Kritikere: Vækstfonden svigter cleantech-branchen

Finansiering af kompliceret teknologiudvikling kan slet ikke ske med den investeringsstrategi, som den statslige investeringsfond Vækstfonden benytter sig af. Det påpeger flere aktører i cleantech-branchen.

Vækstfonden leverer nemlig såkaldt venture-kapital, hvor investorerne går efter guldæg og kun går ind i selskaber for en kortere periode med det formål at score en gevinst på salg af aktierne.

Læs også: Vækstfonden skubber lovende cleantech-virksomheder i konkurs

Én af de kritiske aktører er Mads Bang, teknisk direktør i Serenergy, der udvikler og sælger brændselscellesystemer. Serenergy har været i dialog med kapitalfonde om finansiering, men et kig på vilkårene gjorde ifølge Mads Bang, at man sagde nej tak:

»Sådan nogle ventureselskaber – og dermed også Vækstfonden – kører efter princippet ’make it og break it’. De har måske 20 cases på fem år, og nogle af dem skal blive guldæg. Derfor kører de forceret og rigtig hurtigt – og i nogle tilfælde direkte ind i muren. Det kan vi ikke acceptere,« forklarer han.

Dansk Energi: Passer ikke til cleantech

Brancheorganisationen Dansk Energi, som sammen med Miljøministeriet står bag en stor analyse af cleantech-branchen, peger på, at Vækstfonden og Vækstfondens produkter på mange måder ikke passer til cleantech-virksomhederne.

Der er behov for større tålmodighed, eller også er der behov for et program, der gør cleantech-virksomhederne grydeklare til Vækstfonden. Til gengæld viser samme analyse, at afkastet kommer, hvis det gribes rigtigt an – bare noget senere, forklarer Dansk Energis vicedirektør, Anders Stouge:

»I dag findes der ikke nogen rigtig velegnede finansieringskilder mellem EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, red.) og Vækstfondens kortsigtede venture-kapital. Hvis politikerne vil den grønne omstilling, så må vi finde ud af at stille mere langmodig kapital til rådighed for de kapitalkrævende cleantech-virksomheder,« siger han og opfordrer Vækstfonden til at overveje at udvikle et nyt investeringsprodukt til cleantech.

Hos Vækstfonden erkender direktør Christian Motzfeldt, at cleantech-investeringer har været svære. Ifølge fondens årsrapport har de været årsag til ’betydelige nedskrivninger’ i 2012.

»Vi må erkende, at cleantech-branchen er som biotek for 20 år siden, hvor man hele tiden troede, at gennembruddet var lige om hjørnet. Vi vil ikke opgive investeringerne i cleantech, men fremover vil vi prioritere virksomheder, der fremstiller delkomponenter og virksomheder, der er tættere på markedet, mens vi overlader mere af projektfinansieringen til universiteterne og innovationsmiljøerne,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Da TK Energi indgik en aftale om at Vækstfonden skulle investere i firmaet var de samme overvejelser på bordet som Mads Bang gør rede for i artiklen her over. Vækstfonden - Bjarne Henning Jensen - forsikrede mig om at de skam var tålmodige investorer - at de ikke løb af pladsen. I kommentaren til historien om TK Energi siger Vækstfonden at de investered i tillid til en stor aftale med Shell der ikke kom. Den kom hjem blev underskrevet den 8 august - og vores indføder virker i dag. Men problemet var at Vækstfondens forventning til beslutningshastigheden hos Shell med hensyn til at købe er helt ude af trit med sund fornuft. I Børsen den 7 maj beskriver Christian Stjer hvordan samarbejdet med Vækstfonden har ført til at hans virksomhed også gik konkurs. I de sidste par måneder har jeg mødt mange iværksættere der siger "hvor er det dog dejligt at snakke med nogen der tror på mig når jeg fortæller om mine oplevelser med Vækstfonden" I Børsen beder Christian Motsfeldt om at debatten om Vækstfonden føres på bagrund af facts - og siger samtidigt at "de fleste af deres investeringer forstår betingelserne". Dem jeg har mødt der har forstået betingelserne har sagt - nej tak!! Man må med rimelig kunne spørge om hvilket beslutningsgrundlag Vækstfonden havde da man investerede 30 mio kr i Stirling.dk i sommeren 2012? På CEO møde i Vækstfondens porteføljeselskaber i marts 2011 var Stirling.dk "oppe ved tavlen" og vi blev alle bedt om at komem med kommentarer i forbindelse med at Stirling.dk skulle til at udbygge deres forhandlernet i Brasilien. Jeg spurgte om de over hovedet havde et produkt. Under middagen bekræftede Lars Jagd at det var det reele problem. Torben Ellegård siger han på på 2 månder (eller 2 timer ?) kunne se den var gal. Hvad lavede Vækstfondens representant i bestyrelsen - hvorfor kunne han ikke lave den analyse? Hvad blev der sagt til dem der tog beslutningen om at investere flere penge i Stirling.dk i forsommeren 2012? I 2011 fik TK Energi 4 uopfordrede ansøgninger fra medarbejdre i Stirling.dk der alle fortalte at der var store teknologiske udfordringer og at der ikke var nogen der hørte efter når de sagde det. Det var derfor jeg spurgte Lars Jagd. Havde de nyttet med endnu flere konsulenter? Hvilken information ville Vækstfonden have lyttet til? Hvad skal vi gøre?

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten