Kraftig raketmotor fra SpaceX klar til første flyvning

SpaceX har gennemført 28 forskellige afprøvninger af deres nye og kraftigere Merlin-1D-raketmotor.

Det betyder, at det private rumfirma er klar til sin første opsendelse til sommer.

Under afprøvningerne har motoren kørt i sammenlagt 33 minutter på firmaets testfacilitet i McGregor i Texas. Dette svarer til 10 opsendelser.

Merlin-1D-motoren kan levere en kraft på 623 kilonewton mod den gamle Merlin-1C, som har en trykkraft på 423 kilonewton ved havets overflade.

Endvidere har den nye motor en bedre styring, så kraften kan reguleres mellem 70 og 100 procent, og dens struktur er blevet gjort lettere. Fremstillingen af motoren er også blevet gjort enklere og billigere.

Læs også: Raketmotoren TM250: En designhistorie.

Firmaets direktør og grundlægger, Elon Musk, siger i en pressemeddelelse, at Merlin-1D nu har været igennem alle de mange forskellige afprøvninger, som skal til for at vise, at den kan benyttes på den første opsendelse.

Jomfruturen bliver på Falcon-9-rakettens sjette flyvning, som skal finde sted til sommer med opsendelsen af den canadiske vejrsatellit Cassiope.

Falcon-9 har været opsendt fem gange hidtil - senest den 1. marts i år med en Dragon-transportkapsel til rumstationen.

De hidtidige opsendelser har benyttet ni Merlin-1C-motorer i Falcon-9-rakettens første trin.

Firmaet påpeger, at den nye Merlin-1D-motor er den hidtil mest effektive raketmotor med flydende brændstof i rumfartshistorien.

Læs også: Græshoppen flyver 80 meter op og lander sikkert igen

Motoren skal også indgå i firmaets kommende megaraket Falcon-9 Heavy. Her skal der benyttes 27 Merlin-1D-motorer i rakettens første trin.

Denne raket skal i fremtiden benyttes til bemandede opsendelser af astronauter for Nasa, hvis firmaet også vinder denne kontrakt. Falcon-9 Heavy skal kunne sende 53 ton ud i lav jordbane.

Merlin-1D bliver af SpaceX allerede benyttet på deres prototype af en genbrugelig raket, Grasshopper, som foreløbig er fløjet op i 80 meters højde og landet sikkert igen bagefter.