Koster samfundet dyrt: Byggeriet bruger stadig mere tid på arbejde uden værdi
Et nyt stort studie fra Aarhus Universitet kobler for første gang nogensinde national produktivitetsstatistik i byggeriet med effektiviteten i det faktisk udførte arbejde på byggepladserne.
Resultaterne kan i første omgang virke nedslående for byggebranchen. De viser sig nemlig at der på byggepladserne bliver brugt mere og mere tid på ikke-værdiskabende arbejde. Faktisk har effektiviteten været kontinuerligt faldende i årtier.
»Siden 1972 har man kontinuerligt fået mindre og mindre ud af hver eneste time, der er lagt i arbejdet. Byggepladser er simpelthen blevet mindre og mindre effektive, fordi mere tid går med ikke-værdiskabende arbejde. Det betyder i sidste ende, at vi bruger flere og flere arbejdstimer på at lave det samme byggeri,« siger Hasse Neve, tømrer, civilingeniør og ph.d. Hasse Neve, der forsker i byggeriets produktivitet på Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.
Arbejdstiden i byggeriet kan groft deles op i to kategorier, værdiskabende og ikke-værdiskabende. Den værdiskabende tid dækker over den tid der bruges på at gøre bygningen mere værdifuld, fx at slå søm i, male, lægge tagsten etc.
Det ikke-værdiskabende arbejde er alt det andet, fx transport af materialer, koordinering af arbejdet og lignende.
»Det er vigtigt at pointere at man ikke kan fjerne det ikke-værdiskabende arbejde. Men ved at reducere den ikke-værdiskabende tid, øges effektiviteten og vores nye forskning viser, at det både har en positiv betydning for den enkelte entreprenør, men også for samfundet i form af øget produktivitet, der bidrager til bruttonationalproduktet,« siger Hasse Neve.
Læs også: Kronik: Derfor er spildtid på byggepladser en god nyhed
En håndsrækning til byggeriet
Han er medforfatter på det studie, som netop er publiceret i et af de førende videnskabelige tidsskrifter for byggeledelse, Construction Engineering and Management.
Produktivitetsudviklingen i byggeriet har været kendt i efterhånden mange år, men studiet viser for første gang hvor vigtig effektivitet er for den samlede makroøkonomiske produktivitet i byggeriet.
»Dette er en klokkeklar businesscase og en håndsrækning til byggeriets beslutningstagere: Hvis landets entreprenører skal tjene flere penge, skal de optimere processerne. Produktivitetsudviklingen har vi kendt i mange år og er derfor ikke nyt. Det er nyt og virkeligt spændende, at vi nu bedre forstår, hvor vigtig effektiviteten er for at ændre denne,« siger Hasse Neve.
I studiet har forskerteamet benyttet national produktivitetsstatistik fra byggeri og såkaldte work-sampling-studier (observationsstudier af det udførte arbejde) fra USA og Canada, der løbende er udført siden 1972 til 2010. Årsagen til, at der ikke er benyttet danske eller europæiske tal, er simpelthen, at der her ikke eksisterer kontinuerte work-sampling-studier over en længere årrække.
Ifølge AU-forskerne er byggeriet i Nordamerika og Europa sammenligneligt.
»Eftersom byggeriet i Nordamerika ikke er så forskelligt fra det europæiske eller danske, er der god grund til at tage tallene alvorligt. Hvis vi skal ændre produktivitetsudviklingen i byggeriet i Danmark, er vi nødt til at fokusere på effektiviteten på byggepladsen,« siger Hasse Neve.
Læs også: Totalrådgiver på midtjysk supersygehus udskiftet efter forsinkelser
⅔ af arbejdsdagen skaber ikke værdi
Den nye statistiske analyse fortæller ikke noget om årsagerne til at effektiviteten er faldet i den nordamerikanske byggebranche. Men vi kan måske komme nærmere en forklaring ved at se på noget af den forskning, som Hasse Neve og hans kolleger på Aarhus Universitet tidligere har udført.
Forskningsprojektet Revalue fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet, fulgte i 2018 håndværkere på fire forskellige byggepladser i over 1.000 timer for at måle deres produktivitet i forbindelse med renoveringsprojekter.
Observationerne viste, at hele 66 procent - to tredjedele - af arbejdsdagen går med spildtid. Det svarer til at en gennemsnitlig håndværker bruger godt 5,5 time dagligt på uproduktive aktiviteter.
»Projektet kortlagde hvordan danske håndværkere fordeler deres tid, og resultaterne viste at der er plads til markante effektiviseringer,« siger Hasse Neve.
Ifølge professor Søren Wandahl, fra Institut for Ingeniørvidenskab, og medforfatter på det nye studie, er potentialet for at øge produktiviteten i byggeriet helt op mod 50-60 procent.
Læs også: Ny undersøgelse: 2/3 af håndværkernes arbejdsdag er spildtid
36 sekunder i timen giver store besparelser
For at illustrere den værdi, byggeriet kunne skabe, såfremt der blev benyttet mere tid på værdiskabende arbejde, har Hasse Neve udregnet, hvad blot 36 sekunder mere pr. time (for håndværkere) på at skabe værdi kunne betyde for byggeriets bruttonationalprodukt i USA og Canada: 5,4 mia. dollars (ca. 36 mia. danske kr.) årligt.
»Det viser, med en vis usikkerhed selvfølgelig, hvad et samfund kan tjene ved, at der blot bliver brugt én procentpoint mere tid på værdiskabende arbejde på byggepladserne. Men langt de fleste steder kan man optimere langt mere. Det gør tallene enorme,« siger han og fortsætter:
»Resultaterne er selvfølgelig baseret på Nordamerikansk data, men potentialerne er uden tvivl også store i dansk byggeri. Og det er da bare fantastisk at tænke på. Vi har masser af værktøjer og viden, der kan gøre byggeprocesserne langt mere effektive, så hvorfor ikke bruge dem? Byggeri handler jo i bund og grund om at skabe værdi. Et godt slutprodukt for bygherren og brugerne, og en effektiv proces for entreprenørerne, så de kan tjene penge.«
Læs også: Kronik: Fem tegn på en usund kultur i byggebranchen
Ledelsens ansvar
Hasse Neve understreger, at det primært er byggeledelsen og ikke håndværkerne, som har ansvar for og indflydelse på, hvordan en byggeplads kører, og dermed hvor effektivt arbejdet udføres.
Og der findes allerede værktøjer, fx Lean Construction, der kan hjælpe med at effektivisere de danske byggepladser.
»Dem, der har størst indflydelse på effektiviteten, og dermed på hvor mange penge der tjenes, er byggeledelsen. Og måden, man øger effektiviteten, er ved at bruge metoder, værktøjer og viden, der allerede eksisterer. Lean Construction værktøjer, der i bund og grund handler om at fjerne spildtid. Det er derfor helt afgørende, at byggeledelsen uddannes i Lean Construction, og at der bliver tilført ekstra ressourcer til både implementering og støtte gennem hele projektet.«
