Kronik: Er energiministeren smart nok?

Energiminister Martin Lidegaard har meldt regeringens smart grid-strategi ud. Men er han smart nok?

Nej! For der mangler én væsentlig ting for at elkunden kan være med i den nye smarte verden: Martin Lidegaard skal ændre loven om måling af el, så ‘elmåleren i skabet’ ikke længere har monopol på målingen i hjemmet.

Ministerens ambitioner er simpelt hen ikke smarte nok i forhold til de teknologiske muligheder: I oplægget til en ny strategi skriver han, at der skal investeres i nye elektroniske elmålere hos hver eneste elforbruger – en investering på en lille halv milliard kroner.

Men hvorfor skal vi som elforbrugere acceptere, at fremtidens smarte elsystem alene skal baseres på én elmåler pr. husstand?

Når vi skal til at anvende elektriciteten mere smart, vil det være rigtig smart, hvis vi også måler den smart. Vi skal mere end 20 år tilbage, da telefonselskaberne fandt ud af at skifte de gamle ciffertællere ud og afregne telefontjenester mere smart.

Ingen ville i dag acceptere en afregning for familiens telefon- og bredbåndsservices baseret på én ciffermåler. Vi syntes alle, det er naturligt, at hver mobiltelefon har sin egen afregning, og at hver service, vi køber fra teleselskaberne, afregnes separat.

Samme model bør anvendes når det gælder el: Vi kan supplere ‘elmåleren i skabet’ med elektroniske elmålere placeret på de større forbrugsapparater – med mulighed for fjernaflæsning via internettet. Så kan varmepumpen og elbilen og ... få hver deres elmåler!

Denne løsning har to oplagte fordele: Vi kan som forbrugere bedre følge med i forbruget – og får dermed også et incitament til at gøre noget for at nedbringe det. Og erhvervsliv og elselskaber kan starte en produktudvikling.

En produktudvikling, der vil øge konkurrencen og samtidig få forbrugeren inddraget i smart grid på en aktiv måde. En måde, hvor forbrugeren køber en ydelse, service eller produkt, hvor elektriciteten er en del af produktet. Så vil vi f.eks. kunne lease elbiler, på samme vilkår som vi i dag leaser andre biler og varevogne.

Elektriciteten kan alligevel aldrig blive hovedproduktet, for hvad vil kunden med elektriciteten, hvis den ikke kan omsættes i et apparat, varme- eller ventilationssystem m.m.?

Danske Energinet.dk, som har ansvaret for systemet, der distribuerer el i Danmark, åbnede i marts sit nye it-system, der indeholder en data-hub. Et it-system, der gør det muligt at udvide begrebet ‘elforbruger’, så det ikke længere alene behøver at være er én elmåler pr. husstand.

Og teknologien til måling og overførelse af målerværdier har vi også, endda til en billig pris. Se, hvad vi betaler for måling og betaling af teletjenester!

Men en simpel ændring af loven, vil det være muligt for alvor at føre Danmark i front når det gælder smart grid. Et system, der gør det muligt at udnytte vedvarende energi bedre ved at koble produktion, distribution og forbrug af el direkte sammen i et grønt, fleksibelt og intelligent elsystem. Til gavn for den enkelte forbruger, for miljøet og for danske virksomheder.

Smart!

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor man skal afregne el baseret på flere målere, frem for en stikledning i sit hus, og hvorfor det er et politisk spørgsmål . Der hvor strømmen kommer ind er det naturlige choke-point for energitransmissioner ind i huset fra en ekstern forsyning, og dermed også det logiske at afregne efter. De alternativer der falder mig ind er ikke logiske, men jeg er modtagelig overfor input:

Man kan komme til at betale afgift af sine hjemmelavede strøm fra solceller, genvunden energi fra varmepumper m.m. (det er muligvis ønskeligt rent skattepolitisk, men det bliver det ikke mere grønt af)

Man kan som nævnt købe støvsugere o. lign. inklusive et strømabonnement, hvor sælgeren betaler strømmen for forbrugeren, som dermed kan købe en energi rigtig model (indsæt sælgersnak her). (Det kan man også ved bare at lade den måle og akkumulere sit strømforbrug, så kan den selv gå på nettet og fortælle det, detkræver ingen yderligere indblanding fra "smarte grids")

Uden at lyde alt for bitter vil jeg hævde at det eneste "liberalisering og produktudvikling" inden for energi, forsyning, finansiering og øvrige strategiske sektorer har ført til er højere priser i form af administrationstillæg, gebyrer og marketingslønninger. Vandpriser og realkredit-administrationsgebyrer er de seneste eksempler

Der er jo ikke noget til hindring for at en dims selv måler sit effektforbrug og kommunikerer det til resten af verden. Der ville være rigtig meget vundet ved at køre KISS og sikre befolkningen energi med minimal miljøbelastning og ditto pris, og så i øvrigt bruge kræfterne på at kunne opsamle energi fra spildprocesser og bruge det på matriklen eller i nabolaget.

 • 5
 • 1

Enig.

Telefon abonnementer er da helt uigennemskuelige, og ofte helt urimelige.

Så ville jeg hellere have en ordning som internettet. Fri adgang for en fast pris.

Du kan stadig købe vindmøllestrøm med en måler, man skal bare holde styr på hvor meget du har bedt vindmøllen ligge ud på nettet, så du ikke kan tage mere fra nettet.

 • 0
 • 2

Fordi han måske ikke er så smart, og fordi han ligesom andre ministre tror at lidt IT-sovs løser alle problemer. Hvis forbrugerne skal have reelle valgmuligheder, skulle målerne nok have en kortlæser, så man kan købe et kort, til hvem man nu synes skal levere. Man kunne også forestille sig at Bilka solgte kWh på tilbud. Kortene skal selvfølgelig sælges med oplysning om den endelige pris inklusive alle de mærkværdige bidrag. Det kræves af flyselskaber, så hvordan kan Dong sende et tilbud ud med 38øre/kWh til private brugere, der ellers aldrig ser denne pris på regningen, undtagen som et enkelt tal ud af måske 10 stykker.

 • 2
 • 1

Vi andre lider idag.

En person der ikke magter, at læse det der står med småt, i sine egne lovforslag bør trække i katapultsædes udløserhåndtag og forlade posten i den faldskærm, der gør ham økonomisk ansvarsfri , men ikke moralsk.

Brødrene Lidegård er er ikke nogen gave til nationen Danmark.

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten