Kritik af EU-plan om at beskytte søkabler: 'Den tager ikke truslen fra Rusland alvorligt'

Plus14. oktober 2022 kl. 11:4510
Kritik af EU-plan om at beskytte søkabler: 'Den tager ikke truslen fra Rusland alvorligt'
Foruden gasrør er havbunden fyldt med el- og datakabler, som vi helt har ignoreret at overvåge og beskytte, lyder det fra dansk professor. Illustration: Forsvaret.
Kommissionens fempunktsplan til beskyttelse af undersøiske kabler er utilstrækkelig, lyder det fra dansk ekspert på området.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-kommissionens nye plan for at overvåge og beskytte undersøiske gas- el- og datakabler er helt utilstrækkelig.

Den dæmmer ikke op for den trussel, der er mod Europas infrastruktur, siger den danske professor i Internationale Relationer, Christian Bueger fra Københavns Universitet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
17. oktober 2022 kl. 10:16

Jeg forholder mig ikke til den konspirationsteori, som du fremhæver.

Jeg forholdt mig især til artiklens postulater om gammelt sprængstof og miner. Den fremstilling er ukorrekt og som minimum groft misvisende i forhold til de faktiske forhold.

9
17. oktober 2022 kl. 00:35

Jeg kan ikke genkende store dele af fremstillingrn i Asia Times som retvisende.

Jeg kan ikke vurdere om artiklen er korrekt, men det jeg har været i stand til at tjekke, ser korrekt ud. Dog, så ved vi, at USA havde advaret om et angreb på gasledningerne før de skete, dog uden at oplyse hvem der vil gøre det, hvor de havde viden fra, og heller ikke præcist tidspunkt for, hvornår det vil ske. Jeg tvivler derfor også lidt på det med at det bare var et uheld.

Dog, så antyder artiklen også, at det måske kan have været anbragt sprængstof, der ved aktionen er aktiveret - og at sprængstoffet kan have været anbragt lang tid før, måske helt tilbage til WW2. Det er måske også en mulighed, at f.eks. Rusland kan have anbragt sprængstoffet uden hensigt om detonering, og det så altså er gået af.

Jeg tror mest på den, at USA ønskede at få gasledningerne væk, og de derfor spurgte deres eksperter om gode grunde til at Rusland ønskede at sprænge dem væk, og sammen med deres glimrende millitærpsykologer, der har studeret Putin i mere end 25 år, så er de kommet frem til en plan, som "vor mand i moska", har anbragt på Putins bord, hvorefter Rusland gjorde det. USA har simpelthen så meget at tabe på det, at det næppe er dem. Men, hvis Rusland gjorde det.

8
16. oktober 2022 kl. 23:51

Jeg kan ikke genkende store dele af fremstillingrn i Asia Times som retvisende.

7
16. oktober 2022 kl. 23:04

Tak til Jens D. Madsen for henvisningen tilhttps://asiatimes.com/2022/10/were-nord-st... Desværre er denne URL ufuldstændig, så jeg måtte finde den vha. Google, som prompte kom med:https://asiatimes.com/2022/10/were-nord-stream-explosions-really-a-military-accident/
Jeg er lidt overrasket over, så mange konkrete oplysninger om Østersøen og de nylige aktiviteter, der findes her fra nogen "udenforstående" ( Asien ). Kunne Ingeniøren ikke ligesåvel være kommet med disse ? Tak igen til J.D.M. Hans U. Eichhorn

6
16. oktober 2022 kl. 20:34

ad #4: Hele traceen er naturligvis undersøgt for gammel ammunition i en passende bredde.

https://asiatimes.com/2022/10/were-nord-stream-explosions-really-a-military-accident/

Der er fundet bomber kun 16-17 meter fra gasledningerne. Så oprydningsarbejdet har ikke været udført særligt godt. Det må stå for Ruslands regning.

Det har ikke nødvendigvis været meningen at få gasledningerne til at eksplodere. Men, måske lidt sjovt, at USA's præsident, havde forsikret på forhånd, at USA var i stand til at få gasledningerne til at forsvinde.

5
16. oktober 2022 kl. 20:03

ad #4: Hele traceen er naturligvis undersøgt for gammel ammunition i en passende bredde.

4
16. oktober 2022 kl. 17:11

Resultaterne er så hemmelige, at landene ikke er villige til at dele dem med hinanden:https://www.reuters.com/world/europe/sweden-shuns-formal-joint-investigation-nord-stream-leak-citing-national-2022-10-14/

Og så er der en masse gammel sprængstof fra 2. verdenskrig. Man kunne tro, at det hele er et uheld, og at det bare er det gamle bras der er gået af, fordi at USA havde en NATO øvelse i området, hvor de skulle sprænge de gamle miner bort.

3
16. oktober 2022 kl. 10:01

Læser du ikke de almindelige nyhedsopdateringer ?

Der er alle svarene du eftrlyser.

2
14. oktober 2022 kl. 19:52

Nogle bemærkninger og spørgsmål angående sprængningerne af Nordstream. For nogle uger siden blev der af FN ( vistnok endda af sikkerhedsrådet) nedsat en arbejdsgruppe, som skulle undersøge hændelserne (sprængningerne) nærmere. Også Rusland ville deltage. Hvad blev der af den gruppe ? Har den fremsendt nogen rapport ? Der var også meldinger fremme om, at sagkyndige fra Danmark, Sverige og Tyskland ville samarbejde med hver sine oplysninger / efterretninger om hændelser i og under Østersøen for at få et billede af, hvem / hvad har bevæget sig i området omkring sprængningsstederne. Således blev det nævnt, at det danske søværn havde et minerydningsfartøj HDMS Saltholm, som lå i Rønne havn, klar til at deltage i samarbejdet. Det har en svensk undervandsrobot, Saab Double Eagle 2S ROV, som kan medføre en sidescan sonar og et undervandskamera. Hvad er det omtalte samarbejde nået frem til ? Er deres rapport(er) klassificerede ? Endelig var der fornylig en kort notits i Der Spiegel om, at den tyske "bondemarine" og "bondepolitiet" havde afsluttet deres samarbejde om opklaring af hændelserne. Endnu foreligger nok ingen rapport herom. Samlet set kan det undre noget, at der ikke i nyhedsmedierne er omtalt rapporter om opklarings-bestræbelserne. Har nogen af Ingeniørens læsere henvisninger til tilgængelige oplysninger ? H. U. Eichhorn, civ.ing., pensionist; Roskilde

1
14. oktober 2022 kl. 17:40

Danmark har sparet i bund på undervandskapaciteter.

Vi har NUL u-både. Meget få undervands droner. Kun få skibe med undervands kapacitet. Kæmpe underskud af mandskab til skibe.