Kovending: Grønlandsk regering vil tillade minedrift efter uran

Der lægges nu op til, at grønlænderne også kan få glæde af den uran, der findes i den grønlandske undergrund. Efter valget for nylig er der blevet dannet en koalitionsregering mellem Siumut, Atassut og det nye parti Partii Inuit, der i deres partiprogram har stået stejlt på, at Grønland skulle være uranfri zone.

Men efter partiet er gået med i regeringen, er der kommet nye boller på suppen.

Læs også: Grønland kan blive verdens femtestørste eksportør af uran

»Vi vil gerne gå med til at ophæve nultolerancen over for uran og finde en øvre grænse for uranindhold i de råstoffer, som bliver udvundet,« sagde formanden for Partii Inuit, Nikku Olsen, ved pressemødet for præsentationen af den nye koalition, skriver hjemmesiden Sermitsiaq.

Atassut og Siumut har under valgkampen arbejdet på at få fjernet den grønlandske nultolerance over for uran, og nu vil disse bestræbelser indgå i koalitionsaftalen.

Uraneksport i Grønland skal også godkendes af Danmark.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med den nye koalitionsregerings labile udvælgelse af politiske tiltag - hvoraf flere er lodrette løftebrud og/eller vælgerbedrag - går Grønland en ustabil periode imøde med rent populistiske tiltag der antageligvis ikke kan forsvares på et ræsonabelt grundlag.

Netop spørgsmålet om uranudvinding er umådeligt kompliceret rent teknisk ligesom det geopolitisk udløser enorme komplikationer, hvorfor det er stærkt beklageligt - omend uomgængeligt rent politisk - at overlade dette til populistiske politikere.

At den fallerede koalitonsregering - som har et betydeligt medansvar for dens eget fald - samt dens velvillige eksperter og klakører ikke har kunnet indse at befolkningen ikke i længden ville acceptere koalitionens de facto afvikling af det store land udenfor hovedstaden er en uforståelig gåde. Det har ellers ikke skortet på højt uddannede kapaciteter til at analysere både samfundets behovs såvel som befolkningens, men på trods af utallige advarsler fortsatte koalitionen sin uholdbare kurs.

Som i så mange andre politiske systemer er det efterfølgende kommet frem at højtstående politiske ledere har båret en dybfølt foragt for den menige befolkning - hvilket man i bagklogskabens ulideligt klare lys også har kunnet tolke mange tiltag fra regeringens hånd - og dette straffes nu helt rimeligt.

Man kan kun ønske den menige befolkning alt det bedste for deres fremtid, men eksperimentet bliver uden tvivl overordentligt dyrt - ganske som 30 års labilt Hjemmestyre blev i form af solderi at bloktilskud såvel som indarbejdelse af en uhensigtsmæssig administrationskultur og spildte udviklingsmuligheder.

Med venlig hilsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten