Kronik: Danske stikkontakter er en dyr tikkende bombe

8. maj 2014 kl. 15:06192
Artiklen er ældre end 30 dage

I snart 20 år er stort set alt el-materiel (hvidevarer, vandkoger, mikroovn osv.) blevet leveret med en Schuko-stikprop, hvor den sikkerhedsmæssige forbindelse til jord sker i siden. Stikproppen passer til Schuko-stikkontakten (også kaldet sidejord), der anvendes i det meste af Europa, og som blev godkendt til brug i Danmark af Sikkerhedsstyrelsen i november 2011.

At Schuko-stikproppen ikke er kompatibel med den danske stikkontakt (den med tre ben), kender de færreste almindelige forbrugere noget til, og Sikkerhedsstyrelsen har gjort alt for lidt for at oplyse om det. Det lovede styrelsen ellers tilbage ved godkendelsen i 2011.

Det er uforståeligt, da fremtiden tilhører Schuko-stikkontakten, fordi alt det, vi køber, jo leveres med en stikprop, der passer til Schuko. El-materiellet passer således ikke til den danske stikkontakt. For at opnå sikkerhedsmæssig jordforbindelse med den danske stikkontakt skal der sættes en anden stikprop på – med risiko for at CE-mærkning og reklamationsret forringes – eller man kan anvende en klodset og dyr adapter.

Da offentligheden ikke er bevidst om muligheden for at installere Schuko-stikkontakter, stiller de ikke krav om det, hvis de f.eks. skal renovere køkken eller bryggers eller bygge nyt. Her bør anbefalingen være at skifte til Schuko. Så er man sikret jordforbindelse på den nye brødrister og alt det andet, man fremover køber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark rapporteres der hvert år om 7.000 skader fra el-ulykker, der bliver behandlet på skadestuer. Der er i virkeligheden mange flere, fordi mange ulykker med el, både i hjemmet og på arbejdspladsen med stor sandsynlighed ikke anmeldes. Man skal måske riste et stykke brød i køkkenet, og idet man rører ved den metalliske side af brødristeren, får man et rap over nallerne – HPFI-relæet slår fra, og man er chokeret over uheldet, men glad for, at der ikke skete mere.

Den situation kunne opstå i langt de fleste private hjem – og den kan blive fatal, for HPFI-relæet kan svigte. Det gør det i 14 pct. af tilfældene. Men den livsfarlige situation kunne også have været undgået, hvis der havde været anvendt en Schuko-stikkontakt.

Imidlertid passer Schuko-stikkontakten ikke til den dåse, som de danske stikkontakter sidder i, så der skal mures en lidt større el-dåse ind i væggen for at få plads til den. Den største producent i Danmark af stikkontakter, Schneider Electric (LK), kunne godt levere en Schuko-stikkontakt i Danmark, ligesom de gør i Tyskland, men uvist af hvilken grund gør de det ikke i Danmark. Forbrugeren er også ladt i stikken, ved at Schuko-stikkontakter ikke findes i de danske byggemarkeder.

Den lidt større el-dåse kaldes europadåsen, og har man først sat den op, så åbner der sig et hav af muligheder, som man ikke har, når man anvender det danske system. Prisen kan reduceres betragteligt, f.eks. koster en stikkontakt i Tyskland cirka 25 kroner mod cirka 75 kroner i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om store besparelser, dels fordi enhedspriserne til europadåse-materiel generelt er lavere end til det danske system, dels fordi de er hurtigere at installere. Der findes mange hundrede leverandører af el-materiel til europadåsen, og man kan få afbrydere og stikkontakter i et utal af farver, former, funktioner og kvaliteter, som slet ikke findes til det danske system.

Det offentlige, entreprenørerne, boligselskaberne, arkitekterne, rådgiverne m.fl. vælger alt for ofte det, de kender, og bygger derfor dyrt. De bør i stedet kræve i deres byggeprojekter, at der anvendes Schuko-stikkontakter og el-materiel til europadåser. Det vil både være en økonomisk gevinst og give langt større fleksibilitet.

Prøv selv at se, hvor mange el-apparater, du har derhjemme uden jordforbindelse.

192 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
47
15. marts 2022 kl. 22:44

Udskiftning af stikpropper er ikke en brugbar løsning. Der er alt for stor mulighed for at dette ikke gøres korrekt. Til nød er en adapter en brugbar løsning. Om man udskifter til eller monterer schuko eller pindjord stikkontakter er problemet løst en gang for alle. Installationsbekendtgørelsen af juni 2017 foreskriver at stikkontakter skal passe til det forventede brug. Da alle køkkenapparater er forsynet med CEE7 stik er schuko eller pindjord det eneste korrekte at montere hvor der er behov for jordforbindelse. Om der skulle opstå et polariseringsproblem med et apparat monteret med CEE7 stik er ikke videre sandsynligt. Hvis det alligevel er et problem kan stikket blot vendes, hvis stikkontakten er en schuko. At montere danske stikkontakter er kun at bede om problemer med manglende overførsel af beskytttelsesjordforbindelsen, unødvendigt pengeforbrug, da en udskiftning vil være nært forestående og i værste fald en El-ulykke.

45
15. marts 2022 kl. 13:19

Ja men da kronikken jo fremhæver at HPFI fejler i 14% af fejlstrømstilfældene så er det jo ikke særlig smart. Jeg tænker at mere sikkerhed er bedre, og det er muilgvis derfor at nyere systemer alle er polariserede.

Men præmissen for kronikken er at fremhæve Schuko fordi det er det apparater leveres med, og det er det ikke, de leveres med CEE 7/7, som er et kombistik. Det kan opnås jordtilslutning med Schuko, men der kan opnås både jordtilslutning og polarisering, ved brug af pin-jord/adapter eller udskiftning af stikprop. Bedre løsninger end Schuko.

44
15. marts 2022 kl. 13:11

Propper man det stik i Schuko er det upolariseret og en afbryder på apparatet er ikke garanteret at afbryde strømmen (den kan sådan set blot åbne 0, hvilket i nogle apparater ikke betyder så meget i andre kan det betyde ret så meget - problemet er at det ved forbrugeren ikke)

Da vi udelukkende taler om en-faset tilslutninger via dette stik, så er det da lige meget om man afbryder for fasen eller nullen i forhold til om apparartet virker eller ej...

Det er korrekt at der kan opstå farlige situationer da fasen ikke er brudt og ved overgang til jord (men det vil en velfungerende HPFI udkoble) kan der komme høje spædninger på udsatte dele, hvis der ikke er ordentlig jordforbindelse i installationen... Men det kan der også ved en nul-jord slutning med et dårligt jordingssystem

Havde dette været et reelt problem, så havde der været lovkrav om en 2-polet afbryder, både i apparartet og på stikkontakter med afbryder (det er jo uden betydning for dem uden afbryder)...

43
15. marts 2022 kl. 12:54

Det danske er jo ikke farligt. Tværtimod.

Schuko er upolariseret modsat det danske. Det danske er derfor mere sikkert da man kan placere sikringer og afbrydere på fase.

Desuden har Schuko eksponeret ledere i stikket og der potentielt kan være farligt.

Det er også forkert at de fleste apparater leveres med Schuko stikprop (CEE 7/4), for det gør de ikke, de leveres med CEE 7/7, som understøtter pin-jord (fransk), og dermed er polariseret. En adapter sikrer dermed korrekt polarisering. Propper man det stik i Schuko er det upolariseret og en afbryder på apparatet er ikke garanteret at afbryde strømmen (den kan sådan set blot åbne 0, hvilket i nogle apparater ikke betyder så meget i andre kan det betyde ret så meget - problemet er at det ved forbrugeren ikke)

Jeg tænker der er derfor at godkendelsen af pin-jord (det franske system) i Danmark kom før Schuko, som daterer tilbage til lige efter 1. verdenskrig. Hvis vi i Danmark skulle indføre et andet syste, end det danske skulle det nok ikke være Schuko, det er overhalet af nyere systemer, som andre lande har taget til sig.

42
15. marts 2022 kl. 10:51

Den danske standard er noget fordømt skrammel. Farligt og uden at det skaber jordforbindelse uden brug af adaptere. Se at få dette uvæsen forbudt nu.

41
15. marts 2022 kl. 09:57

Det er klart at man kan gå med PH lamper eller IKEA lamper, nrå man har det syn på tingene at lys er lys og lamper er lamper. Der er også folk som mener tøj er tøj, og der sådan set ikke er den store forskel. Eller en bil er en bil. Sådan kan man blive ved.

Det er dog sådan at for nogle af os er det ikke sådan, der er et bist minimum af æstetik der skal overholdes for at vi kan holde ud at se på det, iklæde os det eller kører rundt i det. Når det kommer til biler er der hele oplevelsen i at køre rundt i det.

For rigtigt mange, specielt i Danmark, er pris mere afgørende end udseende, kvalitet, dyrevelfærd, sundhed, forurening osv. Schuko stikket har mig bekendt ikke nogen tekniske fordele over det danske stik med jordben, tværtimod benytter det sig af en eksponeret leder i udtaget.

Småt er godt, fordi det fremhæver den håndværksmæssige præcision der er lagt for dagen for at få det til at se ordenligt ud. Netop derfor er den tynde ramme på Fuga at foretrække, fordi der er mindre plads til fejl og dårligt håndværk med dem end med de brede rammer.

Schuko er lidt en hejselampe fra IKEA til 99,- sat overfor en PH lampe, når det kommer til design. Ja du skal have et ophæng der kan klare noget vægt til den PH lampe, og du skal muligvis have en specialpære på 200 eller 300 W, men du får noget helt andet, der er langt flottere og giver dig en større glæde.

Hvis man er bedøvende ligeglad, så køb da endeligt Schuko eller fransk pin-jord. Men lad det da være et personligt valg.

Det er bare forkert at Schuko skulle være ligeså pæn, ligeså sikkert osv. i forhold til eksempelvis Fuga. De to godkendte pin-jord (fransk) og Schuko har eksponerede ledere fra 230V AC installationen, det kan aldrig nogensinde blive lige så sikkert som når der ikke er eksponerede ledere.

Note: Jeg har med indtil flere elektrikere og elinstallatører i familien aldrig nogensinde hørt dem brokke sig over at der var for lidt plads i dåserne. Det er deres arbejde, de er prof, og de ved hvordan de skal arbejde med den plads der er. Det er mere os hobbyfolk der kommer til kort.

40
15. marts 2022 kl. 01:21

Kun i direkte sammenligning lægger andre end purister mærke til forskellen på dansk monopolafbrydermateriel og Opus / resten af Europas ditto.

Elektrikerne, herunder os hobbyfolk, ville derimod værdsætte at man ikke skal have en gynækologs færdigheder for at få plads til kablerne i dåserne, som har mindst dobbelt så meget plads som 1 modul Fuga.

39
14. marts 2022 kl. 16:49

Man kan sagtens få Schuko til LK Fuga hvis man ønsker.

Det vi renoverede hus i 2012 og har HDMI og USB 3.0 Fuga i væggen, så det kan man også sagtens får. Derudover kan man med blændplader selv lave sine egne, hvilket vi har gjort til alle mulige andre formål.

LK Fuga (og Opus) bliver oftests valgt til nybyg af diverse arkitekter af den simple årsag at det er det pæneste design, og er tidløst. Schuko stikproppen er ufattelig grim til sammenligning. Det pæneste er at klippe den af og sætte en pæn stikprop på. Det er trods alt noget jeg er nødt til at se på i de fleste tilfælde, hvor jeg ikke kan gemme det bag et TV eller en sofa.

Man kan så klage sig over at nogle udtag kun findes i 1,5 og ikke 1 i Fuga, men det er trods alt til at leve med. Det er stadigt pænere. De pæneste er indmuringsdåser (grøn) med smal ramme og foretrækkes af alle arkitekter jeg kender. De er dog mere vanskelige at bruge i gips end gipsdåserne (de blå) med bred ramme.

Omkring sikring, så er det danske system, sat på spidsen, vel det mest sikre, da der ikke er noget eksponeret metal i selve udtaget. Dvs. en fejlstrøm, eller forkert montering giver ikke pludseligt en eksponeret leder med fase, som både det franske og Schuko indebærer en risiko for. Både det schweiziske og det italienske har som det danske ingen eksponeret metal i selve udtaget, hvilket gør det mere sikkert (dog har det italienske ikke polaritetssikring). Det er et paradoks at man har pillesikring, men tillader en eksponeret leder i udtaget.

38
26. maj 2021 kl. 08:00

Omkring 1950 havde man hos større elforbrugere 2 målere

Det har ikke noget med mig at gøre. Huset var fra 74, og det var et ganske almindeligt stik med jord (der var ét til i huset ved vaskemaskinen). Dengang var de trebenede stik åbenbart med ét fladt ben for at undgå snyderi

Stikket kunne købes til sædvanlig "dansk" stikpris og lignede til forveksling de trebenede stik i dag

37
25. maj 2021 kl. 21:18

Svar til Kim Bygum:

#162: Omkring 1950 havde man hos større elforbrugere 2 målere. Den ene var til lys og den anden var til "Teknisk strøm", som var billigere. Teknisk strøm kunne KUN tappes fra stikkontakter med "fladt faseben". For ikke at folk skulle bruge strømmen til lamper. Dette system fandtes i Københavns Kommune. Har nogen hørt om det andre steder? Man har forladt 2-måler-systemet forlængst. Fladt faseben stikkontakterne bruges nu på nogle hospitaler til vigtigt udstyr f.eks. medicindoseringspumper. Disse stikkontakter forsynes med nødstrøm, hvis den normale strømforsyning svigter. Ledningerne med fladt faseben er røde (og dyre).

#180: På vejen til og fra Schweiz køber vi ind i REWE supermarked i Tyskland (billigere). Jeg lagde bare en Schuko strømfordeler ned i indkøbsvognen. Den har 3 store huller til 3 stk. Schuko stik eller 6 stk. EUROplug. Hjemme klippede jeg Schuko HAN-stikket og satte et dansk 2 benet HAN-stik på, så det kunne sættes i NES stikkontakten på væggen ved vores køkkenbord. Vores hus er fra ca. 1960, og dengang var der kun jord på den 3 fasede stikkontakt til komfuret.

#181: OK, tak :-)

34
24. maj 2021 kl. 23:47

relæ i stedet for det HFI-relæ, som du havde i forvejen.

Pas på med HFI -relæ, der er masser af invertergrej, så som solcelle-inverter, invertere i varmepumper o.a der DC strømme kan mætte jernkærnen tilstrækkeligt i relæet og så virker HFI-relæet ikke overhoved og det er det færreste der er klar over at den er gal.

33
24. maj 2021 kl. 22:50

Svar på #171 fra Jens D Madsen:

De mekanismer du omtaler, er viden fra før 1975. Siden, har vi fået masser af elektronik - det kræver HPFI, for at være sikkert!

  1. Der var også elektronik FØR 1975. (Jeg interesserede mig for elektronik i 1962.)
  2. Princippet i både HFI- og HPFI-relæer er det samme. HPFI er dog OGSÅ følsomme for pulserende-jævn-fejlstrøm.
  3. Det eneste sted, hvor jeg har "mødt" pulserende jævnstrøm, det var i de gamle radio- og TV-apparater med rør. Mange af dem var universelle, dvs. de kunne køre på vekselstrøm ELLER jævnstrøm.

Man havde oprindelig jævnstrøm i mange byer. På Østerbro i København konverterede man de sidste lejligheder i 1960'er, såvidt jeg husker.

I disse apparater benyttede man 2 interne strømkredsløb. Det ene var glødestrømmen i rørene, som sad i serie. Det andet var jævnstrøm fra en enkelt ensretter, der blev udglattet med nogle elektrolytter. Kørte man på jævnstrøm, skulle man vende stikket, hvis apparatet ikke fungerede. Dvs. et sådant apparat brugte PULSERENDE JÆVNSTRØM fra vekselstrømnettet.

Nyere elektronik er kun til vekselstrøm, og der sidder en brokoblet ensretter direkte efter afbryderen eller efter en transformer. Dvs. PULSERENDE jævnstrøm kan kun forekomme INTERNT i apparatet og KUN ved en delvis defekt brokobling.
Dvs. HPFI-relæer er groft taget kun nødvendigt, hvis du vi stikke fingrene i et gammelt rør-TV. Men på trods af det, så er der sikkert nogle, der har solgt dig et nyt HPFI-relæ i stedet for det HFI-relæ, som du havde i forvejen.

32
24. maj 2021 kl. 22:27

Det må vel være kravet om pilesikring, der blev indført på det tidspunkt?

31
24. maj 2021 kl. 19:19

Det blev designet i slutningen af 1996 og nok produceret i 1997 eller 1998, jeg var ikke i Danmark efter 1996. Jeg husker ikke præcis hvordan de gamle så ud, men det er der nok andre som gør.

Er du enig eller uenig i, at en stikprop fra før 1996/1997 er kompatibel med en stikkontakt fra efter 1996/1997 og vice versa?

Det er altafgørende i denne diskussion. Hvis ændringerne i 1996/1997 var bagudkompatible, var det jo ikke på dette tidspunkt, Danmark låste sig til det forkerte system. Så skete låsningen på et tidligere tidspunkt.

28
24. maj 2021 kl. 18:31

Vi taler om det nye system , før det var der et gammelt.

Du er nødt til at være mere specik om, hvad der blev indført i 1996, hvis du vil tages alvorligt.

En dansk stikprop med jord passer i en dansk stikkontakt med jord. Også selvom stikkontakten er fra min barndom, og stikproppen er ny. Eller vice versa.

Så præcist hvad var det, der blev ændret i 1996, og som efter din mening forklarer, hvorfor vi har andre jordben end alle andre?

27
24. maj 2021 kl. 17:58

Det er rigtigt. Der er bare det at apparater leveres med en eller anden mystisk stikprop. Det er simpelthen ikke realistisk for fabrikanterne at sætte en Dansk version på, markedet er for lille.

I langt de fleste produkter, er der en bøsning i apparatet. Det er billigere, end at montere en ledning med stikprop, da der findes mange forskellige standarder. Denne bøsning er standard, og producenten køber, eller får fremstillet, en ledning der passer til markedet. Det koster ikke mange kroner. Du kan få ledningerne lavet i kina, til få kroner stykket. Apparaterne sælges således med forskellige stik verden over. Og, det koster ikke mere til det danske marked, end til det franske. Ledningerne koster eksakt det samme per styk, om du fremstiller 100000 eller 100 mio. I butikkerne, er prisen også den samme.

Med Schuko: https://www.avxperten.dk/stroemkabel/universal-2m-sort.asp

Med dansk jord: https://www.avxperten.dk/stroemkabel/stroemkabel-universal-dk-2m-goobay.asp

Begge koster det samme.

25
24. maj 2021 kl. 16:50

Allan Olesen, du har ret i, at det, at HFI-relæet slår fra i tordenvejr, IKKE er et bevis på, at HFI-relæet virker, som det skal. Men det var også ment som en morsomhed fra min side. MEN NÅR det slog fra, så vil jeg mene, at der er ca. 99 % sandsynlighed for at det også virker, når det SKAL. Jeg læste til stærkstrømsingeniør i 1971-1975, og allerede dengang lærte vi om HFI-relæer. Jeg har set mange af dem siden. Den hyppigste fejl på HFI-relæer er, at de ikke kan genindkobles (pga. slid på mekanikken). Den næsthyppigste fejl er, at de ikke kan udløse (pga. rust, snavs i mekanikken, eller svejsede kontakter). DEN fejl har vores relæ så IKKE. Langt sjældnere fejl er det så, at følsomheden er uden for tolerancen. Er følsomheden for stor, så er det kun MERE SIKKERT. Der findes flere typer måleudstyr, som kan kontrollere tolerancen på følsomheden og udløsertiden. Der findes også nyere/andre typer f. eks. HPFI-relæ.

24
24. maj 2021 kl. 15:04

dermed falder din konspirationsteori til jorden.

Tja, jeg så systemet blive designet og diskuteret og var med til bestyrelses møder så der går din konspirationsteori.

I øvrigt er hændelsen ikke unik. DEMKO indførte sikkerhedskrav hvis formål udelukkende var at blokere for udenlandske firmaer og fremme de Danske. Det var vel ikke det, bestyrelsen skulle foretage sig.

23
24. maj 2021 kl. 14:53

Hullerne er for små til Schuko og CEE 7/7, der skal bruges en adapter

Hvilket sikkerhedsmæssigt er et stort plus.

Enig i, at hvis vi skulle vælge et nyt system her i Danmark, så vil det schweiziske system være godt. Men, det schweiziske system er ikke så brugt som Schuko, og derfor bliver det nok det tyske system, som vi får presset ned over hovedet af EU.

22
24. maj 2021 kl. 14:26

100 % enig. Det schweiziske system er langt bedre end alle de andre systemer. Vi har en hytte i Wallis i Schweiz, og har haft den i 18 år. ALLE brugsgenstande i ALLE butikker i Schweiz er forsynet med de schweiziske stik. Fordele: 1.) Stikkene fylder ikke mere end de danske med 2 poler, selvom de er med jord. 2.) Alle 2-polede stik (EUROplug) til under 2 A passer direkte i. (Det er måske 75 % af de stik, der findes i danske husholdninger: bordlamper, barbermaskiner, ladere til telefoner m.m.) 3.) Der findes et enormt udvalg af materiel i produktion allerede. (Bl.a. fra Tyskland.) 4.) Der er altid styr på polariteten. (Det er mest sikkert med apparater med 1 pol afbryder).Ulemper:Hullerne er for små til Schuko og CEE 7/7, der skal bruges en adapter.

20
24. maj 2021 kl. 14:15

Det har den så ikke, men vi har et HFI-relæ, der fungerer. Det bevidste det så selv, da her var tordenvejr forleden dag.

HFI-relæets tiltænkte funktion er, at det skal slå fra ved en fejlstrøm af en bestemt størrelse.

Den tiltænkte funktion er ikke, at det skal slå fra i tordenvejr. At de nogle gange gør det, er bare en afledt konsekvens af, hvordan et HFI-relæ er indrettet.

Jeg har derfor svært ved at se, at dit bevis er et bevis på, at HFI-relæet stadig gør det, det skal.

19
24. maj 2021 kl. 13:55

Udligningsforbindelser

Jeg håber Hr. Madsens udligningsforbindelse også har jordforbindelse da ellers den modsatte effekt opnås, nemlig ved en fejl på det ene apparat så bliver det andet også farligt.

Ja, det kunne være rigtigt. Det har den så ikke, men vi har et HFI-relæ, der fungerer. Det bevidste det så selv, da her var tordenvejr forleden dag. Det var 2. gang på 34 år at HFI-relæet udløste pga. tordenvejr. Det har også udløst pga. et defekt varmelegme i en vaskemaskine. Og så har det slået fra de 2. gange pr. år, hvor jeg har trykket på TEST.
Jeg ved heller ikke, hvad andres koner kan finde på. Min drikker te, og tekedlen er tilsluttet en anden stikkontakt MED jord via CEE7/7 (med fransk jordhul) og en adapter.

18
24. maj 2021 kl. 13:53

Det er utroligt at schuko og runde stik i det hele taget har så stor opbakning. Både stik og forlængerledninger fylder uforholdsmæssigt meget med de stik.

Det danske stik med 2 ben er godt, men det svejtsiske er sådan set endnu bedre ( type 12 ) - til apparater der kræver jord. Det gode er at et 240V med og uden jord med et type 12 stik fylder det samme.

Muligheden for 3 stik i en vægstikdåse med meget lidt pladsforbrug er også ganske tiltalende.

Kun til komfurer mv. hvor man skal have 16A og/eller 400 V vil man skulle over i noget der er mere klumpet - som eks CEE stik.https://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets#Swiss_SN_441011

17
24. maj 2021 kl. 13:31

I 1974 fik mine forældre også hus med (få) jordstik. Det ene ben var fladt, så der kunne ikke bruges alm. stik. Ret træls, når det var et centralt placeret stik i køkkenet. Det blev vist boret op på et tidspunkt (nej, de satte ikke jordstik på håndmikser m.m.)

16
24. maj 2021 kl. 13:10

Mht tidspunktet er der naturligvis dokumentation. Det er almen viden som kan slås op. Desuden er det jo bevisligt at jeg var der.

Ikke "tidspunktet". Tidspunkterne. Der er to.

Tidspunktet for statens salg af Demko er let at slå op: 1996.

Tidspunktet for indførelse af det danske jordben har jeg ikke haft held med at slå op. Men jeg husker fra dengang mine forældre byggede hus i 1974, at nogle af stikkontakterne fik jord med det danske jordben.

Så det danske jordben er meget ældre end privatiseringen af Demko, og dermed falder din konspirationsteori til jorden.

(Det er muligt, at der i 1996 er sket ændringer på designet af komponenterne. Men det må være benforbindelserne og deres kompatibilitet, der er det væsentlige her.)

14
24. maj 2021 kl. 11:07

Det er lykkes mig at få den gratis ved at fortælle at det ikke er lovligt at sælge apparatet uden mulighed for jordforbindelse

Det er jo faktisk interessant. Hvis jeg nu husker rigtigt (mere end 20 år siden) så står der at klass 1 apparater skal forbindes til jord. Men hvorfor er det ikke ulovligt at sælge et apparat med en " forkert" stikprop? Det ville det være hvis man følger standardernes intension. Det har aldrig været meningen at forbrugeren skal foretage sig andet end at stikke proppen ind, for at få et apparat jordet. Men det ville naturligvis frembringe vilde protester fra fabrikanterne.

13
24. maj 2021 kl. 10:26

...den danske er på de fleste områder både den franske og Schuko overlegen, det er kun UK std. som er tæt på. Fransk har udstikkende jordpind, Shucko er ikke polariseret og bøjlerne er problematiske og så kan man ikke stikke rund prop i Schuko udtag

Det er rigtigt. Der er bare det at apparater leveres med en eller anden mystisk stikprop. Det er simpelthen ikke realistisk for fabrikanterne at sætte en Dansk version på, markedet er for lille. Det vidste alle den gang, man vidste at det der er sket ville ske. Man kan få en adapter og det er lykkes mig at få den gratis ved at fortælle at det ikke er lovligt at sælge apparatet uden mulighed for jordforbindelse.

12
24. maj 2021 kl. 09:57

Jeg er sikker på at den leverandør, som jeg for en del år siden bad om at skifte stikpropper på samtlige installationsgenstande i 54 nye lejligheder ikke syntes det var særlig humoristisk.

Hatten af for det. Så var der i det mindste jordforbindelse til køleskabe og de andre stikforsynede hårde hvidevarer - lige indtil de blev udskiftet med nye med Schukostik. Jeg er sikker på at leverandøren slog sig gevaldigt i tøjret, og argumenterede med at stikkontakten med jord kun er der pga. af lovgivning, og at 99,9% af alle køleskabe ikke er jordforbundne. Havde der i stedet været et Schukoudtag ved siden af monopoludtaget, så ville køleskabene i al fremtid kunne tilsluttes en virksom jord, uden noget ekstraarbejde.

11
24. maj 2021 kl. 09:12

Ole Geisler: Nej ingen dokumentation, men jeg var der og så det.

7
23. maj 2021 kl. 23:02

Er du da i tvivl om at sådan noget foregår?

5
23. maj 2021 kl. 21:06

En tilføjelse: stilpropperne blev designet i sammenhæng med at Demko blev privatiseret. Det var noget af det sidste der blev gjort, så man havde sikret sig at der ingen bestyrelse eksisterede når klagerne kom væltende.
Man kunne se hvordan rævestregerne lyste ud af øjnene på de involverede.

4
23. maj 2021 kl. 16:54

Det er dejligt med de mange optimister. Altså det Danske system er designed for og med den danske virksomhed som producerer dem. Ved hjælp at Demkos bestyrelse. Det eneste formål var at sikre den Danske virksomhed. Alle vidste at ingen fabrikanter ville udskifte deres stikprop og at der i praksis ikke ville være nogen jordforbindelse.

Nu, mange år siden det skete med hundredvis af klager og krav om ændringer, er der ikke sket noget. De forskellige ansvarlige politikere henviser bare til myndigheden som i deres mening vel gør det rigtige. De har ingen lyst til at håndtere sagen. Myndigheden svare på spørgsmål i " goddag mand økseskaft " stilen. De har nu fået stor øvelse i det.

Prøv at få en ulykke statistik. Findes der overhovedet en sådan med en ærlig analyse af årsagen?

3
23. maj 2021 kl. 15:38

Ja hvis man tror at Sikkerhedsstyrelsen, ikke har samme problemer som feks. Landbrugs- og Fiskeristyrelsen (Fiskekvoter og https://jv.dk/artikel/lyt-til-podcasten-danmark-ny-skandalesag-i-landbrugsstyrelsen-tilliden-til-embedsm%C3%A6ndene-falder, Rigspolitiet (Bettina Jensen), Socialministeriet (Britta Nielsen) og sikkert også en del andre steder i systemet så er man ganske naiv. Den manglende jordforbindelse i kontakter i stort set alle private hjem, er simpelthen en grov skandale, hvem udover LK, og der tænker jeg på offentligt ansatte som har nydt godt af dette igennem årene kunne være interessant at få belyst!

2
23. maj 2021 kl. 13:53

Du kender helt åbentbart for lidt til Euro materiel, ud over at der findes 100-vis af leverandører findes der kvaliteter og designs der er langt smartere end LK/Schneider

1
8. november 2018 kl. 23:29

Fuga schukoJeg har erfaret at fuga nu om siderkan købes i en schuko udgave. Det er en rigtig god ide at få udskiftet alle dansk jordsystem stikkontakter, især hvor der er behov for ekstra beskyttelse/ jord til denne schuko stikkontsakt. det er en billig måde at øge sikkerheden betydeligt på. der skal være plads i vægdåsen for at dette lader sig gøre. I de ældre underlag er der ikke til strækkeligt plads, så der skal underlaget samtidig udskiftes.

48
28. maj 2016 kl. 09:01

Jeg håber Hr. Madsens udligningsforbindelse også har jordforbindelse da ellers den modsatte effekt opnås, nemlig ved en fejl på det ene apparat så bliver det andet også farligt.

I øvrigt skal kl 1 apparater jordes ifølge sikkerhedsstyrelsen det har ikke noget at gøre med hvad koner kan finde på, et emne som jeg absolut ikke føler mig kvalificeret til at udtale mig on.

48
28. maj 2016 kl. 08:49

Hr. Madsen, De har ikke 110V i USA , men det er da en meget almindelig misforståelse det tror mange af brugerne også. Tegningen på Hr. Durups hjemmeside kunne meget passende være fra Filippinerne som har 230V (officielt) og bruger USA stikpropper eller Japanske som ikke er egnet til 230 V. Til gengæld bruger de propper med runde ben til deres 115V system. Propper egnet til 230V hvis de overhovedet er egnet til noget.

Næsten lige så tosset som her hjemme.

48
27. maj 2016 kl. 22:24

Fin hjemmeside, hr. Durup. Dog viser tegningerne AMERIKANSKE stik, så vidt jeg kan se. Derovre har de mig bekendt stadig 110 Volt, 60 Hz og det er knapt så farligt. Jeg har været "udelukket" den sidste uge. Til gengæld har jeg haft lejlighed til at inspicere hospitals-stikkontakter på Glostrup og Gentofte Hospitaler, både dag og nat, men nu er jeg hjemme igen. Jeg blev i øvrigt ønsket tillykke med at være den første NYE patient i afdelingen på den nye sundhedsplatform :-) Overgangen forløb fint, men der er noget mere "Gør (skriv) det selv" arbejde for lægerne, så de var noget mere belastede end de øvrige faggrupper. Men det burde "Version2" starte en ny tråd om.

PS! Jeg kan nu ikke forestille mig at min kone vil stikke en hånd ned i elkeddelen og samtidig røre bundpladen på microbølgeovnen. Nogle el-apparater ER dobbeltisoleret, selvom der står, at de skal jordforbindes. Jeg har sat kaffemaskinen og microbølgeovnen til en tysk "strømfordeler", så er der en "udligningsforbindelse" mellem. Det betyder mindre risiko for at komme galt afsted, HVIS der skulle komme fejl på en af de 2 apparater.

48
17. maj 2016 kl. 20:16

Ja, det er jo nogle år siden jeg boede i Japan.

48
17. maj 2016 kl. 20:13

Det er et rigtigt godt spørgsmål Jørgen Halland rejser.ndesværre kan jeg ikke hjælpe. Jeg var ikke i Danmark da det skete. Det er imidlertidigt klart at det simpelthen ikke er en mulighed at forlange at den korrekte stikprop monteres.

Det mest sandsynlige der ville ske hvis kravet blev opretholdt ville nok være at mange af de store fabrikanter simpelthen ville ignorere at det danske marked eksisterede.

Det der nok skete var vel at nogle af de større fabrikanter tog kontakt til myndighederne og forklarede af det ville de ikke være med til.

48
17. maj 2016 kl. 19:16

en artikel om, at det var dyrt at anvende LN-materiel, da de var nærmest enerådende i DK, og derfor kunne kræve urimelige priser.

I økonomisk teori ville en overnormal fortjeneste føre til, at andre ville udbyde konkurrerende produkter og dermed reducere prisen til de marginale fremstillingsomkostninger.

Det er vist ikke sket, og sætter streg under samme teoris forbehold ved problemer til et givet marked pga. fx kapitalkrav til produktionsapparat, markedsføring og patenter.

I forhold til det såkaldte "fri marked" - spørgsmålet i den forbindelse er: Fri for hvad ?

Vedr. sikkerhed ved jeg ikke så meget; har set både det "tredie ben" knækket af i stikpropper og i shcukokontakter.

Hvorfor og hvornår forsvandt forpligtelsen til at levere apparater i DK forsynet med en "egnet" stikprop ?

I EU er der forskellige nationale standarder på området, som umuliggør uniforme standarder alene pga. den installerede masse. Hvor skulle DK som de første underkaste sig en ikke-eksterende standard ?

48
17. maj 2016 kl. 19:03

Der er faktisk lande ( mindst et) hvor forbrugerne fovented at forbinde jord selv. Det er Japan som har 100 V og fabrikanter som synes at de sidste ører skal også med. Typisk leveres køkkenapparater med en stikprop og en løs jordledning som man så selv kan forbinde ( til en terminal i stikkontakten) derved spares penge og de udenlandske firmaer som konkurerer på det Japanske marked følger som regel IEC standarden som kræver en stikprop med jord. Den kan så selvfølgelig ikke få jordforbindelse og må desværre forbydes

Men bortset fra det så er det ikke i nogen standard akseptabelt at forvente at brugeren gør dette. Det opfylder simpelthen ikke de kriterier men anlægger for sandsynlige hændelser.

48
17. maj 2016 kl. 18:31

Det er nok tid for et opfrisker kursus. ( Hr Durup et al) De apparater der sælges med schuko/fransk stikprop skal ifølge sikkerhedsstyrelsen jordes. Det er fordi de ikke har ret megen isolation mod berøring af spændingsførende dele og hvis den isolation fejler så skal jordningen beskytte. Den gang det danske system blev konsiperet var isolationen meget tykkere i disse kl 1 apparater. Nu er den så tynd at visse fabrikanter har problemer med tolerancerne. Sikkerhedsstyrelsen har løst problemet ved at skrive at disse apparater skal jordes. Hvem tror de gør det? Næsten ingen.

Det er enestående i standardiseringens historie at der er nogen der mener at det er tilstrækkeligt at skrive til forbrugerne at de skam skal jorde deres apparat.

Den gang systemet blev konciperet vidste man meget vel at ingen stikpropper ville blive solgt med det danske system. Det er helt enkelt for besværligt og dyrt for dem. På trods af dette skabte man systemet vel vidende at det ikke opfyldte nogen nirmer inden for nranchen.

Sikkerhedsstyrelsen snakker uden om når man forsøger at få en rimelig kommunikation om emnet og ministeriet lyver direkte. Systemet blev jo klart lavet for at booste en vis dansk fabrikanta omsætning på bekostning af danskernes sikkerhed.

Hvordan er vi kommet dertil? Er det inkompetance eller koruption? Min fantasi rækker ikke til andre muligheder. De der sidder i sikkerhedsstyrelsen er sikkert ømme i ryggen af at klappe hinanden på ryggen. Depardementchefen ved intet om dette, han læser ikke aviser og får kun breve han har godkendt på forhånd.

Mvh Prøvningschef Demko pensioneret Teknisk direktør i verdens største prøvnings og certificerings firma, pensioneret.

48
17. maj 2016 kl. 16:07

Ja også mikroovne, miniovne, brødristere, vandkogere og opvaskemaskiner kræver i de fleste tilfælde en jordforbindelse. Med så mange apparater der findes i de fleste køkkener vil en isolationsfejl i 2 apparater samtidig udgøre en alvorlig risiko som intet HPFI relæ kan beskytte imod.

48
17. maj 2016 kl. 09:21

Nej ikke for Europa generelt men for Danmark, Schweitz og England. Der er sket alt for lidt i DK siden 2011 hvor schuko langt om længe blev tilladt. Et forbud mod den gamle danske stikkontakt standard haster, hvis der skal ske forbedringer. VH Jesper L