordnede indretning af fabrikkerne, hvor eksempelvis underdimensionerede køleanlæg ikke kan holde produkterne tilstrækkeligt kolde eller produktionslokalerne ikke bliver udtørret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manglende udtørring kan føre til dannelse af grobund for farlige bakteriekolonier i produktionsmiljøet, men helt praktisk handler det også om den overordnede planlægning af flow, hygiejnezoner og adgangsveje i fabrikken.

Dertil kommer, at en række effektiviseringsgevinster følger med, når virksomheden vælger at investere i hygiejnisk design. Både fra et energibesparende og driftsøkonomisk synspunkt er der penge at spare, samtidig med at man øger fødevaresikkerheden.

Det vil derfor på alle punkter være optimalt for den enkelte fødevarevirksomhed at tænke et hygiejnisk design ind i fødevaresikkerhedsstrategien.

I kampen for den høje danske fødevaresikkerhed har branchen være dygtig til at fokusere på produktion og produkter, men vi må ikke glemme at sikre, at de bagvedliggende systemer bliver tilstrækkeligt vedligeholdt.

Korrekt flow i produktionen, afstemt dimensionering og hygiejnisk design af den enkelte virksomheds produktionsfaciliteter er afgørende for, at vi ikke oplever nye bakterieudbrud i vores fødevarer. Nye udbrud, der kan betyde, at fødevarevirksomheder tvinges til at lukke og være med til at give Danmarks fødevareindustri et dårligt renommé.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger