Kosttilskud er fyldt med uvirksomme fyldstoffer og farlige urter

Naturlægemidler og kosttilskud er ofte ikke, hvad det, de giver sig ud for at være. Det viser ny forskning fra universitet i Guelph, Canada, ifølge The New York Times.

Produkterne, som lover alt fra at modvirke forkølelse til at stoppe hedeture og forbedre hukommelsen, indeholder ofte fyldstoffer som sojabønner, ris og hvede i stedet for de populære naturmedicinske planter og urter, som midlerne reklamerer med.

De canadiske forskere har undersøgt 44 tilfældigt udvalgte kosttilskud solgt af 12 forskellige virksomheder i USA og Canada, som skulle indeholde en række af populære naturmedicinske urter. Men da de testede dem, fandt de i stedet frem til, at planterne og urterne i produkterne enten var blevet meget fortyndet eller fuldstændig erstattet af de billigere fyldstoffer.

Forskerne har blandt andet undersøgt produkter med indhold af echinacea – blomsterarten solhat – som skulle være god mod forkølelse. Men kosttilskudene viste sig i virkeligheden i stedet at indeholde en art af bitter ukrudt, som forbindes med udslæt og kvalme.

Andre produkter, som skulle indeholde perikum, der bliver brugt til at behandle mild depression, indeholdt overholdet ikke noget fra den plante, men var i stedet udelukkende fyldt med ris eller alexandrinsk senna, en urt, der fungerer som et kraftigt afføringsmiddel.

Nogle produkter viste sig at være decideret farlige for mennesker at indtage. Kosttilskud, som skulle indeholde sort cohosh, også kaldet sort slangerod, der er et middel mod symptomer på overgangsalder såsom hedeture, viste sig i stedet at indeholde en beslægtet asiatisk plante, som kan være giftig for mennesker.

Den danske fødevarestyrelse har tidligere udsendt advarsler mod at købe de udenlandske kosttilskud med sort slangerod, fordi de ikke er underlagt samme regulering som i Danmark og har vist sig at kunne forårsage blandt andet leverskader.

Ud af de i alt 44 produkter, som forskerne testede, var der i en tredjedel af dem absolut ingen spor af de virksomme ingredienser, som produktet reklamerede med at indeholde. I mange andre produkter var der desuden suppleret med fyldstoffer, som ikke var nævnt på produktets ingrediensliste, som eksempelvis ris, hvede og sojabønner, hvilket kan være et problem for allergikere.

Den nye undersøgelse lægger sig i forlængelse af andre, mindre undersøgelser fra de seneste år, som har vist, at en anseelig andel af naturlægemidler ikke er, hvad de udgiver sig for. Undersøgelsen har dog som den eneste benyttet sig af en form for dna-test, som også bliver brugt til at afsløre mærkningssvindel andre steder i fødevarebranchen.

Forskerne har benyttet en teknik, hvor de i stedet for sekventere hele genomer kan undersøge gener fra en standardiseret region af genomet. De kortere sekvenser kan hurtigt analyseres, sammenlignes med andre i en database bruges til at identificere plante- og dyrearter.

Ingen af de specifikke produkt- eller virksomhedsnavne fra undersøgelsen er blevet offentliggjort.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Næh, det var derfor klostrene havde deres egne urtehaver til medicin. Problemet er når produktansvaret ikke bruges på kosttilskud, en simpel obligatorisk kontrol ville jo have afsløret det inden det blev frigivet på markedet. Apotekerne i f.eks tyskland sælger også urter ud over alm. medicin, men så er da tale om rene og efektive urter.

  • 4
  • 0

Hej.

Det er nu synd, at man ikke kan stole på, at kosttilskud og / eller naturlægemidler indeholder alt det, som de skal.

Man skelner mellem kosttilskud og naturlægemidler. Ved naturlægemidler mener myndighederne, at der er en sandsynlighed for, at de har effekt. Men myndighederne siger samtidig, at det ikke altid er godt nok dokumenteret.

Kære Mikkel Pedersen. Jeg har været inde på din hjemmeside. Jeg ser, at du sælger Omnimin. Det var vist førhen et naturlægemiddel. Nu er det ifølge et blad et kosttilskud. Det gør det dog ikke nødvendigvis dårligere. Men som privatperson tør jeg ikke tage Omnimin, da jeg er bange for skadelig overdosering.

Så jeg mener ikke, at man kan dokumentere, at alle kosttilskud og / eller naturlægemidler, som sælges i Danmark, er uskadelige.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

  • 1
  • 1

Ja hvad ligner det! Der plejer ellers kun at skulle en dårlig artikel omkring et medicinstof for at hele medicinalindustrien kan få en bredside fra befolkningen så hvorfor skulle naturlægemidler behandles anderledes?

Og hvordan giver den originale artikel et andet indtryk? De skriver at 59% af de testede produkter ikke indehold det som stod på etiketten. Hvordan havde overskriften set ud hvis det havde drejet sig om rigtig medicin?

  • 3
  • 1

Det er nu synd, at man ikke kan stole på, at kosttilskud og / eller naturlægemidler indeholder alt det, som de skal.

Jeg troede faktisk, naturlægemidler var underlagt samme kontrol som "almindelige" lægemidler?

Hmm. Kosttilskud virker måske, hvis de ellers (kun) indeholder de rigtige aktivstoffer. ;-)

Echinacea plejer i hvert fald, at virke for mig. - Placebo, eller ej. ;-)

  • 2
  • 0

hvis de ellers (kun) indeholder de rigtige aktivstoffer. ;-)

Og netop dit "kun" viser et problem ved narturprodukter - for hvis man guffer en plante i sig får man jo alle indholdsstofferne ned i mavesækken. Det er jo ikke altid en plante kun er "god".

Uanset holdning til kosttilskud og naturmedicin synes jeg det er problematisk hvis deklarationen ikke passer - og når der mangler det primære stof vil jeg kalde det bedrageri/svindel - og hvis der er andre (farlige) stoffer i, vil jeg i bedste fald kalde det at sætte andres liv og helbred på spil.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten