Kraftværker enige med Klimarådet: CO2-kvotesystemet skranter fælt

Illustration: Scanpix

En ny rapport fra Klimarådet, der kritiserer CO2-kvotesystemet for at have tabt pusten, bliver rost af kraftværkernes brancheorganisation, mens landets energi-, forsynings- og klimaminister beder rådet om ’trække vejret og være lidt positiv’.

Rapporten siger kort fortalt, at et virkningsløst kvotemarked betyder, at det ikke reducerer CO2-udledningen før om mange år, hvis man skrotter nogle CO2-kvoter. Ligesom opførelse af en vindmøllepark i Danmark ikke vil medføre en tilsvarende øget CO2-udledning et andet sted i Europa.

Læs også: Klimaråd advarer regeringen: Destruktion af CO2-kvoter virker først om 80 år

Kraftværkernes brancheorganisation, Dansk Energi, er glad for, at Klimarådet nu råber vagt i gevær:

»Rådet viser, at vi ikke kun kan sætte vores lid til kvotesystemet, som det ser ud i dag, hvis vi skal nå vores klimamål for 2030. Der skal en konkret dansk indsats til for at nedbringe udslippet af CO2 fra især transport og bygninger,« siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, til Ritzau.

Investeringer giver reel effekt

Anders Stouge hæfter sig også ved, at regeringen har opstillet et mål om, at halvdelen af vores energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energi.

»Samtidig viser rapporten, at grønne investeringer i Danmark faktisk giver god mening og har en reel effekt på CO2-udledningen. Det er endnu en grund til at lægge en langsigtet og ambitiøs plan for den grønne omstilling af Danmark,« siger Anders Stouge.

Læs også: EU-Parlament vedtager reform af kvotesystem

Klima-, forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) deler ikke Klimarådets bekymring over EU's nødlidende CO2-kvotesystem, selvom han er enig i, at der er en konstruktionsfejl i systemet.

Til Ritzau siger ministeren:

»Jeg synes, at Klimarådet skal trække vejret og være lidt positiv over, at det i forrige uge lykkedes EU's klimaministre at skabe en historisk enighed om at trække et større antal overskydende CO2-kvoter ud af markedet.«

»Hvis det lykkes at få EU-Parlamentet med på den redningsplan for kvotesystemet, der ligger nu, vil det betyde, at prisen på CO2-kvoter stiger. Dermed bliver kvotesystemet et langt bedre redskab end i dag,« siger Lars Christian Lilleholt.

Forslag til genopretning ikke nok

Dansk Energi er dog langtfra enig i, at den foreslåede genopretning er tilstrækkelig:

»Der skal gøres endnu mere for at reparere kvotesystemet, hvis det skal spille en reel rolle i klimapolitikken,« siger Anders Stouge.

Klimarådet har simuleret Europa-Parlamentets forslag i modellens scenarie 1. Resultaterne viser, at prisen på kvoter kun bliver hævet med ca. 8 øre. i 2017, hvilket er en nærmest ubetydelig prisstigning, og i 2050 er prisstigningen kun knap 2 kr.

Læs også: Analytiker: EU’s CO2-kvoter har ingen effekt

Til gengæld er der mere effekt af forslaget om at annullere kvoter samt hæve andelen af overskydende kvoter, som skal overføres til systemets buffer, MSR.

Virkningen vil dog – ifølge Klimarådets beregninger– dog stadig først vise sig fra 2050 og fremad.

Flyt ikke kvoterne

Klimarådet fraråder også, at Danmark går ind og bruger kvoter fra kvotesystemet til at opfylde klimamål i ikke-kvotesektoren med. Det kaldes også at bruge en såkaldt fleksibilitetsmekanisme.

Læs også: Minister erkender: Landbrugspakken vil gøre det sværere at nå klimamål

Argumentationen er igen, at CO2-reduktionerne først vil vise sig langt efter 2030, og at Danmark alligevel vil skulle i gang med at finde reduktions-tiltag inden for sektorerne transport, landbrug og bygninger.

Men det er regeringen ikke enig i:

»Det har vi gjort, og det handler om, at det ikke skal blive urimeligt dyrt,« siger Lars Christian Lilleholt til Ritzau.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Angående EU`s Co2 kvotesystem som er blevet en behagelig sovepude for alle EU lande inklusive Danmark. Vi skulle om nogen være et foregangs land inden for grøn energi og omstilling,men vores energiminister er hoppet på Co 2 kvotesystemets tal cirkus og mener at det er nok,at flytte rundt på nogle tal, det er det bare ikke. Havene stiger og afsmeltningen af indlands isen fortsætter i uformindsket styrke.

 • 4
 • 2

Kraft værkerne er jo i den position at de får en masse kvoter på forhånd. Ja det siges at der er 2 milliarder kvoter i overskud, så deres problem er måske at de ønsker mere for de kvoter de har i overskud.

 • 1
 • 3

Det er så ikke rigtigt, Svend. Kraftværkerne er blandt de virksomheder, som faktisk skal købe kvoter via auktionerne. Dertil er kvoteoverskuddet primært skabt af industrivirksomheder, som har haft lavere end forventet produktion.

Når danske kraftværker ønsker dyrere kvoter skyldes det overvejende, at danske kraftværker er relativt Co2-effektive, og at højere kvotepriser vil øge konkurrenceevnen og prisen for dansk elproduktion.

 • 4
 • 0

Vi burde sætte en minimumspris på kvoterne, kunne fx være 100€/ton til en start, bliver de ikke solgt til den pris så bliver de ikke brugt.

Problemet med at regulere på antallet af kvoter er at det er svært at forudsige præcis hvor mange der er brug for, og hvis der ikke som nu er tydeligt kvoteoverskud vil prisen let kunne fluktuere voldsomt. Det er rigtigt dårligt for virksomhederne som får en stor usikker udgiftspost. Det resulterer i at politikerne ikke tør skære nok i kvotetallet, og vi har stort set gratis kvoter.

Med en minimumspris er der et konstant incitament til at reducere udledningen, og det er hvad der er brug for.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten