Kronik: Alle varer bør mærkes med CO2-forbrug

12. november 2015 kl. 15:3211
Kronik: Alle varer bør mærkes med CO2-forbrug
Illustration: Lars Refn.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klimatopmødet i Paris nærmer sig og med det også overvejelserne om, hvad der kan og skal opnås.

Størrelsesordenen af udfordringen opsummeres f.eks. i introduktionen til Naomi Kleins bog ‘This changes everything’. Her citeres (s. 21) Kevin Anderson fra Tyndall Centre for, at hvis vi skal holde den globale opvarmning under den internationalt accepterede grænse på 2 grader celsius, så er vort eneste håb, at de rige lande nedbringer deres udledninger med noget i nærheden af 8-10 procent om året.

Ifølge Fatih Birol fra Det Internationale Energi Agentur (s. 23), er vores mulighed for at holde os under 2 grader ved at forsvinde, og i 2017 vil den være forsvundet for altid.

Anne Marie Torpe er cand. scient. i matematik og fysik, underviser og ejer af en certificeret skov Illustration: Privat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle håber på resultater ved topmødet i Paris. Men vi er mange, som føler et behov for at gøre mere på et individuelt plan. Her er så et forslag:

Lad os skabe et globalt system til carbon footprint labelling, således at forbrugerne ved køb af varer og tjenesteydelser (inkl. rejser) kan se, hvilken CO2-udledning de derved bidrager med.

Oplysningerne eksisterer, vi mangler ‘blot’ en certificeringsstruktur, i lighed med f.eks. skovbrugets FSC-mærkning, som sikrer, at tallene er pålidelige og sammenlignelige. Dvs. en stor ingeniøropgave, men – som FSC viser – helt igennem mulig. Og med et meget veldefineret slutresultat:

På enhver vare står der ved siden af prisskiltet, hvilket CO2-udslip varen har givet anledning til op gennem produktionskæden. Forbrugere kan så vælge at betale lidt ekstra for f.eks. en bakke tomater, som er produceret med et lidt lavere CO2-udslip osv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad skulle det så gøre godt for? Hvis man tror på, at enhver forbruger er en ‘homo economicus’, som altid handler ud fra en snæver økonomisk egeninteresse, så er svaret naturligvis: Det vil ikke gøre godt for noget. Og det er måske forklaringen på, at vi endnu ikke har en CO2-mærkningsordning, og at det ser ud, som om man forestiller sig, at løsningen på klimaudfordringen skal komme via regulering på et overordnet niveau.

Men idéen om homo economicus er jo blot en praktisk, forsimplende antagelse, som er opfundet for at muliggøre forsimplede beregninger. Jeg kender ingen, heller ikke økonomer, som forestiller sig, at antagelsen fortæller noget om, hvad mennesker vil og kan udrette, hvis det virkelig gælder.

Stort set alle mennesker i den rige del af verden i dag – og det er jo os, der er ansvarlige for problemet og kan gøre en forskel – er bevidste om klimatruslen og har et dybfølt ønske om at gøre en forskel. Med et system til carbon footprint labelling ville vi få det nødvendige værktøj.

Selv om systemet i første omgang er fuldkommen frivilligt for producenterne, er det i høj grad muligt, at forbrugerkrav vil få producenterne til at CO2-mærke varer og tjenesteydelser, og at forbrugerne herefter vil benytte denne information til at reducere deres udledninger:

En reduktion på 8-10 procent om året, startende næste år, er en voldsom transformation, hvis den skal trækkes igennem med pris- og lovændringer på et overordnet niveau. Men hvis hver enkelt forbruger får mulighed for løbende at holde øje med sin egen CO2-udledning, ligesom vi holder øje med vores eget budget, forekommer det ikke uoverskueligt at reducere med 8-10 procent om året.

Det har været fremført, at kapitalisme ikke kan tackle klimatruslen. Men med et globalt system til carbon footprint labelling, og forbrugere som aktivt vælger produkter med et lavere CO2-udslip, kan det kapitalistiske systems mekanismer – f.eks. konkurrence og innovation – blive en fordel i kampen mod klimaforandringer.

Så i sidste ende er det et spørgsmål om tillid: Tillid til, at det vil gøre en forskel at gennemføre det formidable arbejde med en CO2-mærkningsordning. Tillid til, at vi alle vil gøre en forskel, hvis vi får muligheden for det.

Og ved at støtte carbon footprint labelling har Danmark muligheden for at træde værdigt i karakter inden klimatopmødet i Paris i december.

Tegning: Lars Refn Illustration: Lars Refn.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
21. november 2015 kl. 18:17

Forbrugerne er dem, der efterspørger produktionen opstrøms. Det er vigtigt at spille på deres miljøbevidsthed men resultaterne kan også kun opnås ved etablering af en lovramme og empati gennem klimakampagner. Folk skal kende til fataliteten af den globale opvarmning.

Svenske MAX Burger kæde har indført CO2 deklaration af deres produkter. En anden rådgivningsvirksomhed har indført konceptet i en svensk skolekantine. Det burde også implementeres fuldt ud i vores supermarkeder, da det også vil fremme konkurrencen og innovation, som der bliver nævnt. Selvfølgelig er det så en forudsætning med robuste og troværdige data i et livscyklus-perspektiv, men vi har ikke råd til at vente længere, hvis der skal være lidt tilbage af indlandsisen.

7
13. november 2015 kl. 15:23

Prioritering af produktionsmetoder kan spare CO2 emission, men ikke i nærheden af at give de nødvendige reduktioner. Og reduktionerne bliver på kort tid spist op af merforbrug - hvis ikke af dig og mig, så Jordens voksende middelklasse.

Der er kun én metode, der virker, og det er at reducere CO2 (og andre klimagasser) udledningen i den primære produktion af energi og råvarer. (se video fra ca. 3:50 til ca 7:00. Lad være med at se videre, hvis du bliver sur over at Bill Gates advokerer for atomkraft...)

https://www.ted.com/talks/bill_gates

Fjern de fossile emissioner (inkl. cementproduktion), og så bliver det lige meget hvor meget energi der går til at producere en enhed eller hvor langt den skal produceres. Det bliver reduceret til økonomisk optimering.

Idéen om CO2-certificering er et straffespark uden målmand for svindlere. Det er en uoverkommelig opgave at checke op på methanudslippet for de gode økologiske Basmati ris fra Nepal, samt millioner af andre varer fra hele kloden. Alene af den grund er idéen dødfødt.

Jeg er ked af at sige det, men idéen er lidt DJØF-agtig i sin grundfilosofi. Hvis vi blot registerer en masse data, som brugerne skal bidrage med, så får vi en masse information vi kan bruge til at lede og regere bedre efter, samt at optimere arbejdsgange.

Og den favoriserer groft de store multinationale leverandører af varer - et andet DJØF-karakteristika.

6
13. november 2015 kl. 14:11

Tak for et godt indspark på min fredag d. 13 Anne Marie Torpe. Det her initiativ, som jeg ser er en nødvendighed for fremtiden, vil afhjælpe rigtig mange af de forbrugere som fortvivlet går rundt og føler sig ude af stand til at kunne bidrage rigtigt i form af deres forbrug af indkøbsvarer, ved at komme med en CO2 mærkning. Jeg tror virkelig mange vil drage nytte af dette, hvis det var tydeligt og blev gjort på en måde, hvor det kunne dokumenteres at være korrekt. Dette vil også gavne lokalt omsætning, som selvfølgelig også skal være inde over regnskabet. Jeg vil elske at se yderligere incitamenter til grøn omlægning i det kapitalistiske system - gulerødderne hængende lige foran næsen. Jo tak.

4
12. november 2015 kl. 20:57

Glimrende forslag. Selvfølgelig blir det svært at få lavet pålidelige CO2-opgørelser, og håndhæve at alle produkter mærkes korrekt. Men det er nødvendigt. Og derfra kan landene (EU? FN?) begynde at beskatte. Man kunne også starte med importtold, så fx EU ikke bare kan "eksportere" sin forurenende industri pga. høje miljø & klima-krav, og så importere billigere varer tilbage igen. Varerne skal betales fuldt ud, inklusive deres CO2-aftryk, uanset hvor de er fremstillet.

2
12. november 2015 kl. 18:18

Ifølge Fatih Birol fra Det Internationale Energi Agentur (s. 23), er vores mulighed for at holde os under 2 grader ved at forsvinde, og i 2017 vil den være forsvundet for altid

- som jeg husker det, ligger 'sidste chance for frelse' (tilfældigvis?) altid omkring to år efter førstkommende COP!? :)

(Er Fatih B. forresten klimatolog?).

1
12. november 2015 kl. 17:53

Jo større jo bedre. ;-) Jeg håber, der menes produktion (udslip af/genereret).