Kortvarig luftforurening dræber, selvom grænseværdier overholdes
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kortvarig luftforurening dræber, selvom grænseværdier overholdes

Illustration: Pixabay

Stigninger i luftens partikelmasse kan på få dage få fatale konsekvenser for ældre mennesker. Også selvom grænseværdierne overholdes. Det viser en stor amerikansk undersøgelse, der blev udgivet i slutningen af 2017.

Forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health har set på over 22 millioner dødsfald blandt ældre - personer over 65, der dækkes af sundhedsordningen Medicare - i hele USA over en periode på 13 år og undersøgt, hvordan episoderne hænger sammen med luftforureningen på dagen inden og dagen for dødsfaldet.

»Det er den hidtil mest omfattende undersøgelse af sammenhængen mellem kortvarig-eksponering for forurening og dødelighed,« siger Francesca Dominici, professor i biostatistik og hovedforfatter til undersøgelsen.

Læs også: Hjerte-kar-sygdomme fra biler og brændeovne dræber 1.400 danskere årligt

Dødelighed stiger i takt med forurening

Undersøgelsens resultater viser konkret, at en stigning på 10 μg/m³ PM2.5 øger antal dødsfald per million med 1,05 procent, mens en stigning på 10 milliardtedele (ppb) ozon - under den varmeste del af året - øgede antal dødsfald per million med 0,51 procent.

Selvom det måske lyder som en begrænset andel, så kommenterer undersøgelsens forfattere, at antallet logisk nok bliver betydeligt over tid og for en stor population som de amerikanske ældre. Derudover viser resultaterne, at der ikke er nogen ufarlig mængde luftforurening.

»Vi fandt frem til, at dødeligheden stiger næsten lineært i takt med luftforureningen. Ethvert niveau af luftforurening - uanset hvor lavt - er skadeligt for menneskers helbred,« siger Francesca Dominici.

Ingen tærskelværdi

Undersøgelsen tager udgangspunkt i de amerikanske grænseværdier for luftkvalitet og konkluderer, at dødeligheden stiger på samme vis i takt med luftforureningen, uanset om luftens indhold af PM2.5 eller ozon ligger over eller under grænseværdierne. De fandt heller ingen anden tærskelværdi i mekanismen.

I Danmark ligger den maksimale gennemsnitlige døgnværdi for PM2.5 på 25 μg/m³, mens der ikke er nogen egentlig grænseværdi for ozon.

Sidste år offentliggjorde nogle af de samme forskere et studie med lignende resultater blot for langvarig luftforurening, og ifølge pressemeddelelsen spiller den nu en central rolle i den årlige vurdering af de gældende grænseværdier i USA.

Det er et kendt fænomen at især VOCer trænger ud i blodbanen på få sekunder ved indånding.
Løsningen er naturligvis at holde op med at brænde olie, kul og naturgas af i enorme mængder.
Ligeledes er vores ide med et lejrbål, i ethvert hjem, temmeligt nostalgiskt og rimeligt dumt, og nu har vi udviddet brugen af disse lejrbål til også at omfatte kraftværkerne.

Vi har teknologien til at begrænse disse udslip, men vælger bevidst ikke at bruge den, da mennesker er billige at producere og billige i drift, og der er rigeligt af dem.

Så der er intet nyt, eller epokegørende over disse beregninger, og der kommer ikke til at ske en døjt, ved at omtale dem igen.

  • 12
  • 1

Det er kendt at vejrforhold kan betyde en øget forekomst af sygdomme. I alperne ses en øget forekomst af såvel blødende mavesår, blindtarmsbetændelse og luftvejslidelse når man har dage med fønvinde. Tilsvarende gør sig gældende i andre områder med høje bjerge og pludselige vejrskift.
I ovennævnte undersøgelse har man tilsyneladende blandet øget forekomst af ultrafine partikler sammen med øget forekomst af Ozon på varme dage.

"In a case-crossover study of more than 22 million deaths, each 10-μg/m3 daily increase in fine particulate matter and 10–parts-per-billion daily increase in warm-season ozone exposures were associated with a statistically significant increase of deaths."

Så inden man konkluderer alt for meget bør man nok være opmærksom på andre årsager til øget sygdom og død.

  • 7
  • 1

I ovennævnte undersøgelse har man tilsyneladende blandet øget forekomst af ultrafine partikler sammen med øget forekomst af Ozon på varme dage.

Ultrafine partikler (UFP) og ozon er som Knold og Tot, de følges ofte ad. De ultrafine partikler kan opstå, når flygtige organiske stoffer (VOC) udsættes for ozon, og ozon kan bl.a. opstå, når luften udsættes for sollys (eller elektriske udladninger). Blandingen kaldes ogå smog.

Så udover at opstå ved koagulation efter forbrænding, vil de opstå alle steder, der er VOC'er og dagslys. Derfor er man begyndt at se stadigt mere på VOC'er både i forbrændingsrøg og i indeklima (fx fra duftstoffer fra rengøring, duftspredere og personlige plejemidler) som et væsentligt helbredsproblem.

  • 3
  • 1