Kritik af neandertaler-kloning: Det bliver et stort reality-show

Den amerikanske genforsker George Church fra Harvard University efterlyste tidligere på ugen en kvinde, der ville lægge krop til at føde en neandertaler-klon, men ikke alle hans forskerkolleger synes lige godt om den idé.

Læs også: Forsker: Hvem vil føde en klonet neandertaler?

Blandt de hårdeste kritikere er Arthur Caplan, der er chef for den bioetiske afdeling ved New York University Langone Medical Center. Det skriver han i et læserbrev til den amerikanske tv-nyhedskanal CNN.

»Der er ikke noget presserende behov eller nogen bemærkelsesværdig fordel ved at iværksætte et sådant projekt. I bedste fald kan det måske kaste lidt lys over biologien og en fjern forfaders adfærd. I værste fald vil det blive det ultimative reality-tv-show,« skriver han.

Derudover peger Arthur Capland på flere andre problemer med projektet. Blandt andet at der er stor risiko for at babyen dør, bliver født med deformiteter eller med et immunforsvar, der ikke kan modstå sygdomme og madvarer, som vi er vant til i dag.

Desuden ved man ikke, hvilket miljø en neandertalerbaby skal opvokse i, og hvad der er normal opførsel for et neandertalerbarn.

Læs hele læserbrevet hos CNN eller Jyllands-Postens version af historien

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fra teksten:

Den amerikanske genforsker George Church fra Harvard University efterlyste tidligere på ugen en kvinde, der ville lægge krop til at føde en neandertaler-klon

Nej, han efterlyste ikke en kvinde, som Arne Pihl også skrev for 3 dage siden, da i bragte artiklen: "Forsker: Hvem vil føde en klonet neandertaler?". Han nævnte at det måske kunne blive en mulighed en dag, indenfor hans levetid.

Reference materiale: http://tjomlid.com/2013/01/21/villedende-o...

 • 0
 • 0

Jeg synes hellere de skulle genskabe mammutten, den måtte gerne vandre rundt på Grønland og spise lav for min skyld, eller i Sibirien. Alle de fine arter der er uddøde, tigerarter, næsehorn, dem måtte man gerne redde, nu hvor vi er bedre til at passe på dem.

Og så måtte de gerne lave nogle flere kopier af Claudia Schiffer og Pamela Anderson, så vi kan få een hver. Hvad helvede skal vi med en neanderthaler, de var ikke specielt kønne!

 • 0
 • 0

Det siges om neandertaleren, at han uddøde på grund af sine manglende kommunikative og sociale kompetencer. Til historien hører så, mener jeg at have læst et eller andet sted, at han levede samtidigt med os andre og at nogle af hans egenskaber gik med ind til i dag. De parrede sig altså med vore kvinder, hvorfor de stadig er del af os!

Når man påtænker, hvor overlegen homo sapiens var i kraft af det sociale, altså evnen til at kommunikere og agere inden for det sociale med sprog og tradition, herunder sprogligt overleveret adfærd, dvs. når man altså påtænker, hvor aldeles suveræne vi var i forhold til disse til enhver tid isolerede og uartikulerede væsner, så må vi også indrømme, at det var på vores nåde, at de blev en del af os.

Kvinderne valgte med andre ord at pare sig med dem, kvinderne valgte neandertaleren til, for han var for dum til selv at gøre sig til en del af os.

Jeg lægger også mærke til, at det her i artiklen igen er mænd, der har moralske indvendinger over genoplivningen af disse store muskuløse og uartikulerede væsener, og igen er det kvinderne, der vælger dem til!

Er det den uartikulerede neandertaler i os mænd, der kommer til udtryk her?

Er det den stumme alfahan, der manifesterer sig i moralens navn?

 • 0
 • 0

-------" De parrede sig altså med vore kvinder, hvorfor de stadig er del af os!"-------

Ja, man møder den slags "lavpandede" jo daglig, når man f.eks.skal læse den slags-

-------"Kvinderne valgte med andre ord at pare sig med dem, kvinderne valgte neandertaleren til, for han var for dum til selv at gøre sig til en del af os."-----

 • 0
 • 0

Det må i altså meget undskylde. Det var ikke for hyggens skyld, det jeg skrev. I øvrigt er artiklen, som en før mig bemærkede, ikke sådan særligt saglig. Der er jo ikke nogen, der har eftelyst kvinden, der vil bære en neandertaler endnu. Måske kommer efterlysningen en gang. Artiklen skriver, som om at efterlysningen allerede var der! Altså usagligt som udgangspunkt, og med mit indlæg fortsat som sådan, og uden falske forestillinger om at være andet. Jeg ville jo bare underholde. Det missede. Sorry!

 • 0
 • 0

Neanderthalerne havde samme type tungeben som Homo Sapiens, lige så stort talecenter i hjernen og en noget større hjerne end Homo Sapiens. Desuden sameksisterede de med Homo Sapiens i Europa i tusinder af år. Og nogle Spanske arkæologer mener at de første hulemalerier er malet af Neanderthalere.

Så det er ikke oplagt at Homo Sapiens var overlegen.

At de fleste ikke-afrikanere har en indre Neanderthaler i sig, genetisk set, er vist indiskutabelt. Men gen-blandingen er ikke et tilfældigt rodsammen. Det er specielt immunforsvarets gener som kommer fra Neanderthaleren, hvilket tyder på at netop disse gener er blevet udvalgt ved Darwinisme. Og dermed at børn med blandede Sapiens/Neanderthal gener har haft et stærkere immunforsvar.

Hvordan denne blanding af gener er opstået, og hvem som har valgt hvem, kan man ikke læse i genomet. Vi kan vel bare konkludere at børn med blandede gener har haft en fordel frem for begge grupper. Ellers havde Darwin luget dem væk.

Mvh. Peter

 • 1
 • 0

Så det er ikke oplagt at Homo Sapiens var overlegen.

Mvh. Peter

Kønne var Neanderthalerne i hvert fald ikke. Hvis man KAN genskabe og klone, så genskab noget der er smukt, ikke de gnavne tykskallede Neanderthaler! Jeg tror de vil blive massivt mobbet fordi de er grimme.

 • 0
 • 0

Citat:-------"Jeg prøvede som sagt bare på at være morsom. mvh Steen"--------

Sorry, så var jeg for hård, men trods alt er emnet fortsat uhyggelig.

Citat Spiegel Online 15.01.13 Wiedergeburt des Neandertalers:"Vielleicht sind sie intelligenter als wir". Interview med prof Georg Church

In den vergangenen Jahren machte Church vor allem als Wegbereiter der sogenannten synthetischen Biologie von sich reden. Gemeinsam mit einer Handvoll weiterer Visionäre verfasste er ein Manifest, in dem die Forscher den Anbruch einer neuen Ära verkünden: Das Leben, heißt es darin, sei nichts anderes als ein Baukasten voller Biobausteine. Den Biologen komme die Aufgabe von Ingenieuren zu, die aus diesen Bausteinen immer neue Biomaschinen konstruieren könnten. "Die Wissenschaft vom synthetischen Leben wird nahezu alle industriellen Bereiche durchdringen", verkündet Church.

Som jeg oversætter til ca. -----"I de senere år blev prof.Georg Church kendt for sin såkaldte syntetiske biologie Sammen med en håndfuld andre visionærer var de forfatter til et manifest, hvori forskerne forkyndte begyndelsen af en ny tidsalder. Livet betegnes heri som intet andet end en kasse med biobyggeklodser. Biologerne får fremtidig opgaver i lighed med ingeniører til at konstruere alskens nye biomaskine, Videnskaben vedr. syntetisk liv vil påvirke alle industrielle områder siger Church.------

Church mener yderligere: " Indtil nu gjaldt, at mennesket ikke kunne bytte DNA med andre biologiske arter. Den barriere vil fremtidig forsvinde."

 • 0
 • 0

[quote]

Så det er ikke oplagt at Homo Sapiens var overlegen.

Mvh. Peter

Kønne var Neanderthalerne i hvert fald ikke. Hvis man KAN genskabe og klone, så genskab noget der er smukt, ikke de gnavne tykskallede Neanderthaler! Jeg tror de vil blive massivt mobbet fordi de er grimme.[/quote]

Det sete afhænger af øjnene som ser. Neanderthalerne har næppe fundet sig selv grimme.

Rigtig mange rekonstruktioner er baseret på et enkelt fund fra La Chapelle-aux-Saints. Skelettet er ret komplet, men den gamle mand der er tale om, har lidt af fremskreden gigt som har gjort ham stærkt krumbøjet. Ikke desto mindre har netop dette skelet været brugt som arketypen på en Neanderthaler, og mange rekonstruktioner viser at de gik krumbøjet med krumme ben, hvilket er helt forkert. Neanderthalerne har tvært imod været ret atletiske.

Mange rekonstruktioner er desuden præget af fordomme. De er helt bevidst rekonstrueret så de fremstår utiltalende. Nyere rekonstruktioner er knap så fordomsfulde og ser meget mere realistiske og tiltalende ud.

I øvrigt viser Chapelle-aux-Saints et andet træk. Manden har været stærkt invalideret i mange år, og kunne ikke have forsørget sig selv. Men hans familie må have haft overskud og vilje til at hjælpe ham.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

[quote][quote]

Så det er ikke oplagt at Homo Sapiens var overlegen.

Mvh. Peter

Kønne var Neanderthalerne i hvert fald ikke. Hvis man KAN genskabe og klone, så genskab noget der er smukt, ikke de gnavne tykskallede Neanderthaler! Jeg tror de vil blive massivt mobbet fordi de er grimme.[/quote]

Det sete afhænger af øjnene som ser. Neanderthalerne har næppe fundet sig selv grimme[/quote] Det er forkert, langt de fleste afrikanere eller lavstammede sydamerikanere ser sig selv som grimme, og vil hellere være hvide. Menneskelig skønhed er faktisk det mest objektive der findes, idet der vil være meget stort sammenfald i en forsøgsgruppe. Hvis du derimod spørger om et hus eller maleri er smukt, er spredningen stor.

Du udtaler dig udfra hvordan det rent moralsk BURDE være, men det er noget andet.

 • 0
 • 0

Det er forkert, langt de fleste afrikanere eller lavstammede sydamerikanere ser sig selv som grimme, og vil hellere være hvide. Menneskelig skønhed er faktisk det mest objektive der findes, idet der vil være meget stort sammenfald i en forsøgsgruppe.

Hvor stammer den viden fra? Kilder??? Kan du sætte skønhed på formel eller???

Du udtaler dig udfra hvordan det rent moralsk BURDE være, men det er noget andet.

Nej!

 • 0
 • 0

[quote] Det er forkert, langt de fleste afrikanere eller lavstammede sydamerikanere ser sig selv som grimme, og vil hellere være hvide. Menneskelig skønhed er faktisk det mest objektive der findes, idet der vil være meget stort sammenfald i en forsøgsgruppe.

Hvor stammer den viden fra? Kilder??? Kan du sætte skønhed på formel eller???

Du udtaler dig udfra hvordan det rent moralsk BURDE være, men det er noget andet.

Nej![/quote]

Jeg har boet i Afrika, Asien og Mellemøsten i mange år, tro mig, langt de fleste arabere, negre og asiater ville hellere være hvide. Jeg har ikke sagt, man kan sætte skønhed på formel, men at det er objektivt i den forstand at mennesker er meget enige i deres bedømmelse.

 • 0
 • 0

Jeg forstår slet ikke artiklen - der findes da nulevende neanderthalerne - min hustru er fuldstændig overbevist om, at hun er gift med en................

 • 1
 • 0

Jeg har boet i Afrika, Asien og Mellemøsten i mange år, tro mig, langt de fleste arabere, negre og asiater ville hellere være hvide. Jeg har ikke sagt, man kan sætte skønhed på formel, men at det er objektivt i den forstand at mennesker er meget enige i deres bedømmelse.

Jeg tror dig ikke. Kan du dokumentere?

 • 0
 • 0

[quote]Jeg har boet i Afrika, Asien og Mellemøsten i mange år, tro mig, langt de fleste arabere, negre og asiater ville hellere være hvide. Jeg har ikke sagt, man kan sætte skønhed på formel, men at det er objektivt i den forstand at mennesker er meget enige i deres bedømmelse.

Jeg tror dig ikke. Kan du dokumentere?[/quote] Peter, livserfaring optræder desværre ikke i støvede statististiske årsbøger. Men jeg kan spørge omvendt: hvilke lande udenfor Europa har DU boet i?

 • 0
 • 0

[quote][quote]Jeg har boet i Afrika, Asien og Mellemøsten i mange år, tro mig, langt de fleste arabere, negre og asiater ville hellere være hvide. Jeg har ikke sagt, man kan sætte skønhed på formel, men at det er objektivt i den forstand at mennesker er meget enige i deres bedømmelse.

Jeg tror dig ikke. Kan du dokumentere?[/quote] Peter, livserfaring optræder desværre ikke i støvede statististiske årsbøger. Men jeg kan spørge omvendt: hvilke lande udenfor Europa har DU boet i?[/quote]

Med andre ord: INGEN DOKUMENTATION!

 • 0
 • 0

Er alt efterhånden ikke et medieshow?

Politik er fra enden til anden. Folks privatliv er i alle de såkaldte reality shows ala luxusfælden. Mad er. Dyr er. Arbejde er. Karriere er. Uddannelse er. Ulykker er. Held er. Katastrofer er. Tøj er. Find lige noget som der ikke er lavet medieshow af?

Det er da et underlig forstokket argument fra før 1980... Kom nu ind i nutiden - jeg ved godt den er væmmelig. Men der lever hovedparten af folk altså...

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote]Jeg har boet i Afrika, Asien og Mellemøsten i mange år, tro mig, langt de fleste arabere, negre og asiater ville hellere være hvide. Jeg har ikke sagt, man kan sætte skønhed på formel, men at det er objektivt i den forstand at mennesker er meget enige i deres bedømmelse.

Jeg tror dig ikke. Kan du dokumentere?[/quote] Peter, livserfaring optræder desværre ikke i støvede statististiske årsbøger. Men jeg kan spørge omvendt: hvilke lande udenfor Europa har DU boet i?[/quote]

Med andre ord: INGEN DOKUMENTATION![/quote] Med andre ord: INGEN ERFARING!

 • 0
 • 0

Vi er alle bastarder/hybrider/kronen på værket?:

Cold Spring Harbor Laboratory (2010, May 6). Neandertals 'hardly differed at all' from modern humans. ScienceDaily: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/... Citat: "... [b]they found only 88 changes in Neandertal protein sequences compared with the modern human. Hannon calls this number "astonishing."[/b] ... [b]In effect, the search for what distinguishes us from our nearest hominid ancestors will shift to from differences in sequence to differences in function.[/b] ..."

 1. januar 2012, Hvor meget neandertaler er du?: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/h... Citat: "... Resultatet kan afbilledes i et simpelt koordiantsystem. De få koordinater danner rammen for, at forskerne kan sammenligne dit genom med chimpansens, neandertalerens og en anden af vores slægtninge kaldet denisova. ..."

 2. september 2011, Homo sapiens har haft sex med de fleste: http://www.b.dk/viden/homo-sapiens-har-haf... Citat: "... Det er også kommet frem, at Homo sapiens i samme periode blandede gener med en anden menneskeart, denisovaerne ... Nogle mennesker i dag har op til fire procent neanderthal-DNA, mens denisovaerne har afsat et aftryk på op til seks procent af DNAet i et moderne menneske ..."

Oct. 31, 2011, Shared Genes With Neanderthal Relatives: Modern East Asians Share Genetic Material With Prehistoric Denisovans: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/... Citat: "... East Asia share genetic material with Denisovans, who got the name from the cave in Siberia where they were first found. ..."

July 17, 2011, Non-Africans Are Part Neanderthal, Genetic Research Shows: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/... Citat: "... Some of the human X chromosome originates from Neanderthals and is found exclusively in people outside Africa ... "This confirms recent findings suggesting that the two populations interbred," says Dr. Labuda. ... Dr. Labuda and his team almost a decade ago had identified a piece of DNA (called a haplotype) in the human X chromosome that seemed different and whose origins they questioned. When the Neanderthal genome was sequenced in 2010, they quickly compared 6000 chromosomes from all parts of the world to the Neanderthal haplotype. The Neanderthal sequence was present in peoples across all continents, except for sub-Saharan Africa, and including Australia. ..."

Arizona State University (2012, February 7). Neanderthal demise due to many influences, including cultural changes. ScienceDaily: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/...

June 23rd 2008, In Britain, The Last Neanderthal Was More Advanced Than The First Homo Sapien: http://www.science20.com/news_releases/in_... Citat: "... "The tools we've found at the site are technologically advanced and potentially older than tools in Britain belonging to our own species, Homo sapiens," says Pope. ... The impression they give is of a population in complete command of both landscape and natural raw materials with a flourishing technology - not a people on the edge of extinction." ..."

9 January 2010 Neanderthal 'make-up' containers discovered: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/... Citat: "... shows they were capable of symbolic thinking ..."

 • 0
 • 0

Og bare fordi vi har neandertaler eller denisova DNA, betyder ikke nødvendigvis at vi anvender den:

 1. sep 2007 Ny DNA-kortlægning: Vi er langt mere forskellige, end vi troede: http://ing.dk/artikel/81025 Citat: "... Du kan have adskillige gener, der disponerer, at du får kongeblå øjne, sofa-håndtag, krøller og en yderst høj risiko for at få en blodprop. Alligevel kan du ligeså vel ende med at blive en slank starut med skaldet isse, grønne øjne og aldrig opleve, at et af dine blodkar bliver tilstoppet.

Vores genetiske koder er nemlig langt mere komplicerede og unikke, end videnskaben hidtil har troet. ..."

Kig også i de tilhørende debat indlæg: http://ing.dk/artikel/81025#p373532

 • 0
 • 0

Jo, Glenn, men prøv også at læse dette: http://news.nationalgeographic.com/news/20...

Søg selv videre på nettet. Indslaget af Neanderthal gener er ikke et tilfældigt kogsammen, visse dele af genomet i moderne mennesker er domineret af Neanderthal gener, og i andre dele er der meget lidt tilbage.

Et af undersøgelsernes resultater er, at immunforsvarets gener udgøres af op til 75% Neanderthal gener i fjernøstlige genomer, i Europa er andelen op til 50%. Men samtidig er den samlede andel af Neanderthal gener kun op til 5%.

Det antyder meget kraftigt at nogle dele af Neanderthalerens genom er favoriseret ved darwinisme, og andre dele af genomet er fravalgt af samme. Samt at netop immunforsvaret er helt afgørende for overlevelse, og at Neanderthalerens var stærkt. Da darwinisme kun virker på aktive gener, ja, så må i hvert fald nogle Neanderthaler gener være aktive. Det er heller ikke sandsynligt at fjernøstlige befolkninger kan overleve med op til 75% af deres immunforsvar inaktivt. Så du slipper nok ikke uden om at Neanderthal gener er aktive i nutidige befolkninger.

Et ret morsomt resultat af genom undersøgelserne er, at nogle Neanderthalere øjensynligt har haft rødt hår og blå øjne. Men de gener som koder for det samme i nutiden stammer ikke fra Neanderthalere, det er altså en parallel udvikling.

En anden finurlighed er, at det største indslag af Neanderthal gener findes hos Sydamerikanske indianere.

Asiatiske folkeslag har indslag af Denisova gener, men hvad Denisova egentlig er står lidt uklart. Denisova er fundet i Sibirien, hele genomet er kendt, men der er kun fundet små knoglestumper.

Nutidige Afrikanere har også arkaiske gener i genomet, men oprindelsen er uklar, det er hverken Neanderthal eller Denisova.

Bemærk i øvrigt, at når Neanderthalere, Denisovaer og Sapiens har fået frugtbart afkom indbyrdes, så tilhører de pr. definition en og samme art.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten