Kræftens Bekæmpelse vil undersøge vindmøllestøj

16. august 2013 kl. 07:5717
Jyllands-Posten: Kræftens Bekæmpelse tilbyder de danske myndigheder at fastslå, om danskerne blive syge af et bo tæt på vindmøller.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vindmøller på land bliver kritiseret af utilfredse naboer, der blandt andet frygter at blive syge af støjen. Kræftens Bekæmpelse har nu tilbudt de danske myndigheder at undersøge, om støjen skader helbredet.

Tilbuddet er nu ved at blive vurderet af danske og internationale eksperter, der også skal sætte de videnskabelige rammer om projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen er den første, der ikke kun tager udgangspunkt i folks egne indrapporteringer af gener, men medtager store mængder data fra danske registre for at fastslå helbredseffekterne.

»Danmark er det eneste land i verden, hvor man har gode muligheder for at lave sådan en forskning, for vi har registre over alle de nødvendige data, og de rækker alle sammen op til 50 år tilbage,« siger seniorforsker fra Kræftens Bekæmpelse Mette Sørensen til Jyllands-Posten.

Dokumentation

Jyllands-Postens artikel

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
18. august 2013 kl. 23:33

Tak Jens for svaret.
Men det duer slet ikke, fordi jeg er tunghør allerede. Så at bruge ørepropper, virker slet ikke.</p>
<p>Hvordan med at høre røgalarmen? Eller det skal man bare glemme?!</p>
<p>Mvh
Tine- der er "indebrændt" på ret mange områder- allerede

Hvis du er tunghør - er der så et problem? Måske har du et problem ved visse frekvenser, som du ikke er tunghør overfor? Tunghør kan være meget frekvensafhængigt, og i nogle tilfælde, høres fint meget dybe toner - faktisk mere tydeligt og generende, end for dem der ikke er tunghør. Så det kan ikke udelukkes, at du også påvirkes i højere grad af infralyd, og f.eks. vindmølle støj. Nogle får evner, som de ikke har haft tidligere, fordi at hjernen indstiller sig til at høre de lave toner. Og de hører ting, som ikke normalt høres, fordi vi med normal hørelse, har så mange andre lyde der overdøver infralyd.

Tror at der findes hørepropper med indbygget højttaler. Dvs. at de totalt lukker høregangen, så ingen forkerte lyde kommer ind, og virker derved som højttaler og høreprop samtidigt. Du kan så - hvis du er lidt fix med en loddekolbe, lodde dem på højttaleren i røgalarmen. Så kan du sove med hørepropper, og nemt høre røgalarmen samtidigt. Men pas på, at ikke blive viklet ind i ledningerne.

Bruger du høreapparat? Så kan du måske tage batteriet ud om natten?

Det smarte vil være, hvis høreapparater isolerede for støj og lukkede høregangen ligesom ørepropper, og kunne sættes til forskellige programmer. Så kunne høreapparat producenten, f.eks. indbygge et mute/squelch program, der kun åbner for lyde fra røgalarmen. Eller, et mindre skeptisk, der åbner lyde fra røgalarmer, vækkeure, beeps fra stopure mv. Og med høreapparatet i "natmode", vil kunne spares strøm, lukkes for støj, og samtidigt ikke være problem med, at ikke høre røgalarm eller andet tydeligt. Fidusen er, at den kun lytter på forholdsvis kraftige lyde, og helt slukker størstedel af elektronikken, og behandling af lyden. Åbningsniveauet for lyden, kan måske afhænge af frekvens, og lydniveau indstilles på fjernbetjeningen.

Og manden kan også få en fjernbetjening til dig, som han f.eks. kan bruge til at vække dig med, eller justere din hørelse, hvis der er noget, du ikke behøver at høre...

18
18. august 2013 kl. 21:17

Tak Jens for svaret. Men det duer slet ikke, fordi jeg er tunghør allerede. Så at bruge ørepropper, virker slet ikke.

Hvordan med at høre røgalarmen? Eller det skal man bare glemme?!

Mvh Tine- der er "indebrændt" på ret mange områder- allerede

16
17. august 2013 kl. 22:15

Måske er der tale om indtægtsneutral virksomhed, hvor kræftens bekæmbelse får dækket deres udgifter, og det er det?

15
16. august 2013 kl. 18:12

Kræftens Bekæmpelse har nu tilbudt de danske myndigheder at undersøge, om støjen skader helbredet.

Skal det forstås sådan at det er en indtægtsskabende virksomhed, beregnet til at genere indtægter til kræftforskning? Eller er der tale om at man vil gøre det vederlagsfrit?

Især i det sidste tilfælde bliver det svært at smide penge i indsamlingsbøsserne.

Man skal ikke være blind, for at enhver organisation, hvor medarbejdere får deres udkomme gennem organisation, vil have en tendens til at udvide sin aktivitet.

14
16. august 2013 kl. 15:24

Her: 56.256016,8.279774 Har der boet endda mange mennesker indenfor ~100-200 meter af en mølle med en totalhøjde på 80 meter, i både kortere og længere tid. Så en spørgeskemaundersøgelse eller ligende vil kunne give en del data til undersøgelsen.

Det skal ses i forhold til at kravene, så vidt jeg kan se idag er 4xtotalhøjde. I det nævnte tilfælde svarende til 320 meter, så vidt jeg løseligt kan måle på google maps. Er kun svømmehallen i det nordvestligste hjørne af området 320 meter fra møllen.

13
16. august 2013 kl. 14:33

Eller forstyrret søvn, så er man mere udsat for hjerte-karsygdomme- og kræft. Det er påvist i flere og hinanden uafængige studier.

Men så er vi ude i en (eventuelt) toleddet årsagsforklaring, som bør være genstand for to forskellige undersøgelser.

Et led, hvor nogle MÅSKE er generet af lavfrekvenst vindmøllestøj og et andet hvor disse gener medfører kræft i et eller andet (sandsynligvis mindre) omfang.

Jeg er helt med på at Kræftens Bekæmpelse måske kan være en samarbejdspartner i det andet led, som også ville være en meget mere bred og gavnlig afklaring. Men jeg kan ikke se at de skulle have nogen særlige faglige forudsætning om at undersøge det første led, som specifikt har med vindmøller og stress at gøre.

10
16. august 2013 kl. 11:29

Men min nabo har et arbejde, som mælkekontrollant, der betyder, der kører af og til meget store fragtbiler- Og vores hus (soveværelse) er to meter fra vejen. Det kan jeg dårligt flytte.

Der er en del larm, og det har værret værre, da de havde hjemmeboende børn med kørekort. Biler i tomgang larmer til tider ganske meget. :-P Når man gerne vil sove klokken 5 en vintermorgen fordi, man skal op halv seks.

Her må slet ikke monteres vindmøller pga reglerne- og fredet areal, kystnært og fredet vandareal, så det er så nemt! Det kan ikke lade sig gøre- overhovedet.

Naboerne har så fået solceller (jeg er meget misundelig!) Men det er jo, hvad det er. Og de støjer da ikke.

Mvh Tinr

9
16. august 2013 kl. 11:04

det skal man ikke være i tvivl om. personligt bliver jeg teoretiseret af en landsbytosse der lufter sin larmende hund ved midnatstid. Det har udviklet sig til at jeg hader landsbytossen og vil ham det ondt. Så jeg kan bekræfte at min empati er forsvundet.

8
16. august 2013 kl. 10:56

Måske burde Kræftens Bekæmpelse hellere fokusere lidt mere på deres egen mærkesag, end at blande sig i ting de ikke har kompetence til, og lade være med at spilde de mange velmenende støtters penge.

De seneste år har de i højere og højere grad gjort sig uheldigt bemærket, eksempelvis deres hetz mod e-cigaretter hvor deres argument var at de skulle forbydes fordi "man ikke havde beviser for at vanddamp ikke var skadeligt" ... det er ligeså gyldigt argument som at forbyde sutsko fordi der ikke er beviser for at det ikke også er skadeligt at ryge dem.

Hvis der fandtes et fornuftigt alternativ til KB man kunne støtte, som rent faktisk bevarede deres fokus på kræft, så var min månedlige økonomiske støtte flyttet dertil øjeblikkeligt. KB er blevet alt for store og magtfulde, og bruger alt for mange ressourcer på alt muligt andet end hvad de står for.

6
16. august 2013 kl. 10:41

Eller forstyrret søvn, så er man mere udsat for hjerte-karsygdomme- og kræft. Det er påvist i flere og hinanden uafængige studier.

Når folk holder op med at ryge og drikke, og begynder, at spise sundt, så er søvn og støj de næste vigtige faktorer. Så kommer motion og luftforurening (i et land som Danmark).

Luftforuering i Kina er noget helt andet (og værre).

Mvh Tine- der bor på landet- og har støj som problem.

4
16. august 2013 kl. 10:08

Har Kræftens Bekæmpelse intet andet at gøre kun at gå efter nogen populistiske ubetydelige projekter?

mvh.

2
16. august 2013 kl. 09:59

Der er næppe ret mange, der tror at spec. vindmøller giver kræft, men nogle få indædte modstandere af vindmøller har her fundet en eminent forskrækkelsesmiddel, så effektiv, at nogle politikere lader sig rive med. Men det bliver da spændende at høre hvad de siger til undersøgelsen. Mon ikke lavfrekvent lyd fra trafikstøj og andre menneskeskabte lyde fra fabrikker ol., er mindst lige så farlige som lyde fra en møller, der i øvrigt placeres langt væk fra der hvor folk opholder sig og med et støjniveau langt under trafikstøj.

1
16. august 2013 kl. 09:25

Okay, hvordan skulle vindmøllestøj lige kunne fremkalde KRÆFT, sådan rent fysiologisk? Stress ja, måske, men kræft?