Krigen rammer bilbranchen: Flere fabrikker lukker ned

Det europæiske elbilsmarked står overfor komponentmangel og endnu længere leveringstider. Illustration: Bigstockphoto / naveebird

Rundt omkring i Europa begynder bilbranchen at melde om markante forsyningsproblemer som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Særligt ramt er produktionen af elbiler, som i forvejen lider under lange leveringstider.

Flere bilfabrikanter melder om alvorlig mangel på dele, heriblandt Skoda som har en række underleverandører i Ukraine samt over 600 ukrainske ansatte på fabrikken i Tjekkiet, skriver det tyske bilmedie Automobilwoche. Firmaet arbejder lige nu på at hjælpe de ukrainske ansatte med blandt andet visa ansøgninger, bolig og pleje.

Og på grund af problemerne med at få leveret dele, har Skoda stoppet produktionen af elbilen Enyaq iV, mens bilfabrikanten forsøger at finde alternative kilder til delene.

Konkret drejer det sig blandt andet om en række kabler til elbilerne, som produceres i Ukraine.

Volkswagen standser fabrikker

Også i Tyskland har krisen ramt Volkswagen, som Skoda hører ind under. Her har koncernen standset produktionen på to fabrikker i hhv. Zwickau og Dresden. Her produceres ID-modellerne, som bygges på Volkswagens MEB-platform.

Samtidig standser Volkswagen-gruppen eksport af Audi-modeller til Rusland. Det skyldes ifølge Automobilwoche primært, at den russiske rubel er faldet så kraftigt, at det er umuligt for importøren at fastsætte prisen på en Audi. Derfor vil biler, som allerede er importeret, heller ikke distribueres i landet.

En talsperson sagde dog til Reuters i mandags, at man vil genoptage leveringen, så snart »effekten af sanktioner indført af EU og USA er blevet afklarede.«

Rammer også Danmark

Som nævnt tidligere er produktionen af elbiler allerede ramt af komponentmangel, og krisen i Ukraine er kun med til at gøre situationen værre.

Derfor vil det danske elbilmarked heller ikke gå fri. Det skriver den administrerende direktør for De Danske Bilimportører, Mads Rørvig, i en pressemeddelelse:

»Komponentmanglen hos bilproducenterne kan blive yderligere forværret af den ulykkelige konflikt i Ukraine, da dele af bilproduktionen i Europa er afhængige af underleverandører og arbejdskraft herfra. Samtidig kan vi forvente et general fald i efterspørgslen grundet konflikten,« skriver Mads Rørvig, De Danske Bilproducenter.

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Også i Tyskland har krisen ramt Volkswagen, som Skoda hører ind under. Her har koncernen standset produktionen på to fabrikker i hhv. Zwickau og Dresden. Her produceres ID-modellerne, som bygges på Volkswagens MEB-platform.

Hvad er det mere konkret for forsyningsproblemer Volkswagen har? Er det materialer (som palladium) der mangler eller andet?

  • 0
  • 0

Det er ikke det, artikelteksten antyder: En talsperson sagde dog til Reuters i mandags, at man vil genoptage leveringen, så snart »effekten af sanktioner indført af EU og USA er blevet afklarede.«

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten