Kosmisk model under pres efter ny viden om mørkt stof

Alle galakser, også Mælkevejen, menes at indeholde mørkt stof. Det mørke stof er usynligt og kan kun ses gennem dets gravitionelle tiltrækning. Uden mørkt materiale til at holde dem sammen ville stjernerne i en galakse bevæge sig væk i alle retninger. Det er næsten også det eneste, vi ved om dette mystiske mørke stof.

Nye undersøgelser af to dværggalakser, ledet af fysikeren Matt Walker fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysica og medforfatter Jorge Penarrubia fra University of Cambridge, har kun gjort mysteriet større. Dværggalakser menes at bestå af op mod 99 procent mørkt stof og blot én procent almindeligt stof som f.eks. stjerner. Derfor er de ideelle til undersøgelser af det mørke stof.

Forskerne har undersøgt de to nærliggende dværggalakser Fornax og Sculptor. Galakserne indeholder hver blot omkring 10 millioner stjerner sammenlignet med Mælkevejen, som har over 400 milliarder stjerner. I de to galakser kortlagde forskerne placeringerne, hastighederne og den kemiske sammensætning af mellem 1.500 og 2.500 stjerner.

Resultaterne viser i begge tilfælde, at det mørke stof er jævnt fordelt over et relativt stort område, der er flere hundrede lysår bredt. Dette stemmer ikke med de gængse teorier, hvor tætheden af det mørke stof skulle stige kraftigt mod galaksernes midte.

Brug for en ny kosmisk model

Den almindelige kosmiske model, Lambda-CDM (Lambda-Cold Dark Matter), beskriver et univers, der er domineret af mørkt stof og mørk energi. De fleste astronomer antager, at mørkt stof består af 'kolde', dvs. langsomt bevægende eksotiske partikler, der er klumpet sammen af tiltrækningskræfter. Med tiden vil disse klumper af mørkt stof vokse og tiltrække normalt stof, hvorved de galakser, som vi ser i dag, dannes.

Tidligere har kosmologerne benyttet computersimuleringer til at forstå denne proces. Disse simuleringer viser, at mørkt stof vil være tæt pakket sammen i galaksernes centrum. Nu viser undersøgelserne af de to dværggalakser, at de indeholder en jævn fordeling af det mørke stof, hvilket tyder på, at den hidtil anvendte kosmiske model ikke duer.

»Vores undersøgelser modsiger de basale forudsigelser om, hvordan koldt mørkt stof er fordelt i dværggalakser. Medmindre man kan komme op med en revidering af teorien, så stemmer den ikke med de videnskabelige data. Efter vi har afsluttet vores undersøgelser, kan vi kun konkludere, at vi nu ved endnu mindre om mørkt stof end før,« siger fysikeren Matt Walker fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i en pressemeddelelse.

Nogle forskere har foreslået, at samspillet mellem normalt og mørkt stof spreder det mørke stof ud, men det kan ikke bekræftes via simuleringer, at dette finder sted i dværggalakser.

De nye resultater tyder på, at normalt materiale påvirker mørkt stof mere end forventet, eller at mørkt stof slet ikke er 'koldt'. Forskerne håber at kunne finde en forklaring ved videre studier af andre dværggalakser med et højere indhold af mørkt stof.

Resultaterne er accepteret til at blive offentliggjort i tidsskriftet The Astrophysical Journal.

Dokumentation

Hardward Smithsonians pressemeddelelse:
Den videnskabelige artikel:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"De fleste astronomer antager, at mørkt stof består af ”kolde”, dvs. langsomt bevægende eksotiske partikler".

Er der astronomer, der antager det modsatte - altså at partiklerne i det usynlige mørke stof bevæger sig (langt) hurtigere end partiklerne i synligt stof?

 • 0
 • 0

Har aldrig troet på dette sludder om mørkt stof/energi, det skal nok snarere forklares med simple fænomener, ligesom videnskaben erklærede at humlebien ikke kunne flyve, at dens vinger generere turbulens der virker som et energilager for vingerne.

De fleste intelligente mennesker kan kun beregne på kendte parametere, ikke på abstrakte og ukendte ting.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg har forstået så har galakser som mælkevejen ca. 80% af det "almindelige" stofs masse samlet indenfor ca. 15% af galaksens diameter. Derfor har jeg heller ikke troet på, at en koncentration af mørk stof samme sted ville kunne forklare stjernernes bevægelse med tilnærmet samme vinkelhastighed længere ude fra centrum, hvilket afviger stærkt fra alm. keplersk planetbevægelse omkring en koncentret solmasse. Det man nu har fundet, ser ud til at passe meget bedre.

 • 0
 • 0

Nu viser undersøgelserne af de to dværg galakser, at de indeholder en jævn fordeling af det mørke stof, hvilket tyder på, at den hidtil anvendte kosmiske model ikke duer.

Ja selvfølgelig, ellers ville lysets hastighed i universet jo ikke være konstant. Lysets hastighed er givet ved c = 1/sqrt(e0*u0), hvor e0 (dielektricitetskonstanten) og u0 (permeabiliteten) er et udtryk for mediets evne til at indeholde henholdsvis potentiel energi (e0) og kinetisk energi (u0). Uden masse ingen energi og en uendelig lyshastighed.

Svaret er jo lige foran næsen i den simple formel; men fysikerne VIL ganske simpelt ikke acceptere, at der findes en æter med masse. Så hellere rode sig ud i mystisk mørkt stof og mørk energi og en fotonmodel, som ikke kan forklare ét eneste af de fænomener, vi ser omkring lys og radiobølger.

Måske skulle man ikke lede efter Higgs boson i atomkernerne, men i den æter, man ikke vil acceptere eksisterer? Det ville nemlig forklare det meste - incl. begrebet inerti.

 • 0
 • 0

Hvis "mørkt stof" har evnen til at sammenholde elementer må det have så stor tiltrækning at det forklarer det synes som "mørkt stof" ,idet alle signaler og strålinger udsendt fra et hvilket som helst sted vil blive indfanget uden ekkoeffekt .

 • 0
 • 0

Citat: "Alle galakser, også Mælkevejen, menes at indeholde mørkt stof. Det mørke stof er usynligt og kan kun ses gennem dets gravitionelle tiltrækning. Uden mørkt materiale til at holde dem sammen, ville stjernerne i en galakse bevæge sig væk i alle retninger. Det er næsten også det eneste vi ved om dette mystiske mørke stof".

 • Humlen er, at den moderne kosmologiske videnskab har opfundet begrebet "mørkt stof" fordi stjernerne i vores galakse ikke bevæger sig som de burde ifølge tyngdelovens hypotese om objekters baner omkring et formodet tyngdecentrum i galaksen.

Det er vel dette grundproblem som der skal fokuseres på? Det er tyngdeloven som ikke passer med bevægelserne, så det er tydeligvis tyngdeloven der skal laves om/forbedres.

 • Hvis stjernerne bevæger i alle retninger væk fra galaksens centrum, så må man jo også afskaffe begreberne "sort hul" og "sort objekt i hullet" da disse hypotetiske størrelser åbenbart ikke trækker i noget som helst.

Det er dermed selve tyngdeopfattelsen der så står på spil for at få en ny og bedre kosmologisk erkendelse/model.

 • 0
 • 0

De sædvanlige forkæmpere her på ing.dk for FAIRIE DUST (Fictional Ad hoc Inventions Repeatedly Invoked in Efforts to Defend Untenable Scientific Theories) er bemærkelsesværdigt fraværende indtil videre, men det har jo været weekend, så lad os nu se hvad de disker op med i morgen. Ellers må der erklæres en lille sejr for de rationelt tænkende, selvom der er langt i mål.

 • 0
 • 0

Mon ikke det er et spørgsmål om, hvad der mon eksisterer mellem galakserne der har svaret.

Eksisterer der "mørke" stofpartikler med masse men med ingen tyngdekraft eller med en modsat tyngdeladning, kontra almindelig stofmassers tyngdeladning, så vil disse partikler fortrinsvis samle sig i rummet mellem galakserne og derudefra påvirke stjerners bevægelse i en galakse.

Hvis videnskaben kan tro på, at der eksisterer mørkt stof og mørk energi, så kan det vel ikke være umuligt, at videnskaben ikke også skulle kunne tro på, at der eksisterer stofpartikler med masse men med ingen tyngdekraft eller med en modsat tyngdeladning og som vil befinde sig mellem galakserne.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg har forstået så har galakser som mælkevejen ca. 80% af det "almindelige" stofs masse samlet indenfor ca. 15% af galaksens diameter. Derfor har jeg heller ikke troet på, at en koncentration af mørk stof samme sted ville kunne forklare stjernernes bevægelse med tilnærmet samme vinkelhastighed længere ude fra centrum, hvilket afviger stærkt fra alm. keplersk planetbevægelse omkring en koncentret solmasse. Det man nu har fundet, ser ud til at passe meget bedre.

Jeg har følgende input (email) fra min ven:

1) Man har troet størstedelen af massen var i 'centrum', og dermed brugt forkerte formler.

2) Antager man, at massen er kuglesymmetrisk fordelt, skal man bruge: g(r)=g(R)*r/R i formlen for centripetalkraften [1] R = galaxens ydre radius. r = legemet (solsystemets) afstand fra centrum.

Sætter man dette ind i formlerne, ser man nok en sammenhæng mellem r og vinkelhastighed.

PS: Man har observeret 'det sorte hul' til kun at være ca. 4 millioner solmasser.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Shell_theorem pkt 3.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten