Kræftforsker advarer mod mobiltelefoner

Lederen af kræftforskningscenteret ved University of Pittsburgh i USA har udsendt en advarsel til 3.000 ansatte ved universitetet omkring risikoen ved brug af mobiltelefoner.

Advarslen baseres ifølge nyhedsbureauet AP på tidlige forskningsresultater, som endnu ikke er offentliggjort.

Dermed puster centerlederen, Ronald Herberman, til den langvarige debat om en eventuel kræftfremkaldende virkning på celler i menneskekroppen fra radiobølgerne fra mobiltelefoner.

»Selvom beviserne stadig er kontroversielle, så er jeg overbevist om, at der er tilstrækkelige data til at forsvare at udsende en advarsel om mere forsigtig brug af mobiltelefoner,« skriver Ronald Herberman i sin advarsel ifølge AP.

Der er hidtil ikke fundet nogen statistisk sammenhæng mellem brugen af mobiltelefoner og svulster i hjernen. Den største offentliggjorte undersøgelse er baseret på registrering af 420.000 danske mobiltelefonbrugere.

Heller ikke tilsvarende undersøgelser i udlandet har fundet nogen sammenhæng mellem brugen af mobiltelefoner og kræft. Samtidig har forskerne ikke fundet en biologisk sammenhæng mellem radiobølger i mobiltelefonernes frekvensområde og udviklingen af kræftceller.

Alligevel mener visse forskere som i dette tilfælde Ronald Herberman, at det er nødvendigt at udvise rettidig omhu, indtil langtidsvirkningerne er undersøgt nærmere.

Dokumentation

AP: Pittsburgh cancer center warns of cell phone risks