Kraftig regn sender gyllebakterier direkte i grundvandet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kraftig regn sender gyllebakterier direkte i grundvandet

Normalt bliver farlige bakterier i gylle optaget af andre organismer på vej ned gennem jorden. Men i nogle tilfælde kan bakterierne faktisk stryge så hurtigt gennem jordlagene, at de ryger direkte ned i det øverste lag af grundvandet. Det skriver Videnskab.dk.

Det er forskningscenteret Pathos med deltagelse af Geus, Københavns Universitet og Aarhus Universitet, der har været i marken og undersøgt sagerne ud fra to forskellige scenarier:

Først målte de på grundvandet på marker, hvor der ikke havde været spredt gylle i et år, og herefter tog de nye prøver, da markerne havde fået gylle og et ordentligt regnskyl havde fået den godt ned i jorden via kanaler i den lerede jord.

Efter gyllespredningen viste prøverne et stort peak af colibakterier, som ikke er farlige for mennesker, men som alligevel kan få betydning for sundheden på længere sigt, vurderer Carsten Suhr Jacobsen, som er professor og leder af Pathos.

Læs også: Europa går til kamp mod antibiotikaresistens

Colibakterien kan nemlig være en god indikator for, at andre typer bakterier også vil have mulighed for at finde vej til grundvandet. Og her spiller det en rolle, at denne colibakterie er resistent over for tetracyklin, som landmænd bruger til at helbrede syge svin. Det kan fremprovokere resistente bakterier i dyrene, hvis afføring senere kan havne i grundvandet og får betydning for senere helbredelse af mennesker.

»Vores resultater viser, at sådanne bakterier fra gylle kan forurene det øvre grundvand i niveauer, der er op til 20.000 gange højere end grænseværdien. Det sker kun, når det regner, og efter 14 dage er bakterierne spist, så der kan man ikke længere spore kilden,« siger Carsten Suhr Jacobsen til Videnskab.dk.

Han mener, at vejen frem er, at landmændene i højere grad varmebehandler gyllen, inden den havner på marken. Derved får de gjort kål på bakterierne, så de ikke er et problem, uanset hvordan undergrunden eller vejrforholdene er skuet sammen. Så her appellerer han både til landmænd og myndigheder.

»Det burde være sådan, at det var en god forretning at lave biogas frem for som det er nu, hvor der er omkostninger forbundet med det. Men den økonomiske gevinst skal ikke stå alene, men følges op med ny lovgivning fra myndighederne, der siger, at landmændene skal pasteurisere gyllen. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan beskytte vores drikkevand mod gyllens sygdomsfremkaldende bakterier,« siger han til Videnskab.dk.

Dokumentation

Læs artiklen på Videnskab.dk

Kommentarer (53)

Inden for kort tid vil du få at vide fra landbrugets spiondoktorer, at du er en useriøs journalist, at du er imod landbrug generelt - ja måske værre en Magnus B, at der overhovedet ikke er tale om et problem samt at den kop kaffe du lige nu bruger på at dulme nerverne er langt værre end alt tab for landbruget lagt sammen.

Sq ikke sjovt at være journalist på ing.dk eller som debattør at få mere at vide om emnet fra disse doktorer ..., men tak for artiklen/dokumentationen!

Mvh
Stig Per

  • 1
  • 0

Hvad med at:
- Sprede mindre mængder gylle ud per arealenhed (forudsætter færre dyr, selvfølgelig)
- Sprede gylle på marker med større og mere udviklede afgrøder end de grønne strimler der titter frem nu - retentionen må da være højere (hvis vand opsuges, må det resterende hurtigt blive for tykt til at trænge langt ned så hurtigt)

For hvad er det vi gerne vil beholde i gyllen? Kvælstof
Hvilke forbindelser er N primært i når det er gylle vi snakker om? Ammoniak
Hvad kan fordampe? Ammoniak
Øges fordampningen af ammoniak ved høje temperaturer i væsken? Oh my, yes!

Jeg gætter på at bønderne IKKE skal til at have tryk-"kogere" som gylletanke, så mon ikke denne yndige tanke om pasteurisering forbliver på tegnebrættet?

  • 0
  • 0