Det bliver interesant når James Webb Teleskopet kommer op om få år. Så vidt jeg lige ved har det netop specialiseret sig i radio-området og vil så sikkert (?) kunne lokalisere bedre?
Astronomerne har opfanget endnu et af de sjældne kortvarige radiosignaler, som kaldes Fast Radio Bursts, og dette det hidtil kraftigste er med til at give ny viden om en del af universet, som kun ganske vanskeligt lader sig observere: det kosmiske væv, der findes mellem galakserne.
Det beskriver en forskergruppe ledet af Vikram Ravi fra California Institute of Technology i USA og Ryan Shannon fra International Centre for Radio Astronomy Research ved Curtin University i Australien i en videnskabelig artikel i Science.
Signalet med en varighed på en tredjedel millisekund (full width at half maximum) havde en rekordhøj fluxtæthed på 120 jansky (1 jansky (Jy) er 10^-26 W/(m^2 Hz)). Det hidtil kraftigste havde en styrke på 30 Jy, mens hovedparten af observerede FRB har haft en styrke omkring 1 Jy.
Så det er et exceptionelt FRB, der nu er observeret.
Ved at analysere frekvensfordelingen i signalet kan astronomerne konkludere, at det har været mere end milliard år undervejs til os, og derfor må det stamme fra en galakse mindst en milliard lysår borte.
Med det nye kraftige FRB har astronomerne kunnet studere det kosmiske væv i form af gasser og magnetfelter mellem galakserne.
I det store og hele viser analysen, at de magnetiske egenskaber og turbulensen er, som astronomerne forventede. Det er dog et vigtigt resultat, for det er ganske vanskeligt at opnå observationer af disse forhold på anden måde.
Astronomerne er dog endnu ikke kommet nærmere en forklaring, hvad der er årsagen til Fast Radio Bursts.
De spekulerer i, at det kan skyldes voldsomme hændelser som kollisioner mellem neutronstjerner eller neutronstjerner, der falder ind i sorte huller.
Det bliver interesant når James Webb Teleskopet kommer op om få år. Så vidt jeg lige ved har det netop specialiseret sig i radio-området og vil så sikkert (?) kunne lokalisere bedre?
Det bliver interesant når James Webb Teleskopet kommer op om få år. Så vidt jeg lige ved har det netop specialiseret sig i radio-området
Nix. James Webb Teleskopet er ikke et radioteleskop, så skulle det også være meget større, men primært et teleskop for infrarødt lys. Derved kan det opfange signaler, der er meget rødforskudte og dermed meget langt borte fra os i dag.
Ah ja, så var det dét jeg huskede. Det med størrelsen på radioteleskoper (pga den lange bølgelængde) burde jeg jo vist have sagt mig selv .. Det er også derfor lokalisering af radiosignalerne er så svært?
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard