Kraftig solstorm rammer Jorden i dag
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kraftig solstorm rammer Jorden i dag

Det nye soludbrud er måske tegn på, at Solens aktivitet nu er ved at stige efter en usædvanligt lang periode med meget lav aktivitet. Solens aktivitet varierer cyklisk og topper med cirka 11 års mellemrum. Det seneste maksimum var i år 2000 og næste gang man forventer Solens aktivitet topper, er omkring 2013.

»Dette udbrud kommer direkte i mod os og forventes at ankomme her i løbet af den 4. august. Det er det første større udbrud rettet direkte mod Jorden i den senere tid,« siger Leon Golub fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i en pressemeddelelse.

Satellitter følger aktiviteter

Nasa's nye Solar Dynamics Observatory og andre satellitter har direkte fulgt aktiviteterne på Solen. De har observeret en serie af buer af gas, kaldet filamenter, og udbrud af elektrisk gas blive slynget ud fra Solen.

Et udbrud med filamenter på Solen fotograferet med Nasa Solar Dynamics Observatory. Foto: Nasa Illustration: Nasa

Udbruddet ser ud til at stamme fra solplet nr. 1092, mens der 400.000 kilometer borte også er set et stort magnetisk filament forlade Solen. Timingen mellem de to begivenheder ser ud til at være forbundet, da en sol-tsunami blæste henover Solens nordlige halvkugle og har været med til at slynge materiale væk fra Solen.

Soludbrud finder sted i Solens korona hvor plasma opvarmes til mange millioner grader og accelerere elektroner, protoner og tungere ioner op til tæt ved lysets hastighed. Dette fremkalder kraftig elektromagnetisk stråling ved mange bølgelængder.

Vil give polarlys

Udbruddet bevæger sig siden søndag de 150 millioner kilometer fra Solen og mod Jorden. Når massen af plasmaet rammer Jordens magnetfelt, vil det, under de rette betingelser, strømme end langs feltlinierne og reagere med ilt- og kvælstofatomer i den øvre atmosfære. Dette skaber de flotte polarlys.

Nogle gang kan sådanne kraftige geomagnetiske storme slå kommunikationssatellitter ud af drift og påvirke højspændingsnettet på Jorden. Denne storm ser dog ikke ud til at være en større trussel. Udbruddet er kategoriseret som C3, hvilket er den svageste slags udbrud.

Til sammenligning kan de kraftigere M-klasseudbrud skabe kraftige områdebestemte radio-blackout, mens X-klasse udbrud kan skabe globale forstyrrelser.

Dokumentation

Læs her pressemeddelelsen fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

[Udbruddet er kategoriseret som C3, hvilket er den svageste slags udbrud. ]

Hvordan stemmer det med overskriften?

  • 0
  • 0

plasma opvarmes til mange millioner grader og accelerere elektroner, protoner og tungere ioner op til tæt ved lysets hastighed.

[b]tæt[/b] ved lysets hastighed.

Udbruddet bevæger sig siden søndag de 150 millioner kilometer fra Solen og mod Jorden.

siden søndag..? Dvs. ~ 260000 sekunder. Afstand 15010^9 km. hastighed ~ 57710^3 m/s. c=300*10^6 m/s

Dvs i omegnen af 0,2% af c - er det 'tæt på'?.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten