Kræftens Bekæmpelse-forsker protesterer mod frikendelse af glyphosat
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kræftens Bekæmpelse-forsker protesterer mod frikendelse af glyphosat

En lang række af verdens førende kræftlæger med tilknytning til WHO forsøger nu at råbe EU-Kommissionen op og forhindre, at verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, bliver frikendt for risikoen for at kunne give kræft. Mellem dem er seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Lægerne står bag et brev til sundhedskommissær Vytenis Andriukaitis, hvor de opfordrer til, at EU ser bort fra frikendelsen, som ellers kom fra EU’s eget fødevareagentur, Efsa.

Læs også: Europa trodser WHO: Glyphosat frikendt for at være kræftfremkaldende

Frikendelsen af glyphosat er kontroversiel. Den skete, under et halvt år efter at WHO’s egen kræftkomité, International Agency for Research on Cancer (IARC), var kommet frem til, at glyphosat sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Læs også: WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende

En af forskellene er, at mens WHO har set på de blandinger, som glyphosat indgår i, herunder Roundup, så beskæftiger Efsa sig kun med selve plantegiften.

Brevet til EU-kommissæren er skrevet af den amerikanske forsker Christopher J. Portier. Han var indkaldt som særlig ekspert i komitéen, som for WHO undersøgte glyphosat. Industrien, herunder Roundup-producenten Monsanto og danske Cheminova, havde observatørpladser i gruppen.

Kræftforskerne hæfter sig ved manglen på gennemsigtighed og videnskabelig metode hos både Efsa og det tyske Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), som skrev den baggrundsrapport, der ligger til grund for Efsas vurdering.

Læs også: Trods glyphosat-frikendelse i EU: Ukrudtsmidler kan indeholde tvivlsomme stoffer

’Vi har gennemgået de to forskellige beslutninger om glyposats kræftfremkaldende egenskaber hos mennesker og konkluderer, at ARC’s beslutning er langt mere troværdig. Den hviler på en åbne og transparente procedurer udført af uafhængige forskere, som har udfyldt grundige erklæringer om interessekonflikter, og som ikke på nogen måde er tilknyttet til eller finansielt støttet af den kemiske industri,’ skriver forskerne.

’I modsætning hertil er BfR’s beslutning utroværdig, fordi den ikke hviler på beviser, og fordi den ikke blev taget åbent og transparent,’ fortsætter de.

’Vi mener, at BfR’s argumenter er fundamentalt og videnskabeligt fejlbehæftede, og at de skal afvises. Vi er kraftigt imod den næste ikke eksisterende vægt, som BfR har tillagt nogle publicerede, videnskabelige studier, og at BfR støtter sig så stærkt til data, som ikke er tilgængelige for offentligheden.’

Johnni Hansen (Foto: Kræftens Bekæmpelse) Illustration: Kræftens Bekæmpelse

’Derfor beder vi indtrængende Europa-Kommissionen om at se bort fra den fejlbehæftede Efsa-konklusion og at indkalde til en transparent, åben og troværdig gennemgang af den videnskabelige litteratur.’

: Giftekspert: Roundup-stof er mindre giftigt end bordsalt

Forskerne fremhæver, at IARC har vurderet mere end 950 forskellige stoffer siden 1971, og at proceduren er ekstremt velbeskrevet. 17 eksperter sad i den gruppe, som afsagde dommen over glyphosat.

Det samme fremhæver Johnni Hansen, når han skal forklare, hvorfor han har skrevet under på brevet.

»IARC ligger over, hvad Europa har af interesser. Det er derfor, at man i WHO har et overstatsligt organ, og det pudsige er, at både EU og det amerikanske National Cancer Institute betaler WHO for at gennemføre den slags undersøgelse,« siger han.

Læs også: Undersøgelse: Rotter dør af Roundup og gensplejset majs

»Normalt tager man det som et vink med en vognstand om, at der er noget om snakken, når WHO har vurderet og lagt åbent frem, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem et stof og kræft. IARC’s metoder er så gennemsigtige, som de overhovedet kan blive,« tilføjer Johnni Hansen.

Han understreger, at han underskriver brevet på egne vegne, ligesom forskerne arbejder uafhængigt af deres arbejdsgiver i IARC. Johnni Hansen har selv læst hele WHO’s vurdering af glyphosat, og han sætter ikke spørgsmålstegn ved, at der kan være risiko for, at sprøjtemidler er kræftfremkaldende.

Læs også: Omstridt professor genudgiver studie om Roundup og GMO, der giver kræft

Det er ikke alene hans afgørelse, om Kræftens Bekæmpelse vil advare mod kræftfaren ved glyphosat, men han forventer, at det vil bliver nævnt på organisationens hjemmeside.

Dermed går Kræftens Bekæmpelse også mod de danske myndigheder. Herhjemme læner Miljøstyrelsen og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) sig op ad Efsas vurdering. Der er således ikke planer om særlige danske tiltag, som skal sikre hverken medarbejdere i landbruget eller forbrugere mod glyphosat på grund af kræftfare, for den findes ifølge myndighederne ikke.

»Det er ikke usædvanligt, at når vurderinger går industrien imod, og når der er store interesser på spil, så ser man noget som to vurderinger, der er i hver deres ende af skalaen,« siger Johnni Hansen med henvisning til de to helt forskellige vurdering af glyphosat.

Kræftforskeres brev til EU-Kommissionen om glyphosat

Det er godt at kræftens bekæmpelse kommer på banen omkring landbrugets brug af kemi, særligt Roundup, som er det mest anvendte middel i landbruget på verdensplan, og også i Danmark.

Det som er set i mange forsøg med Glyphosat eller glyphosat baserede midler "Roundup" er skræmmende hvad angår kræft. og tilmed i doser som er langt mindre end der i dag er i vore fødevarer, det er ikke urealistisk at tro at Roundup forbruget, som er enormt, er direkte ansvarlig for en stor del af de kræfttilfælde som ses i dag.

Det er fint at Kræftens bekæmpelse er klar over hvor kilden til kræft er, forebyggelse starter ved kilden.

  • 11
  • 6