Kritikere af skifergasindvinding anklages for 'dårlig videnskab'

30. juli 2012 kl. 06:5119
Kritikere af skifergasindvinding anklages for 'dårlig videnskab'
Illustration: FX Energy.
Flere af de videnskabelige argumenter, der ofte anvendes mod at tillade den kontroversielle indvinding af skiftergas, hviler ifølge flere eksperter på et meget skrøbeligt fundament - og er til tider decideret falske.
Artiklen er ældre end 30 dage

Modstandere af indvindingen af skifergas bruger til tider argumenter og tal, der ville føre til rysten på hovedet og dumpekarakterer ved eksamensbordet i niende klasse.

Sådan lyder vurderingen fra en række eksperter, der over for nyhedsbureauet Associated Press har vurderet den forskning, modstandernes argumenter bygger på. De har fundet frem til fejl og mangler i en del af de argumenter, der bruges i debatten om, hvor farlig indvindingen er.

Læs også: Endnu et europæisk land forbyder boring efter skifergas

»Debatten er blevet meget følelsesladet og er i princippet gået væk fra at bruge videnskabelige argumenter,« siger Avner Vengosh, som forsker i forurening af grundvand ved Duke University i USA til Assiciated Press.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et eksempel som nævnes over for Assiciated Press handler om skifergasindvinding i det nordlige Texas. Her er det blevet rapporteret, at antallet af kvinder, som får konstateret brystkræft i områder, hvor der indvindes skifergas, er steget voldsomt. Men det billede stemmer ifølge David Risser fra Texas Cancer Registry, der indsamler data om kræfttilfælde i hele staten, ikke overens med virkeligheden.

De adsprugte eksperter sætter ifølge Associated Press også spørgsmålstegn ved, hvor meget der kan siges om, at indvindingen, der foregår ved hjælp af den kontroversielle metode kendt som fracking, hvor vand, sand og kemikalier pumpes ned i skiferlagene, fører til forurenet overfladevand og drikkevand.

Til gengæld forholder de adspurgte forskere sig ikke til, om fracking kan være skyld i jordskælv.

Læs også: Skifergasudvinding sandsynlig årsag til jordskælv i England

Kritikere kan støtte kul

En anden indvending, forskerne har haft er, at kritikere af indvindingen af skifergas ofte slår på, at indvinding har store belastninger for miljøet, da der udledes meget CO2 under processen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det regnestykke glemmer de ofte, at den indvundne gas bruges i kraftværker, som erstattet kulkraftværker, mener eksperterne. Brændsel af kul udleder som regel langt mere CO2 end gas, og det bliver ifølge forskerne ikke talt med i det endelige resultat.

I europæisk sammenhæng har argumenterne om indvinding af skifergas blandt andet runget frem og tilbage i Europa-Parlamentet, hvor den potentielt lavere CO2-udledning fra gas end fra kul blandt andet har været anvendt som argument i forbindelse med den satsning på skifergas, som Polen har foretaget.

Andre europæiske lande har til gengæld forbudt yderligere fracking, indtil der kommer en bedre videnskabelig afklaring for, hvor farlig processen er.

Læs også: Skifergas kan udvikle sig til en miljøkatastrofe

Læs også: Nyt gaseventyr på vej: Skifergas deler Europa på tværs

Avner Vengosh mener, at der på begge sider af debatten foregår en aktiv filtrering af argumenterne, der ikke bunder i logik.

»Rationelle mennesker insisterer på at tro på ting, der ikke er sande. Det sker til dels på grund af fra andre mennesker, der deler deres opfattelse af virkeligheden,« siger han.

