Kritik af regeringens arbejdsmiljøplaner

Lønmodtagernes organisationer er skuffede over regeringens udspil på arbejdsmiljøområdet, mens arbejdsgiverne glæder sig. Ifølge regeringen skal virksomheder med under ti ansatte således ikke længere have en sikkerhedsorganisation, og færre virksomheder skal have en såkaldt arbejdspladsvurdering. Regeringen vil desuden fjerne den nye afgifts- og certificeringsordning.

Blandt de skuffede er Ingeniørforeningens formand, Per Ole Front.

»Det er i bund og grund for meget systemtænkning. Vi nedlægger det ene, stopper det andet, liberaliserer det tredje og ændrer lidt hist og pist. Det er meget lidt visionært. Vi har brug for visioner, hvis dansk erhvervsliv skal holde fast i en god økonomi og en positiv udvikling, så er der ingen vej uden om et bedre arbejdsmiljø med færre arbejdsulykker, mindre nedslidning og et arbejdsmarked med plads til alle, der kan og vil gøre en indsats,« forklarer han.

Per Ole Front henviser til ny forskning fra Arbejdsmiljøinstituttet, der viser, at flere og flere bliver ramt af en arbejdsulykke. I 1990 var det fire procent af arbejdsstyrken, mens det i år 2000 var seks procent.

»De resultater fortæller alt om, at vi stadig har et arbejdsmiljø, der sagtens kan blive meget bedre,« siger IDAs formand.

Væk med topstyring
Lars Andersen, kontorchef i Miljøafdelingen, Ledernes Hovedorganisation, ser både gode og mindre gode perspektiver i regeringens udspil.

»Det er godt, at regeringen vil ind og kigge på selve systemet, der længe har været præget af en uhensigtsmæssig topstyring, hvor alt for mange kræfter bruges på bogholderi i steder for på forebyggende aktiviteter. At fjerne certificeringen er derimod en dårlig idé, da den er en motiverende faktor for virksomhederne, der kan få synliggjort deres indsats og bruge den til benchmarking i forhold til andre virksomheder i samme brancher,« siger han.

Lars Andersen finder det til gengæld fint, hvis arbejdsmiljøafgiften bliver fjernet. Den bliver opfattet som en skat og ikke som en motiverende faktor, mener han.

Det sidste er den tidligere formand for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg, Bjarne Laustsen (S), langt fra enig i. Afgifts- og certificeringsordningen var netop tænkt som en motiverende faktor i forhold til virksomhederne, der kunne belønnes, hvis de gjorde noget særligt for arbejdsmiljøet. Derfor undrer han sig over, at regeringen vil fjerne denne motiverende faktor uden at sætte noget andet i stedet, forklarer han:

»Det ligner et selvmål af dimensioner, fordi vi vil få flere arbejdsulykker, mere nedslidning, flere sygemeldinger og det rummelige arbejdsmarked bliver en by i Rusland med efterfølgende økonomisk belastning af socialsystemet og mangel på arbejdskraft ude på virksomhederne,« siger han.

Godt med fri vilje
Til gengæld er chefen for miljøafdelingen i Dansk Industri, Frank Bill, tilfredse med, at kravene til de helt små virksomheder om en sikkerhedsorganisation og arbejdspladsvurderingen bliver skåret væk.

»Det giver ingen mening at stille den slags krav til bittesmå virksomheder. Her har indehaveren et fuldt overblik over virksomheden, så han kan gribe ind og håndtere de problemer, der kunne være,« mener Frank Bill og tilføjer, at han også er tilfreds med, at afgiften bliver fjernet, for det er en skat på arbejdspladser, som ikke gavner virksomheder.

»Certificering er vi ikke imod, fordi den kan fremme brug af arbejdsmiljøledelsessystemer, men det skal være på frivillig basis og være en ordning, som er anerkendt og brugbar på det internationale marked. Et lokal dansk ''Hygum-certifikat'' kan ikke bruges til noget,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til regeringens udspil fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).