Kritik: Ny skat på brænde bliver et bureaukratisk mareridt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kritik: Ny skat på brænde bliver et bureaukratisk mareridt

Trods advarsler fra en række organisationer er Skatteministeriet landet på, at en ny afgift på brænde og træpiller til privat brug skal inddrives af de omkring 3.000 virksomheder, som sælger brænde og træpiller.

Ifølge et lovforslag, som netop er sendt i høring, og et medfølgende notat får alle virksomheder, der sælger brænde og træpiller til private for mere end 10.000 kr. om året, pligt til at registrere og afregne salget til staten. Afgiften udgør 11,40 kroner pr GJ i 2014 og vokser frem mod 2020 til 29,7 kroner pr. GJ, hvilket svarer til 300 kroner for en kubikmeter løvtræ.

Læs også: Ny afgift: 300 kroner ekstra for en kubikmeter brænde

Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Bo Sandberg er stærkt kritisk:

»Det er både tåbeligt og samfundsøkonomisk usmart at belaste 3.000 virksomheder i det yderste led med at indkræve disse afgifter i stedet for at lade det ske centralt,« siger han.

Ifølge Dansk Erhverv er der tale om en usædvanlig fremgangsmåde. Principperne er dog også er kendt fra den skrottede fedtskat.

»Normalt bliver sådanne afgifter og skatter klaret i importleddet,« siger Bo Sandborg.

Han tilføjer, at også indførelse af selve afgiften på brænde og træpiller kan være problematisk i forhold til grænsehandel, fordi en sådan afgift ikke findes i andre lande.

Ifølge lovforslaget skal energianlæg med en installeret effekt på over 0,15 MW selv registrere og afregne deres forbrug af VE-brændsler. Det svarer til anlæg, som kan levere varme til mere end 30 husstande.

Ved import og direkte levering fra udlandet af brændsel for over 1.000 kroner eksklusive moms skal køberen selv angive og betale afgiften. Køb fra en ikke-registreret virksomhed herhjemme for mere end 1.000 kroner skal registreres af sælgeren.

Læs også: To tredjedele af danskernes brænde sniger sig uden om regeringens særskat

Med andre ord kan man altså slippe for afgiften, hvis man får leveret brændsel for under 1.000 kroner eksklusiv moms. I materialet bag lovforslaget hedder det også, at VE-brændsel, som indføres fra udlandet som personligt rejsegods, ikke belægges med afgift.

Sankebrænde er ligeledes friholdt for afgift under en helt række bestemte omstændigheder. For eksempel må brændet ikke ligge stablet, og sankekortets pris må ikke være afhængigt af den indsamlede mængde brænde.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme er man rystet over, at Skatteministeriet har fastholdt ideen med, at afgiften skal lægges på brændet og opkræves via et meget bureaukratisk system:

»Det kommer aldrig til at fungere i praksis og vil blot være at bygge et kæmpe apparat op for at inddrive ganske få afgiftskroner. Det kommer overhovedet ikke til at stå mål med indsatsen,« siger pressechef Torben Øllegaard.

Læs også: Organisationer til Holger K.: Flyt afgiften over på brændeovnen

Dansk Fjernvarme og andre organisationer har tidligere i stedet foreslået en afgift på brændeovnenes og pillefyrenes skorstene. Den kan opkræves i forbindelse med det lovpligtige besøg af skorstensfejeren, og ordningen vil samtidig være bygget op om i forvejen eksisterende data fra BBR om skorstene og brændeovne.

»Alt andet vil bare føre til en øget trafik over grænsen – tænk bare på, at folk fra Aalborg i dag kan finde på at køre til Tyskland efter øl. Hvor langt vil folk så ikke køre efter træpiller og brænde?« spørger pressechefen.

Torben Øllegaard tilføjer, at Dansk Fjernvarme ikke er imod afgifter på brænde og træpiller til privat brug. De private brændefyrere skal bare bære deres del af byrden, mener fjernvarmeforeningen, som henviser til, at røgen ikke renses.

Dansk Fjernvarme og andre organisationer har tidligere i stedet foreslået en afgift på brændeovnenes og pillefyrenes skorstene. Den kan opkræves i forbindelse med det lovpligtige besøg af skorstensfejeren, og ordningen vil samtidig være bygget op om i forvejen eksisterende data fra BBR om skorstene og brændeovne.

Altså skal min far, som stort set kun fyrer i brændeovnen tre gange i juleferien, når der skal hygges, betale det samme i afgift som den borger, der bruger brændeovnen som grundopvarmning i huset i hele fyringssæsonen ?

Skortensfejerafgiften er selvfølgelig den samme, og det er naturligvis i orden. Når man kører sin bil til lovpligtigt syn koster det jo også det samme ligegyldigt hvor mange kilometer, den har kørt siden sidste syn. En eventuel afgift skal naturligvis lægges på brugen og ikke på besiddelsen af brændeovn eller bil.

I øvrigt er Chr.borg jo ved at overveje kørselsafgifter i stedet for registreringsafgifter - men på brændeovne skal vi nu indføre registreringsafgift ?

  • 20
  • 0

Ja, det er den eneste fornuftige løsning.
Det vil sikkert få en del til at droppe brændeovnsfyring i de områder hvor der er fjernvarme. Dermed slipper vi for en stor mængde partikel forurening.

En brændeovn der ikke bruges er i øvrigt ret dyr at have stående, på grund af det store varmetab den er skyld i.

  • 1
  • 32