Dokumentation

Associated Press om det videnskabelige grundlag

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
25. august 2012 kl. 09:05

Til de der opfatter CO2 som forurening:

  • Bør man ikke kræve at CO2 bliver i undergrunden, når man udvinder fossile brændsler.
  • Desværre oplyses det ikke, hvor meget der kommer med op, hilser Tyge
18
24. august 2012 kl. 18:05

Jeg har i en anden tråd gjort opmærksom på dokumentarfilmen gaslnad

  • lyder mest som en [b]russisk[/b] titel?? :)
17
24. august 2012 kl. 17:45

Jeg har i en anden tråd gjort opmærksom på dokumentarfilmen gaslnad, men vil tillade mig at gøre det igen. Amerikanske Josh Fox står bag filmen. Den belyser følgevirkningerne ved fracking og sætter olie- og gasfirmaernes argumentation under en kritisk lup. Filmen bringer brudstykker fra en høring i congressen, hvor repræsenter for firmaerne bruger cirka sammen retorik som den der her fremsættes af Henrik Nicolaisen. En retorik der i den amerikanske congres afvises som direkte løgn. 'Gasland' fås ved blockbuster. Link til omtale: https://www.imdb.com/title/tt1558250/

16
31. juli 2012 kl. 10:44

Det er ikke så lang tid siden, at der var en artikel om skifergas efterforskning på dansk område her på ing.dk: https://ing.dk/artikel/130188-dansk-forbud-mod-omstridt-gasudvinding-vil-vare-til-mindst-2014

Blogdebatten efter artiklen sluttede med dette indlæg fra Energistyrelsens pressechef, Ture Falbe-Hansen:

"Det er faktuelt forkert, når Djørup skriver: "Det danske moratorium for frakturering kommer i kølvandet på lignende initiativer i bl.a. Frankrig og Tyskland". Der er ikke noget moratorium for frakturering, men der er indført et midlertidigt stop for nye tilladelser til efterforskning og indvinding efter skifergas på land i Danmark. Ved udgangen af 2013 skal der gennemføres en evaluering af de erfaringer, der eventuelt indhentes fra den planlagte boring i Nordjylland, og der vil foreligge nye internationale analyser. Herefter vil det blive genovervejet, om der igen skal udstedes nye tilladelser."

15
31. juli 2012 kl. 10:10

Citat:----"Dine 90 mrd. m3/år (bcm) må være et gammelt tal"-----

Att: Mads Torben Christensen,

Tallet jeg refererer er fra tyske Bundesumweltamts -Einschätzung der Schiefergasförderung in Deutschland - Stand Dez. 2011

Citat fra Thomas Stidsen:-----"Istedet for at dæmonisere skifergas, burde man kunne lave en saglig undersøgelse. Så var de måske også muligt at lave statslige regler og kontrol, så store miljø konsekvenser kan undgåes (der vil naturligvisvære nogle miljø konsekvenser)."-------

Fracking er en kendt teknik i Tysklands kulminer for at sikre mod gaseksplosioner. Det er ikke teknikken, som er basis for den opståede modstand, men lovovertrædelserne i forbindels med eksplorationen i Niedersachsen. Tyskland har siden middelalderen en "Bergrecht" (svensk Bergsregale) som regulerer udvinding af materialer fra undergrunden. (Bodenschatz) Overvågningen ligger hos forbundslandenes Bergbauämter.

På den anden side findes "Wasserrecht" som regulerer alt vedr. vand som overfladevand, kildevand, grundvand osv. (Behov for lovreguleringen blev allerede prakticeret i Codes Hammurapi 1700 f. Kr.)

Et Bergbauamt er fritstillet til at give tilladelser til eksploration. Det særlige ved Fracking - eksplorationen er, at teknikken bruger kæmpe vandmængder, som ikke forbliver i undergrunden, men kommer op igen. Det handler om kontamineret vand.Her havde man ikke informeret miljøstyrelsen (Bundesumweltamt). Det er først nu myndighederne arbejder sammen. Afsluttende eksperticer findes endnu ikke, heller ikke i USA. Beklageligt er at Niedersachsens ministerpræsident ikke har haft styr over tingene og tilladt eksploration på wild-west-maner. En korrupt ekspert, som heller ikke kunne bruges som Forbundspræsident.

14
31. juli 2012 kl. 08:26

@gas flaring Når man producerer olie, kommer den associerede gas (boblerne i sodavanden) også med op til overfladen. Hvis der er passende infrastruktur, føres gassen i land og afsættes i værtslandet og/eller til eksport. En del af gassen bruges på feltet/platformen til at drive generatorer, noget bliver reinjiceret i udvalgte felter til at forøge produktionen (indvindingsgraden). En mindre del af gassen bliver frigivet til atmosfæren af tekniske og sikkerhedsmæssige, enten ved afbrænding (flaring) eller uforbrændt (venting).

Her er et godt link, som bl.a. fortæller, at en de store syndere, Kazakhstan, på basis af satellitfotos (!) skønnes at have reduceret sin gasflaring med 1/3 i løbet af de seneste 5 år: https://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/TOPICS/EXTSDNET/0,,contentMDK:22949562~menuPK:64885113~pagePK:7278667~piPK:64911824~theSitePK:5929282,00.html

@ US skifergasproduktion Dine 90 mrd. m3/år (bcm) må være et gammelt tal. Det fremgår af IEA's 'Gas Medium-Term Market Report 2012', at 'unconventional gas production' i Nordamerika i 2011 steg med 57 bcm til 477 bcm, fordelt på 'tight gas' 221 bcm, 'shale gas' 197 bcm og 'CBM' (coal bed methane) 59 bcm. Størsteparten af stigningen tilskrives stigning i USA's skifergasproduktion, som tiltrækker sig mest opmærksomhed, selvom det stadigvæk er 'tight gas', som batter mest.

Det fremgår af samme publikation, at verdens samlede ukonventionelle gasproduktion i 2011 er skønnet til 550 bcm, svarende til 16% af den totale gasproduktion. Det er derfor klart, at ukonventionel gasproduktion indtil videre er et nordamerikansk fænomen, hvor Asien er på 2. pladsen med 35 bcm fra 'tight gas' og 2 fra 'CBM', den tidligere Sovjetunion på 3. pladsen med 20 bcm fra 'tight gas' og < 1 fra CBM. Der er langt ned til Mellemøsten og Afrika med >3 cm fra 'tight gas', Latinamerika med ~2 bcm fra 'tight gas' og Europa med mindre end 1 bcm fra 'CBM'.

De kommende år må vise om teknologien til ukonventionel gas bliver eksporteret hurtigere fra Nordamerika end selve gassen, fordi den verdensdel forventes at skifte fra at være nettoimportør til at blive nettoeksportør i løbet af 'få år'. USA's nettogasimport er på 4 år blevet næsten halveret, fra knap 100 bcm/år i perioden 2000-07 til 56 bcm i 2011, så det går stærkt. https://www.eia.gov/naturalgas/importsexports/annual/

13
30. juli 2012 kl. 23:14

Citat fra artiklen:--------»Debatten er blevet meget følelsesladet og er i princippet gået væk fra at bruge videnskabelige argumenter,« siger Avner Vengosh,"----------

Et helt nøgternt, uvidenskabeligt spørgsmål er; hvorfor man pr år meningsløs brænder 150 mrd m3 gas af i forbindelse med oljeudvindingen. USA's skifergasproduktion udgør derimod kun 90 mrd. m3 pr. anno?

12
30. juli 2012 kl. 19:05

Der er jo almindeligt, at man ikke bider særlig hårdt i den hånd som fodrer dig. I privat regi findes normalt flere fodringsmuligheder, så det kan vel blive lidt mere nuanceret end klimavidenskaben, hvor det langt overvejende er statsfinansieret.

10
30. juli 2012 kl. 16:40

Med tanker på Sørens og dine dueller, Berndt så er det der rationelt for dig irrationelt for Søren :o)

Det er er jo rationelt at bede til en gud .....hvis man man tror på en sådan :o)

Der er jo mange spor af den rationalitet i stort set hver eneste by i Europa.

Lige nu opføres der høje stålmaster med en propel på toppen, der af mange betragtes, selv af folk der burde kunne regne, som en meget rationel handling......Jævnfør PHK´s kommentar :o)

9
30. juli 2012 kl. 14:41

Mener du at "...at tro på ting, der ikke er sande. " er rational ? Det er vist mig der misforstå dig...

8
30. juli 2012 kl. 14:27

[quote]»Rationelle mennesker insisterer på at tro på ting, der ikke er sande. Det sker til dels på grund af fra andre mennesker, der deler deres opfattelse af virkeligheden,« siger han.

Meget kendt og udbredt fænomen... :o)[/quote]

Men betyder det netop ikke at de agerer irationelt?

7
30. juli 2012 kl. 12:50

Da jeg gik på Handelshøjskolen (CBS) i 80'erne blev vi bl.a. undervist i ‘Beslutningsteori’. En af modellerne, der blev gennemgået var naturligvis ‘Det rationelle menneske’, men det blev meget kraftigt påpeget, at det langt fra var en teori, der kunne stå alene. Det er hundredvis af andre ting end personlig økonomisk vinding eller rationelle argumenter, der får mennesker til at træffe beslutninger.

6
30. juli 2012 kl. 12:02

@Anders Stidsen

Gider du ikke lige fortælle læserne, hvordan det er du mener, at skifergas vil gøre Polen uafhængig af energi fra Rusland?

Du synes at have overset, at ExxonMobil så sent som i juni i år har stoppet/suspenderet sin efterforskning efter 'unconventional fuels', da man ikke kunne påvise kommercielle mængder af skifergas i sine 2 første boringer. EM har 6 ud af de109 licenser, som de polske myndigheder har udstedt til shale gas efterforskning. ExxonMobil's beslutning er den seneste af en række skuffelser, hvad angår de polske forhåbninger om, at skifergas kan blive en 'game changer'.

Rusland leverer ca. 2/3 af Polens årlige naturgasforbrug på 14 bcm.

p.s. Naturgassens andel af Polens samlede bruttoenergiforbrug, på ca. 100 Mtoe, er iøvrigt knap 15%, mod 24-25% for EU27 som helhed. Til gengæld er Polens kul-andel helt oppe på knap 60%, hvilket er næsten 4 gange så meget som kul-andelen i EU27.

5
30. juli 2012 kl. 11:28

Rationelle mennesker findes (heldigvis!) ikke i noget större omfang uden for direktionsgangen, statsfängslet og ökonomernes modeller af "verden som den burde väre" ;-).

Daniel Kahnemann og Amos Tversky har lavet omfattende undersögelser om hvordan menneskelige beslutningsprocesser fungerer i virkeligheden.

Man kan, for eksempel, läse:

Hersh Shefrin: "Beyond Greed and Fear: Understanding Behavioral Finance and the Psychology of Investing"

Daniel Kahnemann: "Thinking, Fast and Slow" (lidt hård at komme igennem, den kunne nok koges ned med 1/3).

4
30. juli 2012 kl. 10:54

»Rationelle mennesker insisterer på at tro på ting, der ikke er sande. Det sker til dels på grund af fra andre mennesker, der deler deres opfattelse af virkeligheden,« siger han.

Meget kendt og udbredt fænomen... :o)

3
30. juli 2012 kl. 09:15

Tjoe, men spørgsmålet er hvilken vej pilen vender.

Nu ved jeg ikke om det er journalisten der har tilføjet det, men at først sige at eksperterne på den ene side laver fejl der ville få dem til at dumpe i 9. klasse, for derefter at sige at eksperterne på selvsamme side bruger følelsesladede argumenter, virker på mig som om at begge sider nok er lige gode om det med de følelsesladede argumenter :-)

2
30. juli 2012 kl. 09:07

Jo, men det er stadig et problem.

Istedet for at dæmonisere skifergas, burde man kunne lave en saglig undersøgelse. Så var de måske også muligt at lave statslige regler og kontrol, så store miljø konsekvenser kan undgåes (der vil naturligvis være nogle miljø konsekvenser). Så et program på CNN for nyligt (Fareed Zakaria GPS ), og han havde en interessant kommentar: Prisen for gas i USA 1/7 (!!!!!!!) af den pris europa idag betaler for gas fra Rusland. (og USA har skifergas til mere end 100 år ...).

Skifergas kan have revolutionerende konsekvenser for hele vores energisystem i Europa. Derfor var det måske på tide at der blev kastet nogle penge efter at undersøge de miljømæssige konsekvenser grundigt. Polakkerne vil højest sandsyneligvis starte på skifergas uanset hvad. Det vil gøre dem uafhængige af energi fra Rusland.

1
30. juli 2012 kl. 08:31

Prøv at erstatte "skifergas" med "vindmøller", "atomkraft" eller "global opvarmning"