Kræftens Bekæmpelse: Mobiltelefoner er fortsat ufarlige

Kræftens Bekæmpelse afviser resultaterne i en ny svensk undersøgelse, udført af kræftforskeren, professor ved Örebro Universitetssygehus Lennart Hardell, som hævder, at en times daglig mobiltelefoni fordobler risikoen for at få kræft i hjernen.

Overlæge ved Kræftens Bekæmpelse, Christoffer Johansen, siger, at den svenske undersøgelse er upålidelig og består af to sammenlagte undersøgelser uden nye data.

»Undersøgelsen får os ikke til at ændre vores anbefalinger om mobiltelefoni,« siger Christoffer Johansen til Ritzaus Bureau.

Den svenske undersøgelses konklusioner er baseret på studier af 905 kræftpatienter.

»Undersøgelsen er den første i verden, der har fulgt en gruppe patienter, som gennem mange år har talt i mobiltelefon,« siger Lennart Hardell.

Resultaterne står i stærk kontrast til en tidligere dansk undersøgelse, der konstaterede, at der ingen forøget risiko er ved at tale i mobiltelefon.

»Når jeg kommer frem til det modsatte resultat af den danske undersøgelse, skyldes det, at jeg har undersøgt patienter, som gennem langt flere år har talt i mobiltelefon. Her ser vi langtidsvirkningen, siger Lennart Hardell.

Den svenske undersøgelse er foretaget fra 1997 til 2003 og omfatter 905 patienter med hjernesvulster. Den viser blandt andet, at kræftrisikoen er større i den side af hovedet, hvor man normalt holder sin telefon.

Kræftens Bekæmpelse afventer indtil videre resultaterne af en stor europæisk undersøgelse om mobiltelefoni og kræft, der ventes offentliggjort i løbet af seks måneder.