Krav om officiel opklaring af arena-kollaps

Fagfolk i byggeriet frygter, at opklaringen af tagkollapset i Siemens Arena i Ballerup bliver et spørgsmål om spidsfindig jura eller forsikringsselskabernes indbyrdes interesser. Sammenstyrtningen i cykelhallen med plads til 8.000 tilskuere kunne være endt i en katastrofe. Alligevel overlader Erhvervs- og Boligstyrelsen arbejdet til de involverede parter og en lukket voldgiftssag.

Formanden for Dansk Bygningsinspektørforening, ingeniør Mogens Peter Sundbøll er overrasket. Han forventede, at styrelsen skarpt ville overvåge udredningen af skandalen.

»Vi må have en helt uvildig instans, som gennemfører undersøgelsen. Det må da også være i de involverede parters interesse. En ting er placeringen af det juridiske ansvar, men mine medlemmer er mest interesserede i at få den tekniske forklaring på sammenstyrtningen, så vi undgår en gentagelse,« siger han og får opbakning fra blandt andre formanden for IDA Byg, civilingeniør Niels-Arne Jensen.

Afstivningen af tagspær i Siemens Arena er begyndt efter kollapset 3. januar, hvor 2 af 12 limtræsspær faldt ned. (Foto: C. Dalhoff) Illustration: C. Dalhoff

Også Erik Reitzel, professor i konstruktionsdesign på DTU, så gerne en uvildig udredning:

»Det vil være vigtigt at få udarbejdet en officiel, uafhængig, teknisk-videnskabelig undersøgelse, så det ikke bliver juraen alene, der afgør spørgsmålene, men også realiteterne. Kun ved at kende den rigtige årsag kan vi træffe forholdsregler mod gentagelser,« siger han og nævner som eksempel, at tyskerne gennemførte en sådan undersøgelse, efter taget på Berlins kongressal pludselig styrtede sammen en stille majdag i 1980.

Det er ikke kun herhjemme, at myndighedernes passivitet vækker undren. Også Åge Holme- sted, der er teknisk direktør i det store norske limtræsfirma Moelven, melder sig i koret.

»Det virker ulogisk, at myndighederne ikke gransker kollapset. I Norge ville man uden tvivl vurdere, at når en hal med plads til så mange mennesker styrter sammen, så har almenheden en klar interesse i at vide, hvorfor det skete. Husk på at den er kollapset alene ved sin egenvægt,« siger han og fortsætter:

»Givetvis ville man i Norge også foretage en politimæssig undersøgelse for at placere et ansvar. Det er jo vigtigt, at vi lærer noget af sådanne uheld, hvor der har været en meget stor reel risiko for så mange menneskers liv,« siger han.

Trods opfordringerne afviser Erhvervs- og Boligstyrelsen at gå ind i sagen, før der foreligger en syns- og skønsrapport.

»Vi følger sagen og skal nok gå i aktion, hvis der er behov for det. Men det er jo altså en partssag at finde ud af, hvem der har ansvaret for det, der er gået galt. Det er ikke en myndighedsopgave at lave opklaringsarbejdet,« siger kontorchef Ella Blousgaard.

Der kan gå måneder, før skønserklæringen er færdig.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten