Kortvarig luftforurening dræber, selvom grænseværdier overholdes

Illustration: Pixabay

Stigninger i luftens partikelmasse kan på få dage få fatale konsekvenser for ældre mennesker. Også selvom grænseværdierne overholdes. Det viser en stor amerikansk undersøgelse, der blev udgivet i slutningen af 2017.

Forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health har set på over 22 millioner dødsfald blandt ældre - personer over 65, der dækkes af sundhedsordningen Medicare - i hele USA over en periode på 13 år og undersøgt, hvordan episoderne hænger sammen med luftforureningen på dagen inden og dagen for dødsfaldet.

»Det er den hidtil mest omfattende undersøgelse af sammenhængen mellem kortvarig-eksponering for forurening og dødelighed,« siger Francesca Dominici, professor i biostatistik og hovedforfatter til undersøgelsen.

Læs også: Hjerte-kar-sygdomme fra biler og brændeovne dræber 1.400 danskere årligt

Dødelighed stiger i takt med forurening

Undersøgelsens resultater viser konkret, at en stigning på 10 μg/m³ PM2.5 øger antal dødsfald per million med 1,05 procent, mens en stigning på 10 milliardtedele (ppb) ozon - under den varmeste del af året - øgede antal dødsfald per million med 0,51 procent.

Selvom det måske lyder som en begrænset andel, så kommenterer undersøgelsens forfattere, at antallet logisk nok bliver betydeligt over tid og for en stor population som de amerikanske ældre. Derudover viser resultaterne, at der ikke er nogen ufarlig mængde luftforurening.

»Vi fandt frem til, at dødeligheden stiger næsten lineært i takt med luftforureningen. Ethvert niveau af luftforurening - uanset hvor lavt - er skadeligt for menneskers helbred,« siger Francesca Dominici.

Ingen tærskelværdi

Undersøgelsen tager udgangspunkt i de amerikanske grænseværdier for luftkvalitet og konkluderer, at dødeligheden stiger på samme vis i takt med luftforureningen, uanset om luftens indhold af PM2.5 eller ozon ligger over eller under grænseværdierne. De fandt heller ingen anden tærskelværdi i mekanismen.

I Danmark ligger den maksimale gennemsnitlige døgnværdi for PM2.5 på 25 μg/m³, mens der ikke er nogen egentlig grænseværdi for ozon.

Sidste år offentliggjorde nogle af de samme forskere et studie med lignende resultater blot for langvarig luftforurening, og ifølge pressemeddelelsen spiller den nu en central rolle i den årlige vurdering af de gældende grænseværdier i USA.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er et kendt fænomen at især VOCer trænger ud i blodbanen på få sekunder ved indånding. Løsningen er naturligvis at holde op med at brænde olie, kul og naturgas af i enorme mængder. Ligeledes er vores ide med et lejrbål, i ethvert hjem, temmeligt nostalgiskt og rimeligt dumt, og nu har vi udviddet brugen af disse lejrbål til også at omfatte kraftværkerne.

Vi har teknologien til at begrænse disse udslip, men vælger bevidst ikke at bruge den, da mennesker er billige at producere og billige i drift, og der er rigeligt af dem.

Så der er intet nyt, eller epokegørende over disse beregninger, og der kommer ikke til at ske en døjt, ved at omtale dem igen.

 • 12
 • 1

Det er kendt at vejrforhold kan betyde en øget forekomst af sygdomme. I alperne ses en øget forekomst af såvel blødende mavesår, blindtarmsbetændelse og luftvejslidelse når man har dage med fønvinde. Tilsvarende gør sig gældende i andre områder med høje bjerge og pludselige vejrskift. I ovennævnte undersøgelse har man tilsyneladende blandet øget forekomst af ultrafine partikler sammen med øget forekomst af Ozon på varme dage.

"In a case-crossover study of more than 22 million deaths, each 10-μg/m3 daily increase in fine particulate matter and 10–parts-per-billion daily increase in warm-season ozone exposures were associated with a statistically significant increase of deaths."

Så inden man konkluderer alt for meget bør man nok være opmærksom på andre årsager til øget sygdom og død.

 • 7
 • 1

I ovennævnte undersøgelse har man tilsyneladende blandet øget forekomst af ultrafine partikler sammen med øget forekomst af Ozon på varme dage.

Ultrafine partikler (UFP) og ozon er som Knold og Tot, de følges ofte ad. De ultrafine partikler kan opstå, når flygtige organiske stoffer (VOC) udsættes for ozon, og ozon kan bl.a. opstå, når luften udsættes for sollys (eller elektriske udladninger). Blandingen kaldes ogå smog.

Så udover at opstå ved koagulation efter forbrænding, vil de opstå alle steder, der er VOC'er og dagslys. Derfor er man begyndt at se stadigt mere på VOC'er både i forbrændingsrøg og i indeklima (fx fra duftstoffer fra rengøring, duftspredere og personlige plejemidler) som et væsentligt helbredsproblem.

 • 3
 • 1
 • der forlyder intet om hvorvidt de der menes at være døde i det pågældende scenarie måske alle i forvejen var døden nær af andre grunde ? De var jo alle over 65 år, så det hel forekommer lidt løst i kanten. Og i øvrigt: Ozon er en meget dødelig luftart, deri intet nyt, men desværre har journalister jo givet mange det indtryk, at ozon nærmest er sundt, ved deres omtale i de i de mange forskrækkelsesartikler om ozonhullet om vinteren over antarktisk.

Og i øvrigt: Det er vel lidt af en journalistisk manipulering af de mere ondskabsfulde, at illustrere denne ret uvidenskabelige artikel med et billede af den museale isbryderen Stettin.

 • 5
 • 0

"Vi fandt frem til, at dødeligheden stiger næsten lineært i takt med luftforureningen. Ethvert niveau af luftforurening - uanset hvor lavt - er skadeligt for menneskers helbred," siger Francesca Dominici.

Francesca Dominici fortsætter med at forveksle kliniske data med biostatestik som er akademikernes foretrukne metode i mangel af faglig viden.

Det er skuffende at en fagjournalist ikke er opmærksom på misforholdet.

 • 1
 • 3

Forskere har fundet nedsat intelligens pga. luftforurening, og drenge/mænd er mest udsat.

Én uges luftforurening øget med 10 mikrogram fine partikler, PM2.5 per m3 sidst i moderens graviditet gav drenge en IQ 2 point lavere end pigers /1/. TIl gengæld førte forurening midt i graviditeten til en ringere hukommelse hos pigerne.

Hvis foskerene kun så på luftforureningen over hele graviditeten, kamoufleredes forureningens betydning for kønnenes forskellige udsathed.

Længere tids forurening i bardom/ungdom giver også mindre intelligens. Det største fald er set hos drenge og unge mænds P-IQ på over 5 point (performance IQ) for hver 7-8 mikrogram PM 2.5 per m3, årsgennemsnit /2/.

Bemærk at de effekter, man har set, skete over øget forurening på 7-10 mikrogram per m3, hvor danske årsgennemsnit vel ligger omkring det dobbelte(?). Folk udsættes for langt højere niveuaer tæt på trafik og brændeovne. I Danmark ignorerer man tilsyneladende fortsat luftforureningens betydning for hjernen.

Se evt figur 1 i hver af disse artkler:

/1/ - Environ Int. 2016 Feb; 87: 56–65. Prenatal Particulate Air Pollution and Neurodevelopment in Urban Children: Examining Sensitive Windows and Sex-specific Associations

/2/ PLoS One. 2017; 12(12): e0188731. Socioeconomic disparities and sexual dimorphism in neurotoxic effects of ambient fine particles on youth IQ: A longitudinal analysis

 • 3
 • 1

Atter en af de undersøgelser som skal tages med et stort gran salt.

I den ene af artiklerne skriver forskerne selv:

“Our findings suggest that prenatal maternal particulate air pollution may be associated with IQ, attention and memory.”

“More studies are needed to replicate these findings in other populations, particularly with respect to exposure timing, as well as to further elucidate underlying mechanisms.”

Data er - som i stort set alle disse "videnskabelige" undersøgelser over luftforurening - baseret på en masse skøn, estimater og usikre data.

Dermed ikke sagt at vi bare skal ignorere især ultrafine partikler.

Men vi mangler fortsat pålidelige data over en længere periode fra såvel indendørs som udendørs målinger og langt bedre data over sygelighed og især død som muligvis er korreleret til udsættelse for ultrafine partikler. Problemer her at at mange andre årsager kan give de samme sygdomme.

 • 2
 • 0

Vist igen en ammestuehistorie fra nettets overdrev:

)- og hvordan var det så lige at disse "forskere" målte indåndingsluftens kvalitet hos de gravide over 9 måneder ??

) - og med hvilken videnskabelig baggrund påstås det, at der overfor luftpartikler er en biologisk forskel på drenge og piger ??

) - og da det stadig er ret umuligt at måle det der "intelligens" på en unik fælles målestok omfattende alt, er de påfølgende små afvigelser i IQ ret beset statistiske unøjagtigheder, eller en tilfældighed på den udvalgte population.

)- eller dækker resultatet over at små piger generelt på dette stadie, så på andre, er mere udviklet end alderssvarende drenge ??

Det her lugter fælt af en ny omgang hetz imod den brændfyring der har holdt menneskeheden varm og lun nord for Alperne i årtusinder, og som uanset den fortsatte brug af brænde, bliver ældre og ældre og ældre, faktisk snart en "ældrebyrde."

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten