Kraftig eksplosion på pyrolysefabrik: »En menneskelig bøf«
Det var en menneskelig fejl og ikke problemer med de tekniske anlæg, der udløste en eksplosion og efterfølgende voldsom brand på Waste Plastic Upcyclings (WPU) pyrolysefabrik i Egebjerg i Odsherred Kommune i forrige uge.
Det fortæller bestyrelsesformand Niels Stielund.
Ingen kom til skade ved ulykken, men den har skabt store bekymringer i lokalområdet og i byrådet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Mennesker begår fejl, men for at noget så voldsomt skal kunne ske, skal der begås mange fejl. Næsten hvér gang man hører nogen undskylde sig med menneskelige fejl, er der pr definition tale om et utilstrækkeligt anlæg eller system. Ingen undskyldning. Der kan være undtagelser, men de er sjældne.Er det en menneskelig bøf at:
Hvordan kan en eksploderende nitrogenflaske antænde noget?
Sprængstumperne kan ramme elektriske installationer, brandbare genstande eller andre trykflasker ?
Dengang jeg arbejdede med pyrolyse/forgasning havde vi en sikkerhedsskorsten, hvis en forpufning/eksplosion af gasser skete - og ja - vi fik brug for den!
Det er direkte uansvarligt ikke at arbejde med en sikkerhedsaflastning, som fører væk - ud til det fri, og helst over tag!
Software er stadig ikke en garanti, så de bør ikke få tilladelse med at arbejde på en ny installation, før "aftræksforholdende" er sikre.
Jeg håber, at Arbejdstilsynet læser med.
Purge med inert gas er ikke triviel. Strømningforhold kan medføre at opblanding i beholderen ikke er god. Så kan der være lommer af antændelig gas.
Se evt: Svigt af inertgas purge medførte eksplosion i beholderhttps://backend.orbit.dtu.dk/ws/files/130182826/2017_01_DKemi_Svigt_af_inertgas_purge.pdf
Grænsen for, hvornår en beholder er omfattet af trykbeholderbekendtgørelsen, og den deraf afledte dokumentationsbyrde, går netop ved 0,5 bars overtryk.
- fuldt automatiseret. Det vil angiveligt sikre mod, at noget lignende kan gentage sig*.
bare rolig, det vil være under fuld softwarekontrol ;)
Hvorfor så ikke brænde plastikken direkte i vores affaldsforbrændings anlæg og spare indsamlingen, sortering transport, pyrolyse, mere transport og energiforbruget associeret med alt dette overflødige ævl?
Hvordan kan en eksploderende nitrogenflaske antænde noget?
Som udgangspunkt er kun polyolefiner (PE og PP) samt evt. polystyren og PMMA egnet i pyrolyse, da andre typer skader oliekvaliteten. Så det er nok rimeligt at antage at de har holdt sig til disse.
Der har dog tidligere været tilfælde (Reaktor i Frederiksværk) hvor et plastpyrolyse-pilotanlæg eksploderede fordi PVC ved et uheld var kommet med - og dannede brint med aluminium. Det førte også til en eksplosion. Det tyder dog ikke på at det er samme fejl der er sket i Egebjerg.
Mon ikke reaktoren er forpuffet med en blanding af pyrolysegas og ilt så døren til batch-reaktoren har givet efter (der nævnes at de fremover skal sikre et at overtrykket holdes under 0.5 bar(g)). Så er der allerede sendt en flamme ud og plastmassen har kunnet nære en kraftig brand.
Godt der ikke stod nogen i nærheden!
Er det en menneskelig bøf at:
- Trykflasken står indendørs (!) nær store mængder fast og flydende brandnærende materiale(!!)?
- der ikke er nogen / er utilstrækkelig overtrykssikring på reaktoren?
Jeg vil vove den påstand at risikovurderingen af anlægget er groft mangelfuld hvis den ikke har fanget ovenstående.
Fra et risiko/sikkerhedssynspunkt findes "menneskelige bøffer" ikke rigtigt...
Citat "Saying "shit happens" indicates events are random, have no meaning and there is no accountability or responsibility. It indicates such events could just as easily happen again and there's nothing we can do about them. "
Nogen der ved hvilken type plastic der er tale om ?