Krigen om hurtige CPU'er til den bærbare i gang igen

AMD har løftet sløret for sine længe ventede chips til bærbare computere. Der er tale om mobile udgaver af firmaets Ryzen-teknologi, der har fået firmaet tilbage i konkurrencen med Intel, når det drejer sig om højtydende CPU'er til forbruger-pc'er i stationære og bærbare udgaver.

AMD udsendte de første Ryzen-modeller til skrivebords-computere i midten af december sidste år, og det var første gang i lang tid, at firmaet kunne fremvise chips med sammenlignelig ydelse med Intels topmodeller.

Forskellen

Den interessante forskel mellem de to rivaler er, ud over prisforskellen, den integrerede grafikprocesser som CPU'en er født med. Her er AMD's Vega-kreds overlegen i forhold til Intels, ifølge Extremetech.

Ifølge AMD vil tre nye bærbare pc'er fra henholdsvist Acer, HP og Lenovo med de nye CPU'er lande i butikkerne snart. Foreløbig drejer det sig om to stk. processorer, som har fået navnene Ryzen 7 2700U og Ryzen 5 2500U, der kommer med 4 kerner og 8 hardware-tråde. Det sidste er den teknologi, der sætter en CPU-kerne i stand til at læse fra to instruktion-pipelines på samme tid. Produktnavnene skal med vilje minde om Intels modeller i samme klasse.

Prisen

Når det gælder stationære computere, har AMD's priser på Ryzen-modellerne hidtil ligget på omkring halvdelen af Intels, sammenlignet med ydelsen. Det er dog ikke sikkert, at prisforskellen for CPU'en slår igennem på den samlede pris for en ny bærbar computer til juletræet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For bærbare computere er strømforbruget ikke uvæsentligt. Er der lavet sammenligninger på strømforbruget under lignende belastning?

 • 0
 • 0

Den såkaldte TDP (thermal design power) ligger på samme niveau som Intels tilsvarende modeller, nemlig 15 W.

Venlig hilsen Tania Andersen, Journalist

 • 4
 • 0

TDP´en kan justeres mellem 12-25W sandsynligvis via bios, som nuværende AMD APU´er har mulighed for, men software vil som minimum også kunne vælge max frekvensen, på batteri og kabel, som nuværende generation allerede kan det. Desktop Ryzen har et sted mellem 10-20 temperatur og strømmålere spredt ud over chippen til at hjælpe med at styre forbruget og bærbar udgaven er en halv generation forand desktop modellen har AMD udtalt.

En lang række bærbar pc producenter underdimensionerer desværre kølingen, så max hastigheden og max forbruget falder hvis max temperaturen på processoren nås, hvilket giver et strømforbrug der er meget ustabilt og stort set umuligt at sammenligne, uden samtidigt at måle arbejdet der bliver udført.

Et eksempel, en Macbook med intel i5 og i7 er ca. lige hurtige efter 5 minutters hårdt arbejde, på grund af at max temperaturen er nået og processoren drosler ned, i mindre krævende opgaver eller hvis blæser hastigheden sættes til max, er den dog en del hurtigere.

På desktop markedet bruger Ryzen for det meste mindre strøm, end en tilsvarende 7-8000 serie Intel, der er dog et par scenarier hvor det omvendte gør sig gældende.

 • 8
 • 0

Gør en kæmpe forskel. Nu er det netop dem der tager sig sammen og leverer ordentlig køling til en AMD, der har en kæmpe fordel - De har et halvt processorbudget at gøre godt med...

Må vi få nogle bærbare der er konstrueret med omtanke og på at blive brugt i hverdagen - Og ikke bare er smarte i en 10-sek. benchmark!

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten