Kratere efter smadrede sonder fundet på Månen

Forskere har fundet arrene på Månens overflade fra de to Nasa-rumsonder, Ebbe og Flod, som i december blev smadret mod Månens overflade.

Kraterne kan hjælpe med at fortælle om sammensætningen af måneoverfladen i området.

Nedslagskraterne fra tvillingerumsonderne Ebbe og Flod, der den 17. december 2012 blev smadret mod Månens overflade, er mellem fire og seks meter i diameter.

De nye nedslagskratere befinder ved Månens nordpol syd for Mouchez-krateret og nordøst for Philolaus-krateret på en skråning, som rejser sig 2.500 meter over omgivelserne. De ligger med 2.200 meters afstand fra hinanden.

I december blev Nasa-sonderne Ebbe og Flod smadret mod Månen. Illustration: Nasa

Læs også: To rumsonder smadret mod Månen med 6.000 kilometer i timen

Billederne stammer fra Lunar Reconnaissance Orbiter, der i februar 2013 fløj hen over nedslagsområderne for de to rumsonder. Under overflyvningerne blev der taget både almindelige billeder og 3D-billeder af området.

Den ledende forsker på Lunar Reconnaissance Orbiters kamera, Mark Robinson fra Arizona State University, kalder jagten på nedslagene som at lede efter en nål i en høstak.

Han præsenterede billederne af Månen før og efter nedslaget på den 44. Lunar and Planetary Science-konference i Texas i sidste uge.

Læs også: Nasa vil smadre 'Ebbe' og 'Flod' mod Månen i nat

Hver af de to Grail-sonder(Gravity Recovery and Interior Laboratory) var på størrelse med en vaskemaskine og vejede 200 kilo hver.

De ramte Sally Ride-bjerget tæt ved Goldschmidt-krateret. Her kom de ind med en lav vinkel på 1,5 grader og ramte med en hastighed på 6.050 kilometer i timen.

De styrtede ned med 30 sekunders mellemrum og cirka 4,5 kilometers afstand.

Grail-sonderne blev sendt op i september 2011 for at kortlægge Månens tyngdefelt med hidtil uhørt præcision.

Her blev de to sonder smadret mod Månen. Illustration: Nasa

Sonderne fløj i formation omkring Månen indtil sidste år, da de løb tør for brændstof. Her målte de små variationer i tyngdefeltet, der skabes af bjerge, kratere og massekoncentrationer under Månens overflade.

De har foretaget den hidtil mest præcise kortlægning af Månens tyngdefelt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det bliver spændende når vi seer billeder fra Taurussletten, hvor Roveren holder, og vi bliver tilfredse. Historiske billederFinn Bjerrehave Vig

 • 1
 • 1

"Nasa-rumsonder, Ebbe og Flod" Egentlig går jeg kraftigt ind for at bruge danske ord frem for udenlandske, hvis de danske er lige så gode, men jeg synes navne er noget andet. Det gør forfatteren åbenbart også, når det gælder andre navne (Lunar Reconnaissance Orbiter f.eks) Har forummet en mening om det? :-)

 • 1
 • 0

Enig... Ebbe og Flod - jeg har ingen ide om hvad der er for nogle. Hvis de har et navn, så er det et navn.... og de tolker man ikke

 • 1
 • 0

I har ret, normalt oversætter man jo ikke navne på "fartøjer" og den slags genstande (HMS Elephant, Air Force One, Graf Spee osv). De to sonder hed "Ebb" og "Flow.

NASA News Release Jan. 17, 2012: Twin NASA spacecraft that achieved orbit around the moon New Year's Eve and New Year's Day have new names thanks to elementary students in Bozeman, Montana. Their winning entry, "Ebb and Flow," was selected as part of a nation-wide school contest that began in October 2011.

http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/jan/H...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten