Kritik af miljøminister: Du har ingen plan for danskernes affald

Du vil have alle danskere til at samle meget mere affald ind, så det kan genanvendes, men du giver ingen bud på, hvad vi stiller op med affaldet, når først det er indsamlet.

Sådan lyder kritikken nu fra en række affaldseksperter og en enig politisk opposition i kølvandet på miljøminister Ida Aukens (SF) ressourcestrategi, der skal sikre, Danmark får fat i flere metaller, plast og andre råstoffer, der er milliarder ar kroner værd.

En af dem, der løfter en pegefinger over for ministeren, er Jacob H. Simonsen, direktør for Dansk Affaldsforening. Han har indtil offentliggørelsen af ressourcestrategi den 1. oktober 2013 spændt ventet på, hvad Miljøministeriet egentlig ville komme frem til. Han er ikke videre imponeret.

»Hvis vi skal tænke affaldsområdet langt videre i Danmark, skal vi have politisk styring. Det er et paradoks, at vi overbeviser hinanden om, at det er enormt vigtigt, at vi får fat i de sjældne jordarter, metaller og lignende. Men når vi så har fået det samlet, så eksporterer vi det. Hvorfor er der ikke nogen, der tænker den tanke,« siger Jacob H. Simonsen.

Med det mener direktøren, at Danmark hvert år eksporterer en fjerdedel af sit affald, fordi vi ikke har et attraktivt erhvervsklima til at behandle det, og at der i mange år har manglet et politisk fokus på, at råstoffer fra skraldespanden kan blive en forretning i Danmark.

Læs også: Skør eksport: Den mest værdifulde fjerdedel af det danske affald ender i udlandet

Konsekvensen er, at Danmark mister arbejdspladser og innovation inden for eksempelvis elektronikskrot, der ellers indeholder både kobber, guld og sjældne jordarter. I dag genanvendes knap 30 procent af husholdningsaffaldet. Det skal være 50 procent i 2022.

Kommune-frihed er problemet

Dertil mangler der fokus på, hvad Danmark skal gøre i forhold til centralsortering. Den betegnelse dækker over, at borgerne grovsorterer organisk affald og tørt affald, og at et centralt anlæg sørger for at udskille vigtige råstoffer, der kan genanvendes og eventuelt eksporteres.

På branchesprog grunder ministerens problemer i det, man kalder for ‘kommunal selvbestemmelse’. Desværre er det skidt nyt i forhold til, at Danmark også skal have noget ud af det affald, vi så får samlet ind. Det mener Klaus Damgaard, der er salgs- og kvalitetschef i virksomheden Danbørs.

Her har man i mange år specialiseret sig i brug og salg af metaller og andre fraktioner fra kommuner. DanBørs rådgiver og videresælger hvert år godt 50.000 ton kommunejern.

»Med ressourcestrategien bliver der stukket nogle retningslinjer ud, men det er op til de enkelte kommuner at løse den udfordring de får med de mange affaldsmængder. Det er akilleshælen på affaldsområdet, og det har det desværre altid været,« fortæller Klaus Damgaard.

Foruden Jacob H. Simonsen har Ingeniøren også talt mere flere andre nuværende og tidligere branchefolk. En af kilderne, der ikke ønsker at så frem med navn, siger:

»Det er tydeligt at se, at Ida Auken mangler det sidste mod i forhold til at udfordre kommunerne. Hvad nytter det så overhovedet, at borgerne og virksomheder bruger tid på at sortere affald, hvis vi ikke har nogle tilbundsgående visioner for, hvordan vi udnytter de helt nye mængder,« lyder det.

Det er metalaffald som det her, miljøministeren gerne vil have danskerne til at indsamle. Men ministeren mangler nogle konkrete og klar visioner for, hvad hun egentlig vil stille op med de voksende mængder. Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen

Indsamling virker

Som udgangspunkt er danskerne vilde med at sortere. Det viser både en undersøgelse, som Dansk Affaldsforening har lavet. Den konkluderer, at over 80 % af de adspurgte svarede, at de hellere end gerne ville benytte nye beholdere og sortere.

Det ses konkret i Københavns Kommune, hvor man i 2012 satte kampagnen ‘Genbrug er guld’ i gang. Det er mundet ud i tre nye skraldespande til metal, hård plast og elektronikskrot.

Eksempelvis har kommunen gået fra at indsamle 48 ton brugte dåser og metal fra gårde og opgange i 2012 til 237 ton i 2013. Og til det nye tal mangler endda december-måned.

Læs også: Københavnere i skralde-feber: Nye spande til metal femdobler genanvendelse

Oppositionen langer ud efter Auken

Det manglende fokus på, hvordan vi i Danmark afsætter de nye mængder affald, er også blevet et politisk hedt emne blandt oppositionspartier på Christiansborg.

En af kritikerne er Henrik Høegh, der er miljøordfører fra Venstre.

»Ministeren griber det her helt forkert an. Vi skal i stedet kigge på, hvem der kan aftage affald. Hvem kan behandle vores metal, plastik og så videre. Hvilke teknologier er der til rådighede i forhold til eksempelvis centralsorteringen. Altså det rugbrødsarbejde, som skal være i orden, inden man begynder at indsamle mere affald,« siger Venstre-manden.

Der er heller ikke meget optimisme at spore hos Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann.

»Ressourcestrategien er ukonkret. Regeringen kommer med en masser hensigtserklæringer, men ikke meget direkte politik. Det her kræver både flere penge og mere forskning. Vi mangler at få svar på, hvad regeringen egentlig vil bruge 200 millioner kroner på,« fortæller Jørn Dohrmann.

Jørn Dohrmann henviser til, at regeringen i kølvandet på ressourcestrategien har brystet sig af, at der i forslaget til finansloven for 2014 er afsat 200 millioner kroner til ministerens strategi for danskernes affald. Men konkret hvilken forskning eller afdækning af områder, som kommer ud af det, har miljøminister Ida Auken inden for Ingeniørens deadline ikke kunnet svare på.

Tidligere har ministeren refereret til en række såkaldte ‘fyrtårnsprojekter’. Eksempelvis et samarbejde mellem Region Sjælland og Region Midtjylland. Men det er stadig alt for ukonkret, mener Vivi Kier, miljøordfører for de konservative.

»Vi har brug for konkrete forskningsprojekter, der skal være med til at slå fast, hvordan vi genbruger affald. Og om eksempelvis centralsortering overhovedet er en god idé. den forskning er der både vækst og arbejdspladser i. Det er der ikke i et hav af nye skraldespande, som i Københavns Kommune,« fortæller Vivi Kier.

95 procent af de 2,3 millioner ton, som Danmark eksporterer, kan genanvendes.

»For mig er det ikke nødvendigvis dårligt, at affald eksporteres, for vi tjener jo penge i Danmark på at sælge materialerne i det sorterede affald. Jeg er optaget af, at affaldet behandles dér, hvor det miljømæssigt og økonomisk giver bedst mening,« har miljøminister Ida Auken tidligere sagt til Ingeniøren.

Det har inden for deadline ikke været muligt at indhente en ny kommentar om, hvad der i løbet af 2014 kommer til at ske på affaldsområdet, og hvad ministeren vil stille op mod de voksende bunker metal, plast, elektronik og madaffald.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Af konkurencehensyn bør affaldet sælges til højestbydende i Europa. Jeg kan slet ikke se et problem i at mit affald sendes til det anlæg hvor det kan behandles mest forsvarligt og økonomisk. Er det overhovedet lovligt hvis Staten forfordeler danske firmaer?

Stil krav til behandlingen af affald, og sæt det i udbud. Der skal ikke være en statslig 'plan' for hvem der skal aftage affaldet, men derimod en konkurrencesituation under grundig kontrol.

Jeg synes, artiklen er noget uretfærdig overfor Ida Auken; et sted skal hun jo starte, og hvis ikke hun kan stille med indsamlet og sorteret affald, er der heller ikke nogen som vil investere i forarbejdningen. Det er hønen eller ægget, og jeg synes faktisk hun starter rigtigt.

Jeg stemmer endda på et af de partier der her kritiserer Ida Auken, men jeg synes de ligger forkert i deres kritik.

