Kritik lige efter bogen

Voldsom uenighed med ledelsen i Dansk Dekommissionering, DD om lukningen af Risøs største og farligste reaktor fik den tidligere driftschef Karsten Stendal, til at gå til pressen med sine beskyldninger. Han har gjort alt efter bogen, siger IDA-jurist.

Ledelsen ved intet om atomteknologi, og fremgangsmåden til at nedlægge Risøs reaktor DR3 koster skatteborgerne over en kvart milliard spildte kroner.

Sådan lyder kritikken fra den tidligere driftschef, akademiingeniør Karsten Stendal. Han blev hentet ind for at klare opgaven med at lukke den farlige reaktor, men endte i stedte med at gå til pressen efter frustration over den fremgangsmåde, som ledelsen af Dansk Dekommissionering har valgt at udføre jobbet med.

Kritiker. Akademiingeniør Karsten Stendal valgte at stå frem med sin version af forholdene i Dansk Dekommissionering. Nedrivningen af reaktorerne på Risø kan ende galt, hvis der ikke er nogen, der griber ind, mener Stendal. [foto: Miklas Njor Illustration: Miklas Njor

]

Dermed blev Karsten Stendal endnu et eksempel på offentligt ansatte, der går til pressen efter at have opdaget fejl eller sløseri i den offentlige administration. En række, der tæller andre ingeniørnavne som Frank Grevil og Sergio Fox. Men modsat Grevil, der blev idømt fængselsstraf, har Karsten Stendal gjort alt efter bogen ved først at gå til sine chefer, før han tog kontakt til pressen. Det siger den IDA-jurist, der håndterer Stendals sag.

»Jeg mener klart, at Karsten Stendal i den her sag har en meddelelsespligt. Hvis det forholder sig, som han siger, det gør, så er der tale om massivt misbrug af offentlige midler og endda sikkerhedsmæssige risici for de ansatte, når man vælger den fremgangsmåde til nedlæggelsen af reaktorerne, som ledelsen i Dansk Dekommissionering har valgt,« siger advokat og chefkonsulent i IDA, Michael Møllegaard Jessen. Han understreger, at han kun udtaler sig om Karstens Stendals sag og ikke har forstand på det tekniske i sagen.

Stendal er i øjeblikket sygemeldt fra sin stilling i Dansk Dekommissionering. Et af hans kritikpunkter er, at der er et voldsomt pengespild, fordi man forhaler nedbrydningsprocessen fem til seks år. Da det årlige driftsbudget er på knap 60 millioner kroner, bliver det til langt over en kvart milliard kroner, mener Karsten Stendal.

»Jeg er desuden meget bekymret over, at de to ledere, Max Østergaard og Ole Kastbjerg Nielsen, der er indsat i Dansk Dekommissionering på foranledning af departementschef Leo Bjørnskov (Videnskabsministeriet, red.), overhovedet ingen nuklear erfaring har, hvilket departementschefen i øvrigt heller ikke har,« siger Karsten Stendal til Ingeniøren.

Ledelsen i Dansk Dekommissionering afviste beskyldningerne, da de første gang kom frem i Politiken i søndags. På selskabets hjemmeside siger administrations- og sikkerhedschef, Ole Kastbjerg Nielsen :

»Dansk Dekommissionering er og vil fortsat være en kompetent og ansvarlig organisation, der er i stand til at løfte den opgave, som Folketinget har givet DD – nemlig at gennemføre dekommissioneringen af de nukleare anlæg på sikker vis – og inden for den fastlagte tidshorisont på 11-20 år.«