Kritik: Myndigheder ignorerer kartofler i forbud mod bidræber-pesticid

8. februar 2013 kl. 10:072
Kritik: Myndigheder ignorerer kartofler i forbud mod bidræber-pesticid
Illustration: Scanpix.
Honningbier vil fortsat blive sindsforstyrrede af forgiftede kartofler, hvis ikke EU-Kommissionen også forbyder neonikotinoider på kartoffelplanten, mener de danske biavlere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bier samler også pollen fra kartofler, siger de danske biavlere, som dermed sår tvivl om EU-Kommissionens vurdering

Kommissionen har for nylig vurderet, hvilke planter der tiltrækker bier, fordi kommissionen er i færd med at snedkerere et forbud af tre insekticidstoffer fra neonikotinoidgruppen. Formålet er at skåne bierne fra nervegiften.

Derfor skal forbuddet gælde på de plantesorter, der tiltrækker bier, og på kommissionens hidtidige liste betragtes kartofler som uattraktive for honningbier.

Ifølge konsulent Rolf Theuerkauf fra Danmarks Biavlerforening er kartoffelplanterne også langt fra biernes førstevalg. Men pollenanalyser fra både 2011 og 2012 har fundet pollen fra kartoffelplanter i observationsstader fra Bornholm til Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der blev fundet helt op til 19 procent i nogle af pollenanalyserne,« siger Rolf Theuerkauf.

Det vidner om, at der er noget, EU-Kommissionen ikke ved om bier.

Miljøstyrelsen vender kartofler med kommissionen

For tiden florerer listen over de planter, som kommissionen har vurderet biers attraktion til, i forskellige medlemslandes miljømyndigheder og interesseorganisationer.

Sidst på måneden skal den igen evalueres i kommissionen, og her vil Miljøstyrelsen bringe biavlernes budskab videre.

Bliver kartofler også forbudt bejdset med neonikotinoider gennem EU til juli, vil kartofler være den næststørste afgrøde i Danmark, der bliver ramt af forbuddet. Kartofler dyrkes på omkring 40.000 hektarer i Danmark, mens raps dyrkes på 150.000 hektarer.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. februar 2013 kl. 20:08

Er dert ignorering idet bedømmelsen for regulering af bejdsemidler inddrages: arealudbredelse, belastning på bierne samt doseringerne ved brug? Selv på rapsfrø er der ikke brugt så høje doser som der bruges i resten af EU. Alternativet er hyppigere brug af insekticider med reppelenter.

1
8. februar 2013 kl. 19:24

Neonikotinoider har med stor sagsynlighed effekt på alle dyr, da vi alle har nerver som netop stofferne angriber. der er påvist skader af stofferne ved dosis som er lavere end der er målbart, og midlerne hober sig op i naturen, da halveringstiden er meget lang.

Human Health and Global Biodiversity Lies in the Hands of the Pesticides Industry;

https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=the%20journal%20nature%20is%20in%20the%20hands%20of%20the%20pesticides%20industry&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.scribd.com%2Fdoc%2F106857761%2FHuman-Health-and-Global-Biodiversity-Lies-in-the-Hands-of-the-Pesticides-Industry&ei=wT8VUdT8D4mZtAaV2oBQ&usg=AFQjCNGGzlsRqEQpvh0FupmCR3pGNpVUcw

Det hjælper ikke meget med et begrænset forbud, da det er bevist at mælkebøtter der gror på en mark der er sået med bejdset frø, har bidødelig dosis kemikalie i blomsten. Det er også påfaldende at der ikke er nogen der har spurgt hvor midlet ender, når man ved det netop er den syetsmiske effekt der gør at midlet kan anvendes som bejdsemiddel. vi spiser flere kg kartofler end bierne spiser pollen og honning fra kartofler, biernes problemer er blot en tidlig indikator på at noget er helt galt.

Venlig hilsen Ib Borup Pedersen Konventionel svineproducent Pilegaarden Mariagervej 483 Hvidsten 8981 Spentrup Tlf. 20129322