 • 0
 • 0

Affaldsbranchen er grundlæggende styret af købmænd og politisk styrede affaldsselskaber. Indtjeningen kommer grundlæggende ved at håndtere masse - jo flere kilo der kommer over brovægten jo større er indtjeningen. Hvis regeringens nye - og på mange måder udemærkede - ressource plan skal have en chance for succes skal der arbejdes med nye indtægtsmodeller i branchen. Der er megen og dyr og kompliceret teknologiudvikling foran os før ressouceudvinding fra affald er økonomisk klonkurrencedygtigt på de fleste områder. Hovedparten af de meget omtalte værdifulde og sjældne metaller sidder i komplicerede legeringer og sammenblandinger og får først værdi hvis de forefindes i anvedelige former. Der eksisterer 2 principper der kan bruges til det - adskillelse i syre eller reduktion i en termisk process. Begge processer er meget komplicerede kemiske processer og der skal opbygges megen know-how før det spiller og der er rigtigt mange blindgyder under vejs i processen med at udvikle de teknologier. Det er svært at få øje på nemme løsninger og smutveje. Enten skal vi opstille en realistisk og teknisk kompetent plan for udvikling af teknologi - eller også skal vi exportere det til nogen der kan udvinde de værdifulde metalller.

 • 0
 • 0

"95 procent af de 2,3 millioner ton, som Danmark eksporterer, kan genanvendes."

For det første så skal tallet på 2,3 millioner tons tages med et kg salt eller to, da der reelt ikke eksisterer nogen ædruelige tal for eksporten efter Miljøstyrelsen ødelagde hele datagrundlaget med det nye affaldsdatasystem.

For det andet, og det er den mere alvorlige del, så er det nødvendigt at have et erhvervsvenligt klima, før det kan lade sig gøre for alvor at sætte sortering og genanvendelse i system.

Desværre er det sådan at her i landet er stort set al anden virksomhed end latte udskænkningssteder på Østerbro jo ilde set - hvis det er en større produktionsvirksomhed, så er der ikke grænser for hvilke regler og begrænsninger der skal overholdes, og selvfølgelig skal der betales afgifter og gebyrer i en lind strøm.

Helt galt går det så når der så også er tale om virksomheder, som uagtet hvor store bestræbelser der gøres, ikke kan undgå at støje, støve, eller gys, ikke se pæne ud - så starter der en sand heksejagt fra "naboer" der bor langt væk, men som hvis de står på tæer oppe på tagryggen af deres hus, ja så kan de se toppen af en bunke sorteringsaffald, og det er jo farligt....

Og meget mere af den skuffe, hvorefter virksomhederne bruger en frygtelig masse ressourcer på at tilgodese nævenyttige "naboer", tilsynsmyndigheder, samt fanden og hans pumpestok - i stedet for at få lov til at udføre et stykke arbejde der er i samfundet og miljøets interesse.

Så måske man hellere skulle begynde med at gøre det attraktivt at have tung og grov industri her i landet, i stedet for at lukke øjnene for virkeligheden og tro at hvis bare det der sviner ikke laves her i landet, så er alt godt.

 • 0
 • 0

på råvarerne før end der virkelig kommer gang i en regulær oparbejdning af f.eks. metaller i DK. har vi f.eks. et aluminiumssmelteri i DK? Så lange det er billigere at importere en ren råvarer, frem for at oparbejde en genbrugsvare, så blvier det svært.

 • 0
 • 0

på råvarerne før end der virkelig kommer gang i en regulær oparbejdning af f.eks. metaller i DK. har vi f.eks. et aluminiumssmelteri i DK? Så lange det er billigere at importere en ren råvarer, frem for at oparbejde en genbrugsvare, så blvier det svært.

Men så længe den internationale virkelighed er som den er, tror du så at det gør situationen bedre at der vælter gebyrer, afgifter og rød tape ned over produktionsvirksomheder, samtidig med de får sværere og sværere ved overhovedet at finde et sted hvor de må være?

Eksempelvis havde Jysk Aluminium et glimrende indlæg på vækstfondens årsmøde 2012, hvor de blandt andet fortalte om de tiltag de havde gjort for at reducere deres energiforbrug drastisk - og hvad var takken, en NOx afgift på et større millionbeløb.

 • 0
 • 0

Hej, Jeg kunne ikke lade være at studse over den store glæde over den indsamlede mængde metal i København - virker det ærlig talt ikke af ret lidt? Miljøregnskabet [1] skriver man at ambitionen er at indsamle 880 t. Og med en by på Københavns størrelse må potentialet være endnu større. Ud af de ca. 200.000 t husholdningsaffald [1] producerer angiver Miljøministeriet at 2-3 % er metal [2], så potentialet for København er altså 4-6.000 t metal.

Så umiddelbart virker 245 t ikke videre imponerende - især når man har bekostet 9 forskellige typer affaldsbøtter i gården i København.

Br, Martin

[1] Københavns Kommunes Miljøregnskab http://www.kk.dk/~/media/19453749E17D4697B... [2] http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/201...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten