Kosteskaft-scooterens opfinder tildelt pris på 4,2 mill. kr.

Dean Kamen er verdensberømt på grund af sin Segway-byscooter, men han får prisen for nogle af sine andre skelsættende opfindelser. Kamen er nemlig manden bag bl.a. en bærbar medicinpumpe, et letvægts-dialyseapparat til hjemmebrug og en kørestol, som kan bestige trapper.

Allerede, mens Kamen var studerende på Worcester Polytechnic Institute i Massachusetts, opfandt han den bærbare pumpe, som kan levere f.eks. insulin til diabetespatienter, så de undgår gentagne injektioner. Opfindelsen dannede basis for Kamens første firma, AutoSyringe, som han 30 år gammel solgte til Baxter International Corporation. Senere udviklede han et dialyseapparat, som med sin vægt på kun 10 kg, der er væsentligt mindre end andre modellers vægt på omkring 55 kg, var velegnet til brug i hjemmet, så nyrepatienter kunne undgå transport til og ophold på hospital flere nætter ugentligt. Baxter står også for produktionen af denne Kamen-opfindelse.

I 1999 opfandt Kamen den såkaldt IBOT-kørestol, som både kan "klatre" op ad trapper og rejse sig op på to hjul, så patienten løftes op og kan se verden i normal øjenhøjde. Denne opfindelse er solgt til firmaet Independence Technology i USA. Kamen er senest blevet kendt for sin byscooter, Segway, et letvægtskøretøj, som let snor sig igennem bytrafikken og endda kan anvendes indendørs. Køretøjet drives af en elektromotor og er derfor meget miljøvenligt, og der er ingen parkeringsproblemer.

Kamen har meddelt, at han vil bruge prisens millionbeløb i den organisation, han selv har oprettet til fremme af forståelsen af innovationer og teknologi. Den hedder FIRST, som står for For Inspiration and Recognition of Science and Technology og retter sig imod skolebørn i alderen 9-14 år.