Kraftigt radiosignal giver astronomerne ny viden om kosmisk væv mellem galakserne

Parkes radioteleskopet i Australien med en 64 meter stor modtager har opfanget størstedelen af alle kendte Fast Radio Bursts. Illustration: CSIRO

Astronomerne har opfanget endnu et af de sjældne kortvarige radiosignaler, som kaldes Fast Radio Bursts, og dette det hidtil kraftigste er med til at give ny viden om en del af universet, som kun ganske vanskeligt lader sig observere: det kosmiske væv, der findes mellem galakserne.

Læs også: Mystisk radiosignal er sporet til fjern galakse

Det beskriver en forskergruppe ledet af Vikram Ravi fra California Institute of Technology i USA og Ryan Shannon fra International Centre for Radio Astronomy Research ved Curtin University i Australien i en videnskabelig artikel i Science.

Den gule cirkel viser et typisk oprindelsessted for FRB. Da det nye FRB var meget kraftigt, er det lykkedes at bestemme dets oprindelse til et mindre bananformet område nær kanten af cirklen, hvor der findes seks galakser. Den største af disse VHS7, og der er sandsynligvis her, det nye FRB opstod. Illustration: Vikram Ravi/Caltech og Ryan Shannon/ICRAR-Curtin/CSIRO

Signalet med en varighed på en tredjedel millisekund (full width at half maximum) havde en rekordhøj fluxtæthed på 120 jansky (1 jansky (Jy) er 10^-26 W/(m^2 Hz)). Det hidtil kraftigste havde en styrke på 30 Jy, mens hovedparten af observerede FRB har haft en styrke omkring 1 Jy.

Så det er et exceptionelt FRB, der nu er observeret.

Magnetisme og turbulens i det kosmiske væv

Ved at analysere frekvensfordelingen i signalet kan astronomerne konkludere, at det har været mere end milliard år undervejs til os, og derfor må det stamme fra en galakse mindst en milliard lysår borte.

Med det nye kraftige FRB har astronomerne kunnet studere det kosmiske væv i form af gasser og magnetfelter mellem galakserne.

I det store og hele viser analysen, at de magnetiske egenskaber og turbulensen er, som astronomerne forventede. Det er dog et vigtigt resultat, for det er ganske vanskeligt at opnå observationer af disse forhold på anden måde.

Årsagen er ukendt

Astronomerne er dog endnu ikke kommet nærmere en forklaring, hvad der er årsagen til Fast Radio Bursts.

De spekulerer i, at det kan skyldes voldsomme hændelser som kollisioner mellem neutronstjerner eller neutronstjerner, der falder ind i sorte huller.

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det bliver interesant når James Webb Teleskopet kommer op om få år. Så vidt jeg lige ved har det netop specialiseret sig i radio-området og vil så sikkert (?) kunne lokalisere bedre?

  • 0
  • 1

Ah ja, så var det dét jeg huskede. Det med størrelsen på radioteleskoper (pga den lange bølgelængde) burde jeg jo vist have sagt mig selv .. Det er også derfor lokalisering af radiosignalerne er så svært?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten