Kosmetikproducenter om mikroplast: Vi vidste ikke, at det var et problem

Små plaststykker, der pynter i tandpastaen eller skrubber sæben særlig godt ind i huden, finder vej helt til muslinger og fisk i havene omkring Danmark. Kun på grund af manglende viden er plasticstykkerne blevet tilsat til at begynde med, og det vil tage årevis, før plasticperlerne er helt ude af creme og tandpasta.

»Man mente ikke, at der var miljøkonsekvenser ved plastickugler. Vi har siden 1995 haft et laboratorium, der undersøger, hvad der sker i vandmiljøet, og dér har man ikke set det som et problem,« siger kommunikationsdirektør i L’Oréal Danmark, Sonja Christensen.

»Vi anvender plastperlerne, fordi vi mener, at de er mere skånsomme for brugerne end de naturmaterialer, man typisk har brugt, som blandt andet kan være hvedekerner og abrikoskerner. Det er med andre ord af hensyn til forbrugerne,« forklarer hun.

Læs også: Biologer slår alarm: Sild og muslinger er fyldt med plastaffald

I dag har alle større kosmetikproducenter i Danmark lovet at fjerne plaststykkerne fra deres produkter efter massiv medieomtale af problemet sidste år. Undersøgelser har blandt andet vist, at mikroplast bliver fundet i fisk i de hjemlige farvande såvel som i farvande verden over.

»Vi ved stadig ikke, hvad miljøpåvirkningen egentlig er. Det er først ved at blive undersøgt nu, men det er et forbrugerkrav, at vi udfaser plastic i produkterne, så vi har besluttet at udfase det senest i 2017 fra samtlige skrubbeprodukter,« siger Sonja Christensen.

Forskellige cremer og sæber bruger plasticstykker for at opnå en skrubbende effekt, og nogle tandpastatyper bruger plaststykkerne som dekoration. Illustration: Schooner Adventuress / Flickr

L’Oréal er et af de firmaer, der offentligt har sat en deadline på deres udfasning af mikroplastic, men det gælder ikke alle virksomheder i branchen. En anden gruppe har allerede fjernet mikroplast fra deres produkter, mens en tredje gruppe af virksomheder har lovet at udfase mikroplast uden at oplyse en deadline.

Når det i nogle virksomheders tilfælde kommer til at tage årevis, før mikroplastic er fjernet fra alle selskabets produkter, skyldes det, at det kan tage tid at genopfinde et produkt med nye ingredienser, påpeger Hanna Løyche, administrerende direktør i brancheforeningen SPT, der blandt andet repræsenterer kosmetikindustrien.

»Man har tidligere brugt naturlige ingredienser, for eksempel kerner eller salt, så der er forskellige alternativer, der har en bedre miljømæssig profil, men det tager tid for producenterne at indføre dem. De skal lave nye formler, finde nye leverandører osv.,« siger hun.

Læs også: Mikroplast går lige gennem rensningsanlæg

Når det i L’Oréals tilfælde kommer til at tage 3,5 år, før produkterne er udfaset, er det af mange af de samme årsager, forklarer Sonja Christensen.

»Det skyldes, at vi skal reformulere produkterne helt. Der er blandt andet en udfordring med konservering af produktet, når man benytter naturlige ingredienser i stedet for plastickugler. Man er nødt til at tjekke, at alt fungerer, som det skal i formlen, når man har udskiftet den enkelte ingrediens,« siger hun.

En redegørelse, som industrien selv står bag, konkluderer, at bidraget fra kosmetiske produkter til den samlede mængde plast i havene er forholdsvis lille, omkring 0,01 procent. Det skal dog ses i forhold til, at plaststykkerne i kosmetiske produkter typisk er mellem 0,45 og 0,8 mm og i nogle tilfælde ned til 0,05 mm i diameter.

Der går derfor mange stykker af denne type mikroplast på en enkelt sodavandsflaske eller plastikposes vægt. Eksempelvis kan en enkelt tube creme indeholde op mod 400.000 stykker mikroplastic. Netop derfor arbejder brancheorganisationen nu på at oplyse producenterne om de mulige risici ved mikroplast.

»Vi kan ikke støtte, at man bruger mikroplast, og vi holder vores medlemmer opdaterede om den seneste viden på området, så den kan indgå i deres valg af ingredienser. Men det er op til den enkelte producent at beslutte, hvilke ingredienser de vil bruge,« siger Hanna Løyche

Industrien er ikke afvisende over for, at der lovgives på området, men peger samtidig på, at mikroplast er ved at blive udfaset frivilligt. Ingen danske politikere har indtil videre taget problemet op.